שתף קטע נבחר

"רבע מיליון איש מחזיקים ב-2 דירות ומעלה"

בוועדת השקיפות בכנסת הודתה רשות המסים כי אין בידיה נתונים עדכניים על מספר הדירות השכורות המאוכלסות או הערכה של מספר המשכירים החייבים במס. "עשרות דירות לא נבדקו - אפשר לנחש כמה מהן מושכרות"

לרשות המסים אין נתונים עדכניים על מספר הדירות השכורות המאוכלסות בשוק הדיור בישראל, ואפילו לא הערכה ריאלית של מספר המשכירים החייבים במס על דמי השכירות (כ-10%). כך עולה מדיון שערכה היום (ד') ועדת השקיפות של הכנסת, בראשות ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני). בדיון השתתפו נציגים של משרדי האוצר, השיכון והמשפטים, שהציגו את מעט הנתונים שבידם והסכימו כי בממשלה חסר לעניין זה רשם שכירויות.

 

כתבות אחרונות על השכרה בערוץ הנדל"ן :

חשד: השכיר 15 דירות והעלים מיליוני שקלים

שרת המשפטים: פיקוח שכ"ד לא יוריד מחירים

עוד 20 משכירי דירות העלימו מיליוני שקלים

 

בדיון עלה כי לרשות המסים קיים אומדן לפיו המס שבעלי הבתים צריכים לשלם לא שולם על כ-30 אלף דירות מושכרות. נציגי הרשות הודו כי עשרות אלפי בעלים של דירות המיועדות להשכרה כלל לא נבדקו. האומדן מבוסס על פנייה ראשונה שעשתה הרשות לפני כשנתיים ל-37 אלף בעלים של יותר מ-3 דירות.

 

על פי הנתונים כ-78% דיווחו לראשונה על השכרת הדירות. עם זאת, חשפו נציגי רשות המסים כי עשרות אלפי בעלי דירות לא נבדקו כלל. "אנחנו יכולים רק לנחש כמה מהן מושכרות, כי אין חובת דיווח למרות שקיים חוק מיוחד למיסוי שכר הדירה"", אמרו היום בדיון.

 

ח"כ שפיר פתחה בציטוט מדו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור שפורסם ערב הבחירות האחרונות, שהיה עילת הדיון. "משרדי הממשלה התוו מדיניות דיור לאומית באופן לקוי. בהיבטים רבים, הממשלה פועלת ללא מידע מלא מהימן ורלוונטי ונוקטת פעולות מאולתרות, במקום על בסיס מידע בדוק וזמין כתנאי לקיומו של שוק תחרותי", אמרה.

 

לדבריה, בהיעדר המידע הרלבנטי המהותי, נגרם כשל שוק המסייע לפעילים בשוק למזער את מכשולי אי-הוודאות. את החלל הזה ניסתה שפיר למלא בתשובות המשרדים על שאלות שנשלחו מראש, כגון כמה דירות עומדות להשכרה, היכן עלו המחירים ובכמה, ומה היקף השינוי לאורך השנים.

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 

"לחייב בחוק דיווח על כל דירה בשכירות"

"זה לא המצב הרצוי במאמץ למצוא פתרונות טובים לשני מיליון שוכרי דירות, לצורך מיתון הנסיקה במחירי השכירות", אמרה שפיר. מהנתונים שהציגה רשות המסים, נכון לשנת 2013 כ-200 אלף ישראלים מחזיקים בשתי דירות, וכ-50 אלף היו בעלים של יותר משתי דירות.

 

"אם אנחנו מעוניינים בנתונים יותר ריאליים, כדאי אולי לחייב בחוק דיווח על כל דירה בשכירות", אמרה מינה גולן, סגנית מנהל מחלקת שומה ברשות המסים, "הקמת רשם שכירויות היא רעיון טוב - שגם עולה אבל נתקע כל פעם". רחלי קופר, רכזת בענף מחקר ותכנון, הוסיפה כי "אנחנו מעריכים שמדובר בתופעה שהולכת וגדלה. רק בשנה האחרונה מדובר בגידול של בערך פי שניים".

 

נועז בר ניר, מנכ"ל התאחדות בעלי בתי המלון, גילה כי "אנחנו מעריכים שמספר הדירות המושכרות לתקופות קצרות, דוגמת שירות airbnb, עולה על 20 אלף שעליהם לא משולם מס. מדובר בדירות שירדו משוק השכירות והפכו לדירות נופש".

 

יובל טלר מאגף התקציבים באוצר ציין כי "בפרסומי הלמ"ס אין נתונים ברמה שכונתית, אלא ברמה המרחבית, עליהם אנחנו מתבססים על סמך סקרי הכנסות של הלמ"ס. הבעיה היא שקבלת נתונים ברמה הזאת מחייבת סקרים של הממשלה לאורך שנים. אפשרות נוספת היא בהקמת רשם שכירויות שתייצר שקיפות ותגביר את התחרות בתחום ההשכרה".

 

שלמה דולברג, מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, הוסיף בהקשר זה: "גם אנחנו חושבים שהפתרון הוא בהפעלת רשם שכירויות מסודר כמו שקיימים רשם המקרקעין ואחרים. אבל אין לי מושג למה הממשלה מתנגדת למוסד שיעזור לה לגבות הרבה יותר מס בעזרת רישום מסודר של בעלי הדירות המושכרות. אנחנו חושבים שמוסד כזה אפילו חיוני".

 

ח"כ שפיר סיכמה: "שתי ממשלות שונות טוענות כבר שנתיים שצריך להסדיר את שוק השכירות, אבל אף אחת לא טרחה לאסוף נתוני אמת על השוק, ועל השוכרים וצרכיהם. בלי תשתית עובדתית קשה לגבש את הרגולציה הנכונה למיתון מחירי השכירות, ולבחון את השיטה המתאימה, בין תמריצים לפיקוח.

 

"במקום לעשות סדר, הממשלה מבלבלת את הציבור בהתנהלות לא אחראית שרק מייקרת את מחירי השכירות. שנתיים אני שומעת חוות דעת סותרות בעד ונגד פיקוח על המחירים. היום הסתבר שההשלכות לא נבחנו ברצינות והתירוצים לשמירת הסדר הקיים מבוססים על תפיסות שעבר זמנן, כשיש כבר חלופות אמיתיות המיושמות בהצלחה ברחבי העולם".

 

"כשליש משוכרי הדירות עברו דירה בגלל עליות מחירים"

במהלך הדיון הוצג סקר שוכרי דירות שערך מרכז הצעירים מזא"ה 9 בעיריית תל-אביב-יפו. על פי הנתונים, כשליש משוכרי הדירות בישראל נאלצו לעבור דירה בגלל עליית מחירים. עוד עולה מהמשאל כי למעלה משליש מהשוכרים נעזרים בהוריהם על מנת לשלם את שכר הדירה. בסקר השתתפו למעלה מ-1,000 שוכרי דירות תושבי תל אביב-יפו, ירושלים, באר שבע וערים נוספות.

 

עוד עולה מהסקר כי כ-35% מהשוכרים דיווחו שבעל הדירה ביקש מהם לשלם על תיקונים שהם בתחום אחריותו. 40% מדווחים שהעלו להם את שכר הדירה השנה. 85% מדווחים שהחוזה שלהם הוא לשנה אחת בלבד. 29% מדווחים שעברו לפחות 3 דירות ב-5 השנים האחרונות. כ-14% נאלצו לשלם על שירותי תיווך. כ-5.5% מהשוכרים שילמו שכר טרחה לעורך דין מטעם בעל הבית.

 

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, אמר על ממצאי הסקר כי "הנתונים מוכיחים שוב כי שוק השכירות הישראלי הוא שוק פרוץ, עליות המחירים תלולות והיעדר היציבות והחיכוכים בין שוכרים למשכירים שוחקים את הצעירים. זהו שוק ללא כללי משחק, ואת החגיגה הזו הגיע הזמן לסיים באמצעות חוק שיעשה סדר ויטיב הן עם השוכרים והן עם בעלי הדירות. לצורך כך גובשה הצעת חוק שכירות הוגנת, אשר יגן על שוכרי הדירות שנאנקים תחת עול השכירות, ותמוה בעיני שהממשלה מתעכבת בקידומו".

 

בהכנת הידיעה השתתפה הילה ציאון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
צילום: דורון גולן
צילום: ג'ורג' גינסברג
ח"כ סתיו שפיר
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים