שתף קטע נבחר

אלו היישובים שיזכו לסבסוד בדיור מהמדינה

החלטה בנושא חיזוק הדיור על פי מפת עדיפות לאומית שיזם שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, עברה פה אחד בממשלה. לפי ההחלטה, יישובים שנכללו במפה יזכו לסבסוד של הוצאות תכנון ופיתוח לבנייה חדשה. בנוסף, יגדלו היקפי ההלוואות לחסרי דיור באותם היישובים. האם היישוב שלכם ברשימה?

החלטה בנושא חיזוק הדיור על פי מפת עדיפות לאומית לצורך מתן הטבות בתחום התכנון ופיתוח הבנייה, שיזם שר השיכון והבינוי יואב גלנט, עברה הבוקר (ב') פה אחד בממשלה. רשימת היישובים נגזרה מהחלטת עדיפות לאומית הממשלתית, ודורגה בהתאם להגדרות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), כגון שיעור הגירה שלילית גבוה, דירוג חברתי כלכלי, שיקולים ביטחוניים ליישובים צמודי גבול, מבחן ערכי קרקע ועוד.

 

לצפייה ברשימת היישובים המלאה לחצו כאן

 

 

על פי ההחלטה, משרד הבינוי והשיכון יסבסד הוצאות תכנון ופיתוח לבנייה חדשה בישובים אלה (בין 20%-70% בהתאם לקריטריונים) ויגדיל היקפי הלוואות למחוסרי דיור הרוכשים דירה בישובים אלה. עוד הוחלט כי יוענקו הטבות ליישובים בהם ערכי הקרקע והביקוש לדיור נמוכים, על מנת ליצור כדאיות כלכלית לבנייה חדשה ולסייע לאוכלוסית חסרי הדירה לרכוש דירות בישובים אלה.

 

מדובר בסך הכל ב-586 ערים ויישובים, בין השאר הגושרים, מג'דל כרום, עין זיוון, ערד, נווה אטי"ב, עכו, יד מרדכי, חצור הגלילית, יטבתה, ירוחם, כפר עזה, כרמיאל, ניר עוז, מגדל העמק, יצהר, קריית שמונה, מעלה אפרים, צפת, היישוב היהודי בחברון, ירכא ואחרים.

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, יוזם ההחלטה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, יוזם ההחלטה(צילום: ירון ברנר)

ביישובים הכפריים נכללו היישובים הכלולים בהחלטת הממשלה הכללית בעניין. ביישובים העירוניים לא נכללו יישובים בהם מדד כלכלי- חברתי של הלמ"ס הוא 7 מתוך 10 ומעלה, מאחר שמדד זה מעיד כי אין צורך במתן הטבות מיוחדות למשיכת אוכלוסייה ליישובים אלה.

 

בין המרכיבים שנלקחו לשם דירוג הישובים ברשימה: שיעורי הגירה שלילית, המעידים על נטישת אוכלוסייה שגדלה ביישוב; מדד פריפריאליות ומדד כלכלי חברתי של הלמ"ס, המשפיעים באופן מובהק על ביקוש למגורים ביישוב ועל חוזק האוכלוסייה ביישוב; שיקול בטחוני, המשפיע גם הוא על הביקוש למגורים ביישוב וזאת בנוסף לאינטרס המדיני- בטחוני לחיזוק ישובי סמוכי גבול וישובים מאויימים; לעניין הישובים הכפריים, נבחן גם מרכיב של גודל היישוב.

 

העיר חריש, שבנייתה מהווה תוכנית דגל למשרד הבינוי והשיכון, תיכלל גם היא ברשימת היישובים, בהתאם להחלטת ממשלה קודמת בעניין (870) ויישובי עוטף עזה יזכו לעדיפות מיוחדת.

 

גם חריש נכללת במפת העדיפות הלאומית -מוזמנים לצפות באולפן ynet:

 

השר גלנט אמר עם אישור ההחלטה כי "למדינה יש אחריות לעודד בנייה ובו בזמן לפתח יישובים קיימים, הזקוקים לחיזוק ולתמיכה. זהו ציווי חברתי למנוע הגירה שלילית מיישובים בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך ולאפשר להם להתחזק ולשגשג. בנוסף, בהחלטה זו אנו מבססים יישובים המאוימים בטחונית ומעניקים להם חוסן כלכלי וחברתי".

 

השר לירושלים ומורשת, זאב אלקין, ביקש להכניס סעיף מיוחד שיציין כי לנוכח המצב הביטחוני הקשה, לא יפגעו ישובי יהודה ושומרון (יו"ש) כתוצאה מהקריטריונים החדשים. שר התיירות, יריב לוין, הוסיף כי "לא יכול להיות שהממשלה שלנו תפגע ביישובי יו"ש שסובלים מהבעיות הקשות ביותר בתחום הדיור, ושמנגד תיתן העדפות מרחיקות לכת דווקא ליישובים מוסלמים".

השר זאב אלקין (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
השר זאב אלקין(צילום: ירון ברנר)

על כך השיב גלנט: "מדובר בקריטריונים אובייקטיבים"; ולוין ציין: "אתה עצמך אמרת שהקריטריונים נקבעו לפי ניתוח רגישות כדי שיתאימו למי שמבקשים. מדובר בהחלטה של מדיניות. מדיניות הממשלה היא חיזוק ההתיישבות ביו"ש ולא פגיעה בה. אני אצביע נגד".

 

לאחר דין ודברים השתכנע גם השר גלנט, ובתמיכת שאר השרים וראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוכנס התיקון לחוק. בין הערים והיישובים שהיו עלולים להיפגע ניתן למצוא את אריאל, קרני שומרון, קדומים, פדואל, עלי, שילה, תקוע, רימונים, רבבה, פסגות, נעלה, נוקדים, נופים, טלמון, כוכב השחר, כוכב יעקב, יקיר ועוד.

 

יצוין כי בסעיף 9 בהחלטה המקורית נכתב כי "מתן הטבות על פי החלטה זו ליישובים ביו"ש יהיה כפוף להחלטת הדרג המדיני". בעקבות בקשת השר אלקין, נוסף לסעיף המשפט "מתוקף כך, בשל המצב הביטחוני המתמשך ועד להחלטה נוספת בעניין, במקום בהן יש פגיעה בגובה ההטבות הנהוגות באזור הן תשארנה על כנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ששון תירם
חריש. גם היא ברשימת היישובים המועדפים
צילום: ששון תירם
מומלצים