שתף קטע נבחר

מהנדסים ואדריכלים: לעצור את מחיר למשתכן

ראשי איגוד המהנדסים ועמותת האדריכלים קוראים לשר האוצר שלא לבנות פרויקטים של מחיר למשתכן ללא פיקוח הנדסי צמוד, מחשש לאיכות הבנייה ובטיחות המוצר הבנוי. "כל עוד אין אחריות של מפקח בנייה, הבטיחות לוקה בחסר - כולנו זוכרים את קריסת המרפסות בחדרה ואת אסון ורסאי"

רגע לפני שנפתחת ההגרלה הראשונה של תוכנית מחיר למשתכן בעפולה , קוראים היום (ד') המהנדסים והאדריכלים לשרי האוצר והשיכון שלא להתחיל לבנות פרויקטים אלה ללא פיקוח. במכתב שכתבו ראשי איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות ועמותת האדריכלים לשרים משה כחלון ויואב גלנט ולראש מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, הם קוראים לקדם פיקוח הנדסי צמוד בבניית הבניינים המוזלים החדשים.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

"המטרה שלנו היא למתוח את אזורי הביקוש"

מחיר למשתכן: דירת 80 מ"ר ב-472 אלף ש'

העליון: שינוי בדירה לא מצדיק איחור מסירה

 

במכתב מציינים ראשי הארגונים כי הם מודאגים מאיכות הבנייה ובטיחות המוצר הבנוי, ודורשים משרי הממשלה לקדם את תיקון התקנות בנוגע למינוי מפקח צמוד לפרויקטים והגדרת אחריותו.

 

"מטרת מחיר למשתכן היא להוזיל את עלות הדירה הסופית לרוכש, אך שיטת המכרז מבוססת על סבסוד מחיר הקרקע על ידי הממשלה וקבלת הצעת המחיר הזולה ביותר - וכך מופעל לחץ על הקבלנים לחסוך בעליות ולהוריד את סטנדרט הביצוע", טוען דני מריאן, יו"ר ארגון המהנדסים.

 

לדברי מריאן, "שינוי שיטת הפיקוח הנהוגה בישראל, והטלת פיקוח צמוד על הפרויקטים למגורים שמקדמת הממשלה, ישמש כלי משלים למפרטים המוכתבים על ידי הרשויות ולמכוני הבקרה - על מנת להבטיח את איכות ובטיחות המוצר המוזל אותו יקבלו הדיירים".

אתר בנייה. אילוסטרציה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אתר בנייה. אילוסטרציה(צילום: עידו ארז)

 

האדריכלים: עלויות ליקויי בנייה מגולגלות לצרכן

אדריכל אלי פירשט, יו"ר עמותת האדריכלים, מוסיף כי "איכות הבנייה בישראל לוקה בחסר. מחקרים שנערכו לאורך השנים במכון הלאומי לחקר הבנייה, קובעים שעלויות אי-האיכות מגיעות עד ל-10% מעלויות הבנייה הישירות. עלויות אלו מגולגלות על הצרכן ומייקרות את המוצר הבנוי, וזאת מבלי לקחת בחשבון את עלויות ההתדיינויות המשפטיות הרבות הקיימות בנושא ליקויי בנייה".

 

לדבריו, "גם בטיחותו של המוצר הבנוי ובטיחותם של המשתמשים ועוברי הדרך לוקה בחסר. זכור לנו היטב אירוע קריסת המרפסות בחדרה לפני כשנתיים, כמו גם אסון ורסאי המהווה אבן דרך חשובה בהבאת הנושא למודעות הציבור".

 

עוד הוא מזכיר כי "במסגרת המלצותיו העיקריות, ממליץ דו"ח זיילר על הפעלת שני מעגלי בקרה לטיפול באיכות המוצר הבנוי ובטיחותו: מעגל בקרת האיכות על ידי הקבלן המבצע (קיים גם היום); ומעגל אבטחת האיכות על ידי גורם אוביקטיבי נפרד מהגורם המתכנן שימנה היזם (התיקון הנדרש). הפעלת שני מעגלי האיכות מקובלת הן בשוק הבנייה העולמי ובכל מערכת יצור תעשייתית בעולם".

 

כדי למנוע רגולציה ובירוקרטיה, הארגונים אינם מציעים לחוקק חוק חדש אלא לשנות את התקנות ולהגדיר מחדש את חובותיו ואחריותו של "האחראי לביקורת על הביצוע". בין היתר, הם מציעים שהמפקח הצמוד יהיה חייב בנוכחות שוטפת באתר, לא רק בצמתים אקראיים כפי שקיים היום.

 

לדברי מריאן ופירשט, "הביקורת על הבנייה תתייחס לכל תחומי המקצוע - שלד, גמר ומערכות אלקטרו-מכניות. הביקורות יתייחסו לתוכניות עבודה, לבדיקות מעבדה ולתכולת הבקרה של מכון הבקרה. הכוונה היא למכלול השלם המבטיח את איכות המוצר ובטיחותו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
עובדים באתר בנייה. דורשים פיקוח
צילום: עידו ארז
מומלצים