שתף קטע נבחר

תלמידי "שנקר" יעצבו עזרים רפואיים לתנאי שטח באתיופיה

מוצרי הגיינה לאם ולתינוק, ערכות עזרה ראשונה המותאמות לתנאי שטח קשים ואינקובטורים ניידים - הם חלק מהפתרונות עליהם כבר עובדים תלמידי מכללת שנקר, שנוטלים חלק בפרויקט ששם לו למטרה למצוא פתרונות רפואיים לאתגרי השטח הקשים במדינה האפריקאית. הערב תושק התכנית בנוכחות דוגמנית העל נעמי קמפבל

להתבונן במבט יצירתי על האתגר המקצועי: פרויקט עיצוב הומניטרי, ביוזמת המרכז לחדשנות ACT Shenkar, ממשלת אתיופיה וארגון הבריאות העולמי, יושק היום (ג') במעמד שגריר אתיופיה ודוגמנית העל נעמי קמפבל, הידועה בפעילותה הוולונטרית באפריקה זה כשני עשורים.

 

קראו עוד מחדשות הבריאות:

חברת תרופות: פיתחנו תרופה נגד וירוס ה"זיקה"

חלי, חולת סרטן, זקוקה ל-20 אלף שקלים בחודש לתרופה מצילת חיים

"לא יבוצעו בדיקות דם ושתן; חולים לא ישוחררו מאשפוז"

 

במסגרת תכנית חומש של ממשלת אתיופיה וארגון הבריאות העולמי, שמטרתה לפתח ולשפר את שירותי הרפואה במדינה, ביקרה במדינה משלחת יזמים ישראלית ואיתה צוות מעצבים מהמרכז לחדשנות ACT Shenkar. צירוף המעצבים למשלחת נעשה מתוך הבנה שמחשבה יצירתית ונקודת מבט נוספת על אלו הרפואית והעסקית, עשויות לספק כלים חדשים, שיסייעו להטמיע יכולות חדשות ומצילות חיים במרכזים הרפואיים הפזורים במדינה.

 

לדעת לשתף את השטח

אוכלוסיית אתיופיה מונה כ-90 מיליון איש, רובה כפרית. אספקת שירות רפואי לכל אזרח היא אתגר של ממש במרחבים העצומים של המדינה. בהיעדרם של חיבורים סדירים למערכות חשמל ומים, ובהינתן תשתיות תחבורה שאינן משוכללות, האתגר הופך לעיתים למשימה כמעט בלתי אפשרית.

 

חברי המשלחת באתיופיה. חיפשו נקודת מבט יצירתית ()
חברי המשלחת באתיופיה. חיפשו נקודת מבט יצירתית

 

לשם כך נפגשו חברי המשלחת הישראלית עם בכירים במשרד הבריאות האתיופי, עם צוותי רפואה הפועלים בשטח ועם יזמים העוסקים בתחום הרפואה. בפגישות הסתמנו שלושה פרויקטים פוטנציאליים כאפשריים לפיתוח: מוצרים התורמים להיגיינה של האם והתינוק, ערכות עזרה ראשונה ניידות המתאימות לנשיאה בתנאי שטח קשים ופיתוח אינקובטורים ניידים וזולים שאינם מצריכים חיבור לרשת החשמל.

 

בחודש מאי תצא משלחת נוספת, שבה צוות רפואי, יזמים ישראלים, מהנדסי תעשייה וניהול וצוות מעצבי מוצר וטקסטיל ממכללת שנקר. חברי המשלחת יצטרפו לעבודתם של צוותים רפואיים מקומיים וילוו אותם שבוע ימים.

 

חברי המשלחת ניסו להבין את צרכי הצוותים הרופאיים המקומיים ()
חברי המשלחת ניסו להבין את צרכי הצוותים הרופאיים המקומיים

 

התהליך הזה, שבו משולבים אנשי המקצוע ובעלי העניין יחד נקרא "Human Centered Design", עיצוב הומניטרי, השם את האדם במרכז ומביא בחשבון את כלל הגורמים האנושיים המשתתפים בתהליך שאותו רוצים לשפר, במקרה הזה - פתרונות רפואיים.

 

שיתוף פעולה עם האוכלוסייה המקומית

אך מציאת הפתרונות היא רק ההתחלה. אחד העקרונות החשובים והקריטיים להטמעת חידושים רפואיים במדינות מתפתחות הוא שיתוף פעיל של האוכלוסייה המקומית בתהליכי הפיתוח, כדי להציע ולממש פיתוחים ופתרונות המעוגנים במציאות היומיומית של הצוותים הרפואיים הפועלים בשטח.

 

יש צורך להכיר את החומרים המקומיים ()
יש צורך להכיר את החומרים המקומיים

 

יש חשיבות להבנה עמוקה של חומרי הגלם המקומיים, של הטכנולוגיות הזמינות ושל הידע הקיים אצל אנשי הרפואה המקומיים כך שיתאפשר שימוש בפתרונות שהוטמעו גם שנים ארוכות אחרי שצוותי הפיתוח עזבו את המדינה.

 

נוסף על הרופאים המקומיים יצטרפו לתהליכי הפיתוח גם תושבים שהם צרכני שירותי הבריאות ומעצבי מוצר מקומיים, וכל זאת כדי לקבל את התמונה האמיתית והברורה של הצורך בשטח ושל הפתרון המתאים ביותר, שיהיה ישים וקל לביצוע לאורך שנים.

 

פעילות המשלחות לא תסתכם בשני הביקורים. כמו בכל שינוי עמוק ומשמעותי במערכות גדולות, יש צורך בתהליך הטמעה ארוך, שבסופו תושג המטרה החשובה של הצלת חיים. לשם כך מחפשים יוזמי הפרויקט בשנקר מוסדות, חברות או גופים שיש להם רצון להיות חלק מפרויקט הפיתוח והצלת החיים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנאי שטח קשים ואתגרים מורכבים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים