שתף קטע נבחר

"ענבל אור היא לא המקרה האחרון"

בדיון סוער בוועדת הכלכלה בנושא קבוצות רכישה אמר רוני מאנה, מארגן קבוצות: "יש בתחום אין סוף נוכלויות, אבל כשעושים קבוצת רכישה בצורה נכונה אין תלונות". הוועדה דרשה ממשרדי הבינוי והמשפטים לגבש "מפת דרכים" עם 10 הדיברות לרכישת דירה המפרטות את זכויות חברי הקבוצה

פרשת ענבל אור הגיעה לכנסת: ועדת הכלכלה תבעה היום (ב') ממשרדי הבינוי והמשפטים לגבש ולהפיץ בין המשתתפים בקבוצות רכישה או מתכוונים להצטרף אליהן "מפת דרכים" עם "10 הדיברות" לרכישת דירה. "דיברות" אלה אמורות לפרט את זכויותיהם ולבחון אם הכללים הקיימים המאפשרים את הפעלת הקבוצות מחייבים ריענון או שיפור. זאת על מנת למנוע מצב שבו מבקשי הדירות נשארים בלי כספם ובלי קורת גג.

 

כותרות אחרונות בנושא קבוצות רכישה :

המכרז ייפסל? קרב על השכונה היקרה בארץ

כך תגנו על עצמכם בקבוצות רכישה

רוכשים נגד אור: אל תהפכו אותנו לבני ערובה

 

הממשלה נדרשה למהלך הזה לפני שתפתח בהליכי חקיקה לתיקון המצב, כפי שהתגלה בעקבות פרשת ענבל אור, בנוסף לצוות הבין-משרדי שהוקם לעניין זה. הקריאה יצאה בסיכום הישיבה על רקע הפרשה, שבה הופיעו גם נפגעי הקבוצות אשר סיפרו סיפורים קשים על שיטות השיווק והדרך שבה מצאו את עצמם משלמים ולא מקבלים דבר בתמורה.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנ"צ), אמר כי "אם הממשלה לא תשנס מותניים ולא תפעל לאלתר, נגרום לה לפעול עוד בכנס הקיץ הנוכחי". ענבל אור ומשרד רואי החשבון שלה, שטיינמץ-עמינח, הוזמנו לדיון, אך לא באו.

 

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נווה, אמר כי פרשת ענבל אור מהווה "תמרור אדום המחייב פעולה". הוא ציין כי "החוק כבר מחייב מתווך דירות לעבור מבחנים ולקבל רישיון לפני שהוא מוכר דירה, אבל אדם שרוצה לארגן קבוצות רכישה יכול פשוט לקום בבוקר ולעשות את זה בלי שום רגולציה". הוא הוסיף כי הלשכה ניסחה הצעת חוק יחד עם ח"כ אלי כהן והוסיף כי לא צריך להרוס את התחום אלא להסדיר אותו.

 

לוטם אזולאי, המייצג רוכשים מפרויקט שדרות הילד ברמת גן (של ענבל אור), אמר בתגובה כי "לפני 3 שנים כבר מכרו לי אוויר, וזה לא היה קורה אם עורכי הדין היו עושים את העבודה שלהם". הוא סיפר כי בפרויקט (של אור) שהוא משתתף בו כבר התגלו שתי דירות עם הערות אזהרה כפולות ובעיות נוספות. עו"ד נווה השיב, כי "לפי מה שאתה מתאר היא רימתה אתכם וזה כבר מעשה פלילי".

 

רוני מאנה, מארגן קבוצות רכישה, השתתף גם הוא בדיון. "יש בתחום אין סוף נוכלויות אבל כשעושים קבוצת רכישה בצורה נכונה אין תלונות. נוכלויות אי אפשר למנוע והמקרה של ענבל אור הוא לא האחרון", טען.

 

סגנית נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח איריס שטרק, הוסיפה כי "חובת הכנסת להבהיר שקבוצות רכישה לא מתאימות למי שרוכש דירה ראשונה, כשאין ודאות למועד המסירה ויש מחיר לסיכון". היזם נחשון קיוויתי אמר, "רק על המארגנים צריך רגולציה, אם חוק המאכרים לא יושלם בקרוב הסיפורים הבאים יתרחשו בפרויקטים של התחדשות עירונית וחיזוק מבנים".

ענבל אור. לא הגיעה לדיון (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ענבל אור. לא הגיעה לדיון(צילום: שאול גולן)

 

רכש דירה לפני 9 שנים - ועדיין לא קיבל אותה

המשנה למנכ"ל התאחדות בני הארץ, אמיר הלר, אמר כי בהתאחדות פנו בעניין זה לכל הרשויות השלטוניות ולא נענו. "ברשות ניירות ערך ענו שהם הגיעו למסקנה שלא צריך לפקח על זה. לרשות להגנת הצרכן אמרנו שהפרסומים של מכירת דירה זה בלוף והמחיר הוא בלוף אבל הם אמרו כי אם בסוף המוצר הוא דירה הם לא רואים בעיה בפרסום. אמרנו שזה בסך הכל תיווך בעסקת מקרקעין. הם ביקשו שנביא מקרים ספציפיים ובינתיים אין פיקוח".

 

אחד הנפגעים, נתן רוזנבלט, שרכש דירה בבית שמש באמצעות עמותה לפני 9 שנים, סיפר כי הוא עדיין לא קיבל את הדירה ובקבוצה שלו יש כמוהו עוד 300 משפחות. לדבריו, במגזר החרדי מדובר ביותר מ-5,000 משפחות שלא קיבלו דירות שרכשו. הוא אף סיפר כי החתימו אותו על חוזה שלא מאפשר לו לתבוע אף אחד. "למדתי משפטים 4.5 שנים ומעולם לא היה שיעור אחד על קבוצות רכישה. גם עורכי דין נופלים בזה כי לא למדו".

 

רון עובדיה, שרכש דירה לפני 3.5 שנים במעלות, סיפר שעדיין לא ידוע לו מה קורה עם הפרויקט. "היזם הוא רב הקהילה ועכשיו הוא רב עם כולם". לדבריו, הובטח לו בית חלומות של 5 חדרים ב-700 אלף שקל והחתימה על החוזה היתה תחת לחץ. בינתיים התברר כי השרטוטים שהראו לו היו של בית בחריש. היינו פראיירים כשסמכנו עליו ועל ההבטחות שלו שהיו בעל פה, שום אסמכתא בכתב, אבל מגיעה לנו איזו הגנה".

 

ח"כ רויטל סויד (המחנ"צ) ציינה כי "צריך לתת ערבויות בנקאיות לקבוצות רכישה אם יש עוד סיפורים בדרך שצריך למנוע". ח"כ יעקב פרי (יש עתיד): "כשבאים להסדיר את הנושא צריך לוודא שקבוצות הרכישה יישארו אטרקטיביות מבחינה כלכלית. רגולציה תביא להתייקרות, אבל אם הרוכשים יקבלו יותר ודאות יש לכך ערך".

 

ח"כ נאוה בוקר (ליכוד) הוסיפה כי הגישה הצעת חוק בעניין כבר לפני חודש וחצי, לפיה המארגן יישא באחריות כלפי החברים, כולל מחויבות למועד מסירה וערבות לכספם.

 

ח"כ אלי כהן (כולנו) התייחס להצעת החוק בנושא, שגובשה יחד עם לשכת עורכי הדין, ואמר כי הכוונה היא לאפשר את קבוצות הרכישה אך לדאוג לשמור על כספי הרוכשים. נציגת משרד המשפטים הזכירה כי השרה איילת שקד הקימה צוות בין משרדי בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ, בו חברים נציגי רשות המסים, האוצר, בנק ישראל ועוד. הצוות יבחן בין היתר את הצעת החוק של ח"כ כהן. לדבריה זו גם נקודת המוצא של המשרד - להוציא את הגורמים הבעייתיים בלי "להרוג" את קבוצות הרכישה.

 

תזכורת: מכירת חיסול במשרדי ענבל אור. מוזמנים לצפות בכתבה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים