שתף קטע נבחר

מחקר: מה יגרום לכם למתן את הבליסה בארוחה

חוקרים מצאו כי הסחת דעת מהאוכל גורמת לנו לאכול יותר וכי תשומת לב לקולות הלעיסה תעצור אתכם מלזלול ללא הכרה

לא מסוגלים להפסיק לטרוף? שימו לב לקולות: מחקר חדש מגלה כי קולות הלעיסה והבליעה מפחיתים את כמות צריכת המזון. המחקר החדש פורסם בכתב העת Food Quality and Preference.

 

החוקרים מאוניברסיטאות קולורדו ובריגהם מצאו כי הקול הוא אות סנסורי חשוב בחוויית האוכל. הם קוראים לו "אפקט הקראנצ'", ובמחקר הצליחו להראות, כי אכילה בזמן האזנה למוסיקה, או לטלויזיה – הממסכים את קולות האכילה, עלולים לגרום לאדם לאכול יותר.

 

"הצליל הוא חוש חשוב בזמן האכילה שאיננו נותנים עליו את הדעת", אמרו החוקרים, "אולם אם בני אדם יתמקדו יותר בצלילים הבוקעים מהאוכל, הם יאכלו פחות".

 

קיראו עוד

אוכלים הרבה בחוץ? הילדים יהיו שמנים יותר

איך משפיע המזון שאתם אוכלים על איכות השינה שלכם

אוכלים יותר אחרי אימון כושר? אתם טועים

 

קולות האכילה משפיעים על כמות המזון

המחקר החדש כלל שלושה ניסויים, שנועדו לבדוק את השפעת צלילי הלעיסה על כמות צריכת המזון. במהלך הניסויים, הנבדקים הניחו על ראשם אוזניות והקשיבו לקולות בעוצמה נמוכה או גבוהה. אלה שהאזינו לצלילים שבקעו מהאוזניות בעוצמה גבוהה, אכלו 4 כעכים, בהשוואה ל- 2.75 כעכים אצל אלה שהאזינו לצלילים בעוצמה נמוכה.

 

"אנשים צריכים לכלול את קולות האכילה כחלק מחווית האוכל שכוללת טעם ומראה" אמרו החוקרים, "כאשר אדם ממסך את צליל האכילה, כמו בזמן צפיה בטלויזיה, נלקח ממנו אחד החושים החשובים בתהליך האכילה, מה שגורם לו לאכול יותר. האפקט אולי לא נראה משמעותי – כעך אחד יותר, אבל במהלך שבוע, חודש או שנה של אכילה, האפקט עשוי להיות משמעותי".

 

"הסחת דעת מהאכילה בהחלט עלולה לגרום לנו לאכול יותר", אומר הפסיכולוג הרפואי אפי גיל, "אנחנו יכולים לאכול זמן רב מבלי לשים לב, כשדעתנו מוסחת, כמו בזמן קריאת עיתון או צפייה בטלוויזיה.

 

"בזמן הצפייה בקולנוע אנחנו מסוגלים בקלות לחסל ערימת פופקורן גדולה. מנגד, כשאנו שמים לב ללעיסות, וממוקדים בהם ובאכילה, יש הסתברות לאכול פחות. ההתמקדות בפעולת האכילה, בטעמים, בצבעי האוכל, במרקם המזון, בריחות - גורמת למוח להיות מודע יותר לכמות המזון שאנו צורכים ולאכילה איטית יותר בעוד שהסחת הדעת מדלגת על המנגנון הזה, ומאפשרת לנו לצרוך כמויות גדולות יותר של מזון".

 

ולמה קולות האכילה מפריעים לנו?

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אוכלים מול המחשב? תאכלו יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים