שתף קטע נבחר

הרופא שגילה את התזונה שמרפאה מחלות - וכתב על זה ספר

ד"ר מייקל גרגר חקר במשך שנים את השפעת התזונה על היווצרות מחלות ובסופו של דבר כתב את "איך לא למות" שהפך לרב מכר. בספר הוא מתמקד ב-15 מחלות קשות, שנחשבות לגורמי מוות מובילים והדרך לטפל בהן באמצעות תזונה. נטורופת מסביר למה הספר הוא אופטימי מאוד וגם, מהן נקודות החולשה שלו

תזונה מרפאת נגד מחלות ונגד מוות: בספרו של ד"ר מיכאל גרגר, "איך לא למות" (הוצאת פוקוס), הוא מסביר איך תזונה יכולה לעזור במניעת וריפוי מחלות. ד"ר גרגר עומד בראש עמותה ללא מטרת רווח, הכוללת צוות של חוקרים ואנשי מדע, שדואגים, כלשונו: "לקרוא כל מאמר תזונתי רפואי שמתפרסם בעולם בשפה האנגלית". מרשים וחשוב.

 

תמיד משמח לפגוש רופא קונבנציונלי, ש"יצא מהשורה", גילה את כוחה העצום של התזונה ככלי טיפולי, ורואה גם אצל מטופליו את האפשרות להחלים ממחלות שמוגדרות "כרוניות" – רק משום שתרופות מרשם לא מסוגלות באמת להבריא את האדם ולטפל בשורש הבעיה.

 

שמו של ספרו, גורם להטיל ספקות באמינות ובכוונותיו של המחבר – אבל כוונתו אינה לגלות לנו מרשם לחיי אל-מוות, אלא להראות שישנה דרך אחת, המסוגלת למנוע ולעתים אף לטפל – במרבית המחלות שהורגות אותנו יותר מכל.

 

עטיפת הספר. המזונות שמרפאים מחלות ( ) ( )
עטיפת הספר. המזונות שמרפאים מחלות

 

קיראו עוד

4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר

תזונה מרפאה: 10 דיאטות ל-10 בעיות בריאות

בלי בשר: התזונה שתמנע סוכרת ויתר לחץ דם

 

15 גורמי המוות המובילים

אתחיל בגילוי נאות. אני קורא ושומע את הרצאותיו של ד"ר גרגר מזה מספר שנים (בהנאה רבה), ונפל בחלקי הכבוד לעשות עריכה מדעית של הספר למהדורתו העברית.

 

יתרונו הבולט של הספר הוא הבסיס המדעי-מחקרי שלו. הרלוונטיות של הספר נובעת מכך שהוא מתמקד במחלות החשובות באמת. אלה שגובות את מחיר החיים הגבוה ביותר, ואלה שגורמות לסבל הרב ביותר.

 

סוגי הסרטן המסוכנים, מחלות לב ומוח, לחץ דם וסוכרת. מחלות ריאה, זיהומים מסוכנים, אלצהיימר, מחלות כבד וכליה ואפילו פרקינסון. ד"ר גרגר מייחד פרק שלם מספרו לכל אחד מ-15 גורמי המוות המובילים, ומציע את הפתרונות הלא תרופתיים היעילים ביותר שעולים מתוך המחקרים.

 

החלק האופטימי הוא המלהיב ביותר. מסתבר, ולא בפעם הראשונה, שתוכנית התזונה היעילה ביותר להבראה ממרבית המחלות הללו – כמעט זהה לחלוטין. שוב ושוב, נראה כי תפריט המתבסס על אכילה רבה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושקדים מביאה את התועלת הרפואיות הרבה ביותר. תפוחי אדמה ובטטות, פסטה מחיטה מלאה ומג'דרה, ירקות מכל סוג ובכל צורה, וכך גם פירות ללא הגבלה.

 

על בסיס המחקרים הרבים נראה ש- Plant-based diet כדבריו של ד"ר גרגר, היא הבחירה ביעילה ביותר לרוב המחלות הקשות. ללא ספירת קלוריות, ללא הגבלת כמויות. אוכלים לשובע, נהנים ומבריאים.

 

המזונות המומלצים וגם כאלה שלא

בפירוט הפרקים על כל מחלה מראה לנו ד"ר גרגר את ההמלצות היעילות יותר – זרעי פשתה יעילים במיוחד לסרטן הערמונית, מוצרי סויה לסרטן השד ותה היביסקוס ומיץ סלק דווקא ליתר לחץ דם. ברוקולי מגן על הריאות מפני נזקי העישון, ויתכן מאוד שאכילת פירות יער כהים תעזור למנוע או לרפא פרקינסון.

 

לסיום, ובצורה מאוד מעשית, הקורא מקבל המלצות על "12 המומלצים של ד"ר גרגר", שמומלץ לצרוך במידה יומיומית: קטניות, פירות יער ופירות אחרים, ירקות ממשפחת המצליבים, ירקות עליים ירוקים וירקות אחרים. זרעי פשתה, אגוזים וזרעים. עשבי תיבול, דגנים מלאים ומשקאות טובים. ולבסוף, אי אפשר בלי – פעילות גופנית. כל המלצה מלווה בהסבר, מחקר והמלצות קולינריות חביבות.

 

מבין החסרונות של הספר ניתן למנות את הדרך היחסית פשטנית, ולעתים חסרה, בה הוא מתייחס לדילמות תזונתיות מורכבות. מחקרים שסותרים את חלק מהמלצותיו לא תמיד זוכים להתייחסות נאותה.

 

הוא מאוד לא ממליץ על ביצים, למרות שישנם גם מחקרים המעידים על יתרונותיהם הבריאותיים. הוא ממליץ על צריכת קפה על בסיס כמה מחקרים, ולא מציין את המחקרים שמראים גם את ההיפך.

 

עצם היותו טבעוני עשויה להשפיע על בחירת המחקרים והסקת המסקנות. לזכותו נציין שהוא מציג עובדה זו בפתיח שלו, ומבטיח כי טובת קוראיו ומטופליו היא העומדת בראש מעייניו.

 

אל לקורא לטעות בעת קריאת הספר - לעיתים נראה שלכל מחלה קשה עלינו לאכול רק כמה זרעים כאלה או אחרים, חליטה מתאימה ואולי איזה שייק ירוק – והופ – נבריא כמעט מכל מחלה קשה. לא כך הם פני הדברים. המציאות הרבה יותר מורכבת.

 

כאדם שמטפל באנשים עם מחלות אלה יומיום מזה כחמש עשרה שנה, אני יודע שלא כל מחלה כרונית נרפאת בכזו קלות. לא הכל הפיך. זו לא רק התזונה שמכריעה – ישנם גם גורמים רגשיים, מתחים לא פתורים, נשימה נכונה ותנועה הכרחית כחלק מ"סל התרופות" שעשוי לעזור להבריא ממחלות קשות.

 

לגנטיקה ישנה השפעה (קטנה מכפי שרבים חושבים), צריך תמיכה, מודעות, שינה טובה, שמש בריאה ולעיתים צריכים תרופות – קונבנציונאליות או טבעיות.

 

לא הכל ורוד. אם כי מי שיקרא את הספר יבין שבשביל עתיד בריא וטוב כדאי להכניס לגופנו הרבה ירוק, סגול, כחול ועוד שלל צבעים מגוונים, אבל כמה שפחות מאכלים בצבע לבן.

 

הכותב הוא נטורופת

 

למה בריא לאכול ירקות? צפו:

 

 

 




 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיץ סלק שירפא לחץ דם
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
ד"ר מיכאל גרגר
צילום: יח"צ
ד"ר רק שאלה
מומלצים