שתף קטע נבחר

סיבים, חלב ותפוח: מזונות שמעוררים רגישויות

שיהוקים, צרבת, עייפות, כאבים וירידה בריכוז הם רק חלק מהתופעות המעידות על רגישות לרכיבי מזון יומיומיים. "עם העלייה בגיל יותר ויותר אנשים סובלים מרגישות למזון אותו הם אוכלים במשך שנים ללא רגישות". אומרת דיאטנית מומחית בתחום ומסבירה מה הם המזונות המוכרים כגורמי רגישות ואיך אפשר לדעת בוודאות מה הוא רכיב המזון שגורם לכאב

עם העלייה בגיל, הגוף מפתח רגישות למזון. רגישות למזון היא נחלתם של כ 25% מהאוכלוסיה הכללית ועם הגיל, אחוזי הרגישות עולים.

 

אנו שומעים לעיתים קרובות אנשים מבוגרים הטוענים "האוכל הזה לא עושה לי טוב" או "לא טוב לי לאכול בשר". אנשים בגיל מבוגר ערים יותר לתגובות הגוף למזון ופעמים רבות בצדק שכן הגוף נעשה פחות סביל למזון. התסמינים העיקריים קשורים לתפקוד מערכת העיכול.  פעמים רבות נוצר צורך ולעיתים אף תלות בשירותים הקרובים ורבים מהמבוגרים מתקשים לצאת מהבית כתוצאה מתלות זו.

 

עוד במדור 60 פלוס:

הטיפול התזונתי האפקטיבי בקרוהן וקוליטיס בגיל מבוגר 

הכירו: אלוף העולם בריצה - ישראלי בן 91 

הנשים שבגיל 50 גילו את הים - והתאהבו 

 

כשמזון פתאום גורם לאי נוחות  (shutterstock) (shutterstock)
כשמזון פתאום גורם לאי נוחות (shutterstock)
 

למה זה קורה?

העלייה ברגישות למזון עולה עם הגיל מאחר ויכולת העיכול של הגוף יורדת, כמות אנזימי העיכול במעי פוחתת וכמו כן גם מידת החומציות בקיבה פוחתת. בעקבות כך המזון אינו עובר פרוק יעיל ולכן חל שינוי בספיגתו בגוף. 

 

גורמים כמו תרופות ותוספי מזון ובמיוחד אלה המפחיתים חומציות בקיבה כמו אומפרדקס ודומיו, משפיעים גם הם על העיכול והספיגה של המזון ומביאים את מערכת העיכול למצב פחות סביל. במצב זה אכילת מזון גורמת לאי נוחות במערכת העיכול ובגוף.

 

אי הנוחות באה לידי בטוי ביציאות בלתי סדירות, גזים בכמות משמעותית ושיהוקים, כאבי בטן, הרגשת כבדות ועייפות רבה, הרגשה שהאוכל עולה. צרבות ורפלוקס ואפילו ירידה בריכוז, במצב הרוח ובהרגשה הכללית. רגישות למזון יכולה להופיע בכל גיל.

 

מחלה: עשויה לעודד שינוי ורגישות

אחד הגורמים המעודדים התפתחות של רגישות למזון הוא מחלה כלשהי, בעיקר מחלות בדרכי העיכול. לעיתים וירוס שתוקף את מערכת העיכול גורם לשינוי בהתנהגות המעי, יציאות לא סדירות, כאבים ואי נוחות כללית. הרגישות לא בהכרח נגרמת ממזון מסויים, אלא שהגוף משנה את יכולת העיכול של אותו מרכיב מזון.

 

כאמור, מרכיבי מזון מסויימים אחראים להתנהלות זו, והוצאתם מהתפריט מקלה מאוד על התסמינים. אותו אדם לא הגיב למזונות אלו לפני המחלה, ויתכן שיחזור ויפתח סבילות, כלומר יכולת עיכול, לאחר מספר חודשים.

תפוח, אגס, מנגו ואבטיח: מוכרים כגורמי רגישות יותר מאחרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תפוח, אגס, מנגו ואבטיח: מוכרים כגורמי רגישות יותר מאחרים(צילום: shutterstock)
 

חלב, תפוחים וסיבים: מוכרים כגורמי רגישות

המזונות המוכרים יותר כגורמים לרגישות הם:

מוצרי החלב - בעיקר חלב, לבן, שמנת, גבינה לבנה, צפתית וגבינות רכות אחרות.

פירות - מסויימים, בעיקר תפוחים, אגסים, אפרסקים, תאנים, אשכוליות, מנגו, אבטיח.

ירקות - בעיקר ירקות ממשפחת הכרוביים.

סיבים תזונתיים - הנמצאים במיני מאפה שונים כמו לחם קל ומלא, קרקרים מועשרים בסובין וכדומה.

 

מורידים מזונות ונשארים עם תפריט בעייתי

כתוצאה מהשינויים החלים במערכת העיכול ובנסיון למצוא מה מזיק לגוף, קיימת תופעה שכיחה שאנשים מנסים לחפש מה "עושה להם לא טוב". ניתן לראות מקרים רבים של הפחתה הדרגתית של מוצרי מזון מהתפריט במטרה למצא את המזון המזיק. תופעה זו עלולה להביא למצב בו אוכלים מעט מאוד מזון בעל רמת גיוון נמוכה מאוד.

 

לאורך זמן, יורדים כתוצאה מכך במשקל ונחלשים מאוד. מאבדים הרבה מאוד ויטמינים ומינרלים מהגוף (שגם כך נספגים פחות בגיל המתקדם) ונגרמת תשישות וירידה בתפקוד הכללי.

 

התאמה של בדיקה וטיפול 

השינויים הללו מביאים לעיתים קרובות לאנמיה, חוסר תאבון ולעיתים קשה מאוד לטפל ולהחזיר את המצב לקדמותו. מסיבות אלה, חשוב מאוד להתיעץ בנושא הרגישות למזון עם איש מקצוע, לעשות בדיקות דם ובדיקות אחרות רלוונטיות למצב. ישנן היום שלל בדיקות שיוכלו לעזור ולדייק את הבעיה ויצעו פתרון והקלה. בדיקות דם כלליות ולבדיקת מחסורים של ויטמינים ומינרלים. בדיקות נשיפה למדידת רגישות ללקטוז (סוכר החלב), פרוקטוז (סוכר הפירות) וסורביטול (תחליף סוכר הנמצא במזונות חולי סוכרת) ,בדיקות הדמיה למעי, בדיקות לנוכחות חיידקים בקיבה או במעי, ועוד.

 

חשוב לאסוף את כל המידע ולבחון את הקשר בין המזון והתסמינים באמצעות שאלונים ויומן אכילה מפורט. כל אלה יעזרו להבין את הבעיה ולהציע למטופל מזונות מתאימים שישמרו על תפריט מאוזן ומגוון, וישפרו את הרגשתו הגופנית.

 

שינוי המזון והתאמתו לצרכי המטופל, הוספת תוספי מזון מבוקרת ומותאמת לבדיקות הדם, כולל אנזימי עיכול ו/או פרוביוטיקה, הכוונה לאכילת מזון מרוכז המאפשר הכנסת קלוריות, אבות מזון, ויטמינים ומינרלים בנפח קטן, התאמת גודל הארוחות, שעות האכילה ושעות לקיחת התרופות, כמות וסוג השתייה, משפיעים תוך זמן קצר על תפקוד מערכת העיכול ומאפשרים שיפור ניכר בהרגשה הכללית, ברמת האנרגיה, ערנות וריכוז, ומעלים את איכות החיים היומיומית.

 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית, מומחית ברגישות למזון

 

צפו: עשרת המזונות הבריאים ביותר, נחשו מי במקום הראשון:

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לחם מלא המכיל סיבים תזונתיים עלול לגרום לרגישות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים