שתף קטע נבחר

"הקבלנים במחיר למשתכן מסכנים את עצמם"

דירות מוזלות עם מפרט קבוע? אם שואלים את היזם חנן מור, ספק שהקבלנים במכרזי מחיר למשתכן יעמדו בלו"ז ובסטנדרט המבוקשים. בוועידת איגוד התאגידים העירוניים, הוא טוען שתוכנית הדגל של האוצר הפכה את הפירמידה והוא לא ייקח בה חלק: "שחקנים חסרי ניסיון לקחו סיכונים מעבר ליכולת"

"הקבלנים הקטנים שמתחרים במכרזי מחיר למשתכן מסכנים את עצמם - וספק גדול שיצליחו לעמוד בלוחות הזמנים ובסטנדרטים שהציבו להם מבחינת בנייה ותקציב". כך טען הערב (ד') היזם חנן מור, יו"ר קבוצת חנן מור, בוועידה השנתית של איגוד התאגידים העירוניים המתקיימת באילת.

 

"הבנייה בגוש דן תהפוך את החיים לגיהנום"

עיריית ר"ג רוצה הסכם גג ייחודי עם המדינה

 

את הדברים אמר מור בפאנל בנושא הסכמי גג ומכרזי מחיר למשתכן, שבו השתתפו גם ראש עיריית ראש העין, שלום בן משה; גלעד אורן, מנכ"ל החברה הכלכלית של עיריית אשקלון; שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין; דורון ברק, מנהל פרויקטים ויועץ מקצועי; ורו"ח אופיק בוכניק, בעלי משרד אופיר בוכניק ושות' רואי חשבון.

 

מור הוסיף והזהיר מפני מכרזי הדיור המוזלים של משרד האוצר. "שיטת המכרז הזאת הפכה את הפירמידה", אמר. "שחקנים חסרי ניסיון שלא יודעים לעשות את החשבון שהקבלנים הגדולים עושים, לא אומדים את המצב עד הסוף, ולוקחים סיכונים מעבר ליכולות שלהם. זו גם הסיבה שמרבית הקבלנים הגדולים לא משתתפים במכרזים האלה - וגם אני לא איכנס לשם".

 

בוגין לא הסכימה עם דבריו של מור. "שיטת מחיר למשתכן רחוקה מלהוות פתרון ראוי, אבל זה לאמדויק להגיד שהקבלנים המקומיים לא יודעים לעשות חשבון - הם פשוט עושים חשבון אחר", היא ציינה. לדבריה, "קבלן מקומי יכול להרשות לעצמו להרוויח פחות מאשר קבלן בפריסה ארצית".

 (צילום: עומר הכהן) (צילום: עומר הכהן)
(צילום: עומר הכהן)

 

"מהנחה של 200 אלף שקל יישארו רק 300 שקל"

בהמשך מנתה בוגין את הבעיות שהיא מוצאת, לשיטתה, בתוכנית הדיור הממשלתית. "הבעיה העיקרית היא שיהיו שני סוגים של דירות - אלה שיבנו הקבלנים הגדולים ואלה שיבנו הקבלנים הקטנים. המדינה רוצה לתת הנחה של 200 אלף שקל, אבל בסוף היא תהיה בגובה של 300-400 שקל בלבד - כי אי אפשר לבנות דירות בסטנדרט ראוי במסגרת המגבלות של השיטה".

 

בן משה הגן על השיטה המתקיימת בין היתר בעירו, ראש העין, והסביר: "הכסף הזה יורד מהקרקע והמפרט של הדירה מחייב. נכון שלא מדובר במפרט טכני של הבתים שבונים בסביון או בתל-אביב, אבל המכרזים האלה בידיים שלנו. הרשות המקומית מפקחת על הבנייה".

 

למרות זאת, המשיכה בוגין בשלה: "זוג צעיר שמתלבט אם לגשת למכרז, מבין שלא כדאי לו לחכות. הסיכוי שיזכה בהגרלה כל כך נמוך, וגם אם יזכה יקח לפחות שנה וחצי עד שהיזם יקבל את הקרקע מרשות מקרקעי ישראל, ועוד שנה עד שיקבל היתר בנייה מהרשות המקומית. בינתיים יצטרך הזוג להמשיך להתגורר בשכירות - ובינתיים המחירים ימשיכו לעלות".

 

בשלב זה חזר לשיחה מור, שהתייחס גם לסטדרנט הבנייה של השטחים הציבוריים בפרויקטים למגורים של מכרזי מחיר למשתכן. "כשאתה חותם את השם שלך, אתה רוצה שהכל יהיה איכותי, עם בנייה ירוקה, חניות, מחסנים - וכל אלה לא יהיו במחיר למשתכן", הוא אומר. "הקבלנים הקטנים פשוט לא יחזיקו מעמד ולא יצליחו לעמוד בהתחייבויות שלהם.

 

לאחר מכן התייחסו המשתתפים להסכמי הגג שנחתמו בלא מעט ערים בשנתיים האחרונות. ראש עיריית ראש העין הבטיח שבמסגרת ההסכם יקודמו תשתיות העל במקביל להקמה של 17,500 דירות. לטענתו, העיר תקלוט 110 אלף דיירים חדשים בהצלחה, בזכות התמריצים שמקבל הרשות מהמדינה. לדבריו, לפחות 70% מהדיירים שכבר רכשו דירות בפרויקטים שנבנים בימים אלה בשכונה החדשה בעיר ישתמשו בהן למגורים, כ-60% זוגות צעירים, ו-30% משקיעים.

 

אורן, שייצג את אשקלון, חיזק גם הוא את הסכמי הגג. "אצלנו ייבנו 32 אלף דירות ואחוזי ההגירה לעיר מהגבוהים בארץ", הוא אמר, "לכן אנחנו מפקחים בחברה הכלכלית על ההסכמים משלב התכנון ועד שלב מסירת הדירות לדיירים. אחד התנאים שלנו היה לשלב מיליון מ"ר לתעסוקה בהסכם, כדי לשמור על יחס הארנונה ולא להיכנס לגירון כלכלי. אין ספק שעיר שחתמה על הסכם גג תיראה שונה לחלוטין בתוך עשור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
צילום: הרצל יוסף
חנן מור, יו"ר קבוצת חנן מור
מומלצים