שתף קטע נבחר

חדש: משקפי גוגל לאוטיסטים - שמתרגמים רגשות

ילדים אוטיסטים מתקשים בקשרים חברתיים וביצירת קשר עין. מערכת זיהוי פנים חדשה, המותקנת במשקפי גוגל ומופעלת כרגע כחלק ממחקר, מתרגמת את הרגשות של הסביבה לכיתוב ומסייעת להם לתקשר טוב יותר

כמו ילדים רבים הסובלים מאוטיזם, גם לג'וליאן בראון בן העשר יש קושי בקריאת הרגשות על פניהם של הסובבים אותו. כעת הילד מסן חוזה מקבל עזרה מ"משקפי האוטיזם", מתקן ניסויי חדש המקליט ומנתח את פניהם של האנשים בסביבה בזמן אמת, ומודיע לו על הרגשות שניכרם על פניהם.

 

מערכת זיהוי הפנים פותחה על ידי אוניברסיטת סטנפורד ועושה שימוש במשקפי גוגל המצויידים במצלמה קדמית ותצוגה זעירה ממש מעל זווית הראיה של העיניים.

 

ג'וליאן הוא אחד מ-100 ילדים המשתתפים במחקר אותו מריצה אוניברסיטת סטנפורד, שבוחן האם משקפי האוטיזם מסוגלים לשפר את יכולתם של הילדים לזהות הבעות פנים. "אין מכונה שקוראת מחשבות אבל המשקפיים מאפשרים לי לזהות רגשות", אמר ג'וליאן.

 

המשקפיים משפרים את היכולת לזהות הבעות פנים ( ) ( )
המשקפיים משפרים את היכולת לזהות הבעות פנים

זיהוי רגשות

ג'וליאן משתמש במשקפיים כל יום למשך 20 דקות, כשהוא יוצר אינטראקציה פנים אל פנים עם הסובבים אותו, בעת משחק, שיחה, או ארוחה. התוכנה פועלת על הסמארטפון שמקליט את האינטראקציה.

 

כאשר המשקפיים מזהים סימן של רגש על פני האדם, כמו שמחה או עצב, ג'וליאן רואה את המילים "שמח" ו"עצוב", או במקומן הבהוב עם אמוג'י מתאים. המשקפיים גם בוחנים את יכולתו של ג'וליאן לקרוא הבעות פנים.

 

אחד החוקרים, דניס וול, אמר בראיון לרשת אנ בי סי: "המשקפיים הם דרך חיובית לעודד ילד להביט בפניו של אדם. המשקפיים מלמדים את האוטיסט מה אומרות הפנים ואנו מאמינים שהם יהפכו את הילד לחברתי יותר".

 

חברת גוגל סיפקה לאוניברסיטת סטנפורד 35 זוגות משקפיים, אך לא היתה מעורבת מעבר לכך בפרוייקט עצמו. ענק הטכנולוגיה מעמק הסיליקון הפסיק לייצר את המשקפיים כבר בשנה שעברה, אבל הם קמו לתחיה בקרב חוקרים בקהילה הרפואית.

 

אוטיזם: הצורה החמורה של הספקטרום

PDD, או הסקפטרום האוטיסטי, כולל מספר הפרעות הקשורות באוטיזם. על פי ספר האבחונים הפסיכיאטרים האמריקני ה-DSM, בסקפטרום זה נכללות הפרעה אוטיסטית, תסמונת אספרגר, ו-PDD שאינו מסווג.

 

תסמונת אספרגר היא הפרעה המתבטאת בליקוי בתקשורת חברתית, תבניות התנהגות רפטטיביות ותחומי עניין מוגבלים מאוד. שלא כמו אוטיזם, אין כאן עיכוב בהתפתחות השפה או בהתפתחות השכלית. ללוקים באספרגר יכולות יוצאות דופן במתמטיקה, מוסיקה, מחשבים ומדעים. רבים מהם יצירתיים מאוד. עם זאת, הם נוטים להגיב באופן לא תואם את השיחה ולעיתים מתלבשים בצורה מוזרה.

 

אספרגרים מתקשים לצאת לדייטים או להתחתן, אולם זה עשוי לבוא בהפתעה כשהם מתחתנים תוך שעות ספורות או ימים, ללא יצירת מערכת זוגית ממושכת הקודמת לכך.

 

אולי יעניין אותך גם:

- חוקרים טוענים: "לכולנו יש גנים לאוטיזם"

- על הספקטרום: מי נכלל בהגדרה אוטיסט?

- פריצת דרך: חוקרים הצליחו לזהות אוטיזם ב-MRI

 

PDD שאינו מסווג הוא ההפרעה האוטיסטית הקלה ביותר, המתבטאת בקושי ביצירת אינטראקציות חברתיות וקושי בתקשורת בין אישית. האבחון נעשה לרוב רק לאחר גיל ארבע. עם כניסתו של הילד לבית הספר הוא יראה רצון עז לתקשר עם בני כיתתו, אולם יתקשה ליצור קשר ממשי בשל התנהגותו החריגה.

 

עם ההתבגרות, לרוב הקשר המשמעותי ביותר שהילד מצליח ליצור הוא עם הוריו בלבד. הם אינם יודעים כיצד להגיב כשמישהו צוחק או בוכה ומתקשים להבין ציניות והומור.

 

אוטיזם היא הצורה החמורה ביותר של PDD המתבטאת בשיאה סמוך לגיל שלוש, כשהילד עדיין אינו מביע יכולות שפתיות, מחפש תשומת לב מהוריו בדרכים חריגות, אינו יוצר קשר עין ובעל תנועות רפטטיביות – לרוב מחיאת כפיים. הסימפטומים הראשונים של אוטיזם עשויים להופיע עוד לפני השנה הראשונה לחיים. בגיל זה, הפעוט כבר אמור ליצור קשר עין, להצביע על חפץ כדי שההורה יראה ויחייך אם ההורה זיהה את החפץ. אולם ילד PDD יוותר על כל נסיון להשיג תשומת לב מהוריו, לפחות עד לבגרות.

 

בגיל ההתבגרות, בני נוער שהתפתחו באופן תקין מתחילים לפתח חשיבה מופשטת, מתחילים להבין כי לבני אדם שונים יש דעות שונות ולומדים לקבלם. אולם בני נוער עם PDD מפתחים חשיבה נוקשה, מתקשים לקבל דעות של אחרים ומתפרצים כאשר אינם משכנעים את הסובבים אותם לקבל את דעותיהם.

 

הסובלים מאוטיזם עלולים ללקות גם במגוון בעיות אחרות, כמו התנהגות כפייתית טורדנית (OCD) והפרעות קשב וריכוז (ADHD). קיימות אצלם התפרצויות אגרסיביות ואף התנהגות פסיכוטית (איבוד קשר עם המציאות, הזיות, התבודדות, מחשבות חריגות).


צפו באחד הפיתוחים של משקפי גוגל לזיהוי פנים לעיוורים:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרך חיובית לעודד את הילד להביט בפניו של אדם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים