שתף קטע נבחר

סובלים ממחלות מעיים? אלו תוספי תזונה שיעזרו לכם

שלשולים, הקאות וכאבי בטן: הסימפטומים של מחלות המעיים, ביניהם קרוהן וקוליטיס, מדלדלים את מאגרי הוויטמינים ומקשים על ההתמודדות עם המחלה. אלו תוספי התזונה שיחזירו לגוף את היכולות להגן על עצמו

הרופאים ממליצים על תזונה מאוזנת על מנת לקבל את מלוא הוויטמינים הדרושים לגוף. אבל מה קורה כשאי אפשר לאכול בצורה מגוונת? כשכואבת הבטן ויש בחילה תמידית, או שלשול חריף הנובע ממחלה כרונית? איך תוכלו לחזק את הגוף ולהקל על עצמכם?

 

מחלות מעי דלקתיות, קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן, הן מחלות כרוניות בהן ישנה דלקת במערכת העיכול. המחלות הללו מתאפיינות בתקופות של התלקחות (התפרצות) ולאחר מכן הפוגה.

 

קיראו עוד:

קרוהן: מחלת מעיים התוקפת צעירים אשכנזים

לראשונה בישראל: בת 39 עברה השתלת מעי 

קרוהן וקוליטיס: המזון שמחריף את הבעיה, וזה שמפחית

 

בשלב ההתלקחות התסמינים עשויים להיות: שלשול, כאב בטן, בחילה, לעיתים הקאה, המלווים בחוסר תאבון וירידה בצריכת מזון, או אכילה של מגוון מזונות מצומצם. במקביל, עולה הצורך התזונתי בצריכת אבות מזון, ויטמינים ומינרליים.

 

בשנים האחרונות עולה האפשרות לטיפול בתסמיני המחלה על ידי שימוש בתוספי תזונה, המסוגלים לתת מענה מספק לצרכי הגוף.

  

חשוב לציין כי השימוש בתוספים אלו צריך להיות בפיקוח רפואי, בדומה לכל טיפול תרופתי. לכן יש להתייעץ עם הצוות המטפל, כולל דיאטן/ית קלינית וגסטרואנטרולוג/ית לפני תחילת נטילת תוסף.

 

מה הם החוסרים התזונתיים הנפוצים?  

ויטמין D: בכ- 60% מהחולים במחלות מעי דלקתיות נמצא חסר של ויטמין D. מדובר בויטמין-הורמון שמקורו העיקרי הוא קרינת השמש, ממנה נמנעים רבים מהחולים ממחלות מעי דלקתיות. גם הסובלים משלשול רב נמצאים בסיכון לחסר זה.

 

חולים במחלות מעי דלקתיות הנוטלים סטרואידים לאורך זמן נמצאים בסיכון לדלדול מסת העצם, ו-ויטמין D חשוב לתהליך בניית העצם ושימורה. ראוי לציין במיוחד את פעילותו של הויטמין במערכת החיסון: מחקרים מראים כי ויטמין D משפיע על הרכב החיידקים במערכת העיכול ומסייע להקטנת חדירות המעי.

 

מסיבות אילו ונוספות חשוב לבצע מעקב שנתי אחר רמות הויטמין, ובמידה והן נמוכות מ-30 ng/ml מומלץ לשלב תוספי תזונה, בהתאם להנחיית הצוות המטפל. לאחר תחילת הטיפול, השיפור בערכים בבדיקות הדם אינו מיידי, ויש לעקוב אחר התוצאות בטווח של מספר חודשים.

 

ויטמין B12 וחומצה פולית (ויטמין B9): חסר בוויטמינים אלו עשוי לתרום להתפתחות אנמיה, תופעות פסיכיאטריות ונוירולוגיות יחד עם שכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם.

 

באדם בריא ישנם מאגרים של ויטמין B12 המספיקים ל 3-6 שנים. ספיגתו של ויטמין B12 היא התהליך מורכב ומרובה שלבים. חולים במחלת קרוהן המערבת את המעי הדק או שעברו ניתוח בו נכרת חלק מהמעי הדק הסופי, נמצאים בסיכון לפתח חסרים בוויטמינים אלו.

 

חולים הסובלים משלשול או נמנעים ממוצרי בשר המהווים את המקור העיקרי לויטמין, נמצאים גם הם בסיכון. לכל חולה במחלת מעי דלקתית מומלץ מעקב שנתי אחר ויטמין B12. במידה והרמה נמוכה מ?? pg/ml יש להיוועץ בצוות המטפל ולהתחיל נטילת תוסף. לרב ההמלצה תהיה על כדור מציצה של 1000 מק"ג פעם ביום, אך לעיתים החסר יהיה משמעותי ותהיה החלטה על אופן טיפול חלופי ע"י זריקות.

 

עשויים לתת מענה ולהקל על הסימפטומים. (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשויים לתת מענה ולהקל על הסימפטומים.(צילום: shutterstock)

 

חסר בחומצה פולית נפוץ משתי סיבות עיקריות: הגבלה בצריכת מזונות המכילים ויטמין זה וטיפול תרופתי העלול לגרום לחסר. במקרים מסוימים ישנה המלצה ליטול תוסף חומצה פולית למניעת חסר, כמובן בהתאם להמלצת הצוות המטפל. יש לבדוק רמות אחת לשנה ובמידת הצורך לקבל תוסף בהתאמה לחסר.

 

אנמיה מחסר ברזל: ירידה ביכולת הספיגה של המעי, נטייה לדמם וירידה בצריכת מזון מעלים את הדרישה לברזל שבבסיסה מוגברת במחלות מעי דלקתיות. אנמיה מחסר ברזל קיימת בחולים רבים במחלות מעי דלקתיות. תוסף ברזל הניתן דרך הפה (תוסף פומי) עלול לגרום לעיתים לאי נוחות במערכת העיכול, מה שעלול להחריף תסמינים וספיגת הברזל לא תהיה מספקת.

 

מחקרים הראו כי תוסף של ברזל פומי עשוי לשנות את הרכב חיידקי מערכת העיכול באופן שיתרום להמשך תהליך דלקתי. לכן ישנה מגמה לתיקון אנמיה מחסר ברזל על ידי עירויי ברזל ופחות על ידי תוספים פומיים. יש לבצע הערכה מקיפה של משק הברזל בהתייעצות עם הצוות מטפל ולכלול ספירת דם, פריטין, טרנספרין ורווית טרנספרין בהתייעצות עם הצוות המטפל.

 

תוספי תזונה לטיפול במחלות מעי דלקתיות 

קיימים מספר תוספים ותמציות צמחים המשווקים כיעילים לטיפול במחלות מעי דלקתיות. חשוב לציין את מיעוט המחקרים המבוקרים בתחום וכן את העובדה שמדובר בחומרים שעשויה להיות להם גם השפעה שאינה רצויה, לכן טרם נטילתם יש להיוועץ בגורם רפואי מוסמך המכיר את המחקר בנושא.

 

כורכומין: תבלין המופק מצמח Curcuma Longa ונמצא בשימוש ברפואה הסינית וההודית לטיפול בדלקת. חשוב לציין כי ספיגתו במעי נמוכה ולכן בתעשייה מצמדים לחומר הפעיל שלו רכיב המסייע בספיגה- פיפרין או פוספוליפיד.

 

בהקשר למחלות מעי דלקתיות, כורכומין נחקר בבני אדם לשימוש בקוליטיס כיבית. מחקר שפורסם ב 2006 בדק 45 חולים בקוליטיס כיבית בהפוגה שקיבלו שילוב של טיפול תרופתי יחד עם כורכומין ליממה. במקביל לטיפול זה, שמרו המטופלים על הפוגה קלינית לעומת המטופלים שטופלו בפלסבו.

 

מחקר שנערך בארץ מצא כי חולים בקוליטיס כיבית בהתלקחות קלה-בינונית שנטלו יחד עם הטיפול התרופתי כורכומין ליממה למשך 4 שבועות היו בהפוגה קלינית בשיעור גבוה יותר מהמטופלים שקיבלו טיפול תרופתי יחד עם פלסבו. מסקנה אפשרית היא כי ניתן לשלב טיפול בכורכומין בקוליטיס כיבית. גם כאן, חשוב להיוועץ בצוות המטפל להתאמת הטיפול.

 

אומגה 3: חומצת שומן בעלת תכונות אנטי-דלקתיות. מחקר שפורסם בשנת 1996 הראה כי בקבוצה של 39 חולים במחלת קרוהן שנטלו תוסף אומגה 3 היו פחות התלקחויות לעומת קבוצת הפלסבו. נתונים אילו לא דווחו מאז ואין המלצה מבוססת לנטילת תוסף אומגה 3 למניעת התלקחויות. אין מניעה להשתמש בתכשיר מסיבות אחרות אך יש להיוועץ בצוות המטפל ע"מ להתאים מינון, ולוודא שאין התווית נגד.

 

פרוביוטיקה: במחלות מעי דלקתיות מתרחש שינוי באיזון חיידקי מערכת העיכול המתבטא, למשל, בירידה במגוון ושינוי בהרכב החיידקים.

 

במחלת קרוהן אין עדות לשיפור משמעותי במצב המחלה ע"י שימוש בתוספים אלו. בקוליטיס כיבית, העדויות העיקריות הן לגבי פרוביוטיקה מסוג E.coli Nissle 1917 ותערובת החיידקים VSL3 (וויומיקס).

 

כורכומין. לא רק לבישול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כורכומין. לא רק לבישול(צילום: shutterstock)

 

במקרה של חולים במחלת קוליטיס כיבית שעברו ניתוח לכריתת מעי גס משחזרת ויצירת פאוצ', ומטופלים בפרוביוטיקה מסוג ויוומיקס, ישנם פחות אירועים של דלקת בפאוצ' (פאוציטיס), מסיבה זו הפרוביוטיקה מסוג ויוומיקס (VSL3) נמצאת בסל הבריאות למטופלים אלו.

 

עם זאת, פרוביוטיקה ניתנת לשימוש על מנת לשפר תסמינים ותופעות לוואי של מחלות מעי דלקתיות ואכן יש מקרים בהם הצוות המטפל ימליץ על שימוש בהם למטרה זו.

 

שימוש בתוספי תזונה במחלות מעי דלקתיות נועד לטפל בחסרים תזונתיים או במחלה ותסמיניה. הטיפול במחלות מעי דלקתיות מותאם לכל מטופל בצורה אישית ולכן חשוב גם לבצע בדיקות תקופתיות לאיתור חסרים, ולהיוועץ באיש מקצוע לפני תחילת נטילת תוסף.

 

תמר פפר-גיק, דיאטנית קלינית, היחידה למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול והכבד באיכילוב. חברת עתיד: עמותת הדיאטנים בישראל

 

האם יש טיפול טבעי לכאבי בטן? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוספי תזונה: להשלים חוסרים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים