שתף קטע נבחר

קבלנים זרים יצליחו להוזיל את הדירות?

משרדי האוצר והשיכון פרסמו "קול קורא" לחברות בנייה בינלאומיות לבנות כחברות ביצוע בישראל. לפי הצעת המחליטים שתוצג מחר בקבינט הדיור, 6 חברות זרות יוכלו לפעול בארץ כ-5 שנים ולהעסיק כ-1,000 עובדים זרים

ניסיון נוסף של הממשלה להורדת מחירי הדירות: משרדי השיכון והאוצר יפרסמו קול קורא לחברות בנייה בינלאומיות, לבנות כחברות ביצוע בישראל. בסוף השבוע פרסם משרד הבינוי והשיכון הודעה כי יוציא קול קורא לקבלנים זרים, והיום (א') יצאה הודעה דומה ממשרד האוצר.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

מחיר למשתכן: 3,000 מתחרים על 238 דירות

חרף ההתנגדויות: אושר פרויקט אפולוניה

1,700 דירות בת"א, 1,100 דירות בכפר סבא

 

לפי הצעת החלטה בנושא, שתובא מחר בפני קבינט הדיור, יוקם מאגר שיפעל במשך 5 שנים ויכלול 6 חברות בנייה זרות. לחברות אלה תינתן האפשרות להביא עד 1,000 עובדים זרים לצורך העסקתם בפרויקטים למגורים ברחבי הארץ, והן יוכלו לשתף פעולה עם חברות מקומיות.

 

במשרד האוצר ציינו היום כי מעורבותן של חברות זרות בתחום הבנייה בישראל, היא חלק מהחלטת הממשלה להביא עובדי זרים לטובת האצת וקידום הבנייה ברחבי הארץ. "הצעת המחליטים משתלבת במדיניות הממשלתית להגדלת היקף הבנייה למגורים בישראל, לצורך הקטנת הפער בין הביקוש לדיור לבין היצע הדירות הקיים במשק", אמרו באוצר.

 

עוד הוסיפו כי "הכנסת חברות ביצוע בעלות ניסיון בבנייה איכותית וברמות פריון גבוהות, צפויה להביא להגדלה של מספר הדירות הנבנות בישראל. בנוסף, החברות עשויות להביא להעלאת רמות הפריון בענף, תוך שימוש באמצעים מתועשים. להצעה יש השלכה על משך הבנייה של דירה למגורים, שצפוי להתקצר בשל השימוש בטכנולוגיות מתקדמות לבינוי מתועש".

 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
(צילום: Index Open)

 

הקבלנים: "היוזמה - יריקה בפנים"

בהתאחדות בוני הארץ (הקבלנים) לא ראו את היוזמה להבאת חברות בנייה זרות לישראל בעין יפה. נשיא ההתאחדות, רוני בריק, טען כי "בכל מדינה מתוקנת, אישור הממשלה לכניסת חברות זרות לענף עם 5,000 עסקים מקומיים היה נחשב ליריקה בפני אזרחי אותה מדינה".

 

הוא הוסיף כי "במקום לפעול בערוצים הדיפלומטיים ולחתום עם ממשלות זרות הסכמים להבאת עובדי בניין מקצועיים לישראל, מעדיפה הממשלה לקבל ציון נכשל בטיפולה במחסור האדיר בעובדים בענף הבנייה, ולהעמיד בסכנה את מקום עבודתם של כ-100 אלף עובדים ישראלים בענף זה, על ידי פתיחת השערים לקבלנים זרים".

 

לפי בריק, "אפשרות של חברות בנייה זרות לבנות כאן דירות, במקום להותיר את האחריות להקמת הדירות בידיים ישראליות, משולה למחלה אוטואימונית - מחלה שבה הגוף תוקף את עצמו. אנו מעריכים שאם זה יקרה, רבים מהקבלנים הקטנים הישראלים וחברות תעשייה מקומיות יפשטו את הרגל, ולכן יאבדו את מקום עבודתם מעל 100 אלף ישראלים העובדים בענף הבנייה ותעשיות נלוות שלו".

 

גם בהתאחדות תאגידי כוח אדם זר לבניין באיגוד לשכת המסחר מתחו ביקורת על היוזמה. לדברי היו"ר, אלדד ניצן, "שרי קבינט הדיור צריכים להבין כי בהצבעתם מחר הם יפגעו אנושות בתעסוקת ישראלים ובזכויות עובדים. כל מי שעיניו בראשו, מבין כי מצב זה יחזיר את הענף אחורה לכאוס ולאנדרלמוסיה ששררו בארץ בשנות ה-90. התוכנית היא גזר דין מוות לישראלים העובדים בענף בעבודות היבשות, וקבלנים ישראלים שירצו לקבל פרויקטים יהיו זקוקים לחסדי החברות הזרות. היא לא תביא בשורה למחירי הדיור".

 

לעומת זאת, בבנק ישראל בירכו על היוזמה ומסרו כי "בנק ישראל תומך בתוכנית להבאת חברות בנייה בינלאומיות לישראל, שאותה הציג בקבינט הדיור בשנה שעברה, אשר תסייע לקיצור משך הבנייה. להבדיל מהבאת עובדים זרים שלא במסגרת חברות כאלו, חברות בנייה בינלאומיות יתרמו לשיפור הטכנולוגיה בענף הבנייה ולהגדלת הפריון בו, באופן שישפיע בהמשך לטובה גם על הפריון והשכר של העובדים הישראלים בענף, וללא ההשלכות החברתיות המתלוות להבאת עובדים זרים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים