שתף קטע נבחר

מדורה בחצר הבית? אל תבנו על זה

טענה של שכן המבקש להדליק מדורה בחצר בניין המגורים כי מדובר בשימוש סביר ברכוש המשותף אינה מקובלת, להבדיל מבניית סוכה, לדוגמא. אבל אם בכל זאת הוחלט לציין את ל"ג בעומר בשטח זה, כך עליכם לפעול

הדלקת מדורות בל"ג בעומר נחשבת תופעה נפוצה, ומדי שנה בשנה מדליקים מדורות בשטחים הפתוחים. אולם, מדובר בפעילות שיש בה סכנה ובית המשפט קבע כי על הרשות המקומית לפקח על תופעה זו ולצמצם אותה לשטחים מיועדים לכך מראש. נשאלת השאלה האם האחריות לפקח על שטח פתוח חלה גם על הרכוש הפרטי.

 

מדריכים נוספים במדור שכנים שכנים :

מותר להתקין מצלמת אבטחה בבית משותף?

לא סומכים על נציג הדיירים בבניין? כך תפעלו

כשהשכנים עושים על האש בחצר הבניין

 

טענה של שכן המבקש להדליק מדורה בחצר הבית המשותף, לפיה מדובר בשימוש סביר ברכוש המשותף, לא תתקבל - להבדיל מבניית סוכה, לדוגמא. לאור זאת, פעילות הדלקת המדורה מתקיימת בדרך כלל בשטחים פתוחים, אשר לרוב נמצאים באחריות הרשות המקומית.

 

על פי פסיקת בי המשפט, על העירייה - הן כבעלים ומחזיק השטח והן כרשות מקומית - לפעול למניעת הסכנה הטמונה בהדלקת מדורות. פיקוח זה אינו מצריך אמצעים מרובים אלא התארגנות ברורה המאפשרת ייעוד שטחים מסוימים שבהם מותר להדליק מדורות, תיחום השטח וחישוף השטח וכן ניקויו מכל מכשול - כגון אבנים, קוצים עשבים ולמקמו במרחק סביר ממבנים.

מציינים את ל"ג בעומר בבת ים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מציינים את ל"ג בעומר בבת ים(צילום: עידו ארז)

עיריות רבות מפרסמות מבעוד מועד הודעות בנוגע לשטחים המוקצים להדלקת מדורות, מסייעות בהסדרת נושא איסוף העצים ואף מעמידות כבאיות במוקדים המיועדים להתכנסות. קביעתו של בית המשפט נכונה גם לשטחים פתוחים השייכים לבעלים פרטיים ולא רק לעירייה. לדוגמא, אדם פרטי אשר רכש מגרש ובכוונתו לבנות עליו בניין מגורים.

 

במצב כזה, ככל שבעל המגרש מעוניין שלא להיות חשוף לתביעות ולאי נעימויות, מומלץ לו לדאוג לגידורו של המגרש ואף להעמיד שומר באתר על מנת למנוע כניסה של ילדים ואחרים לצורך קיום מנהג החג.

 

לאור פסיקת בית המשפט, מומלץ גם לדיירים בבית משותף ולוועדי הבתים לבדוק היטב את שטחי המגרש ולוודא כי ילדי השכונה אינם מתכננים להדליק מדורה בשטח הבניין. עם זאת, ככל ששטח הבניין נבחר להדלקת המדורות - יש לקחת בחשבון את ההיתכנות לחשיפה בפני תביעות, חס וחלילה.

 

יש לזכור כי הדלקת מדורה מהווה מטרד, ומעבר לסכנה של פגיעה בגוף, עלולה להשחית רכוש. לפיכך, מדליקי המדורה חשופים לתביעה בנזיקין ככל שהמדורה גרמה לפגיעה. מומלץ לבדוק היטב את מקום הדלקת המדורה, להתייעץ עם הרשות המקומית לגבי האתר המתאים ביותר ולהפעיל שיקול דעת בכל זמן נתון.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד מילר ושות . הכתוב אינו תחליף לייעוץ משפטי אלא כללי בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון דרוקמן
מדורה בשכונת מגורים בפ"ת
צילום: ירון דרוקמן
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים