שתף קטע נבחר

מסבלטים את הדירה? רשות המסים אחריכם

רשות המסים ערכה ביקורת בקרב משכירי דירות לטווח קצר, בין היתר באמצעות אתרי אינטרנט כמו AIRBNB. בת"א נתגלו 6 בעלי דירות שלא דיווחו על הכנסות, אחד מהם העלים 135 אלף שקל מהשכרת דירת יוקרה

מעלימי מס מהשכרת דירות לטווח קצר על הכוונת של רשות המסים: הרשות הודיעה היום (ג') כי ערכה מבצע ביקורת נוסף בקרב משכירי דירות, בדגש על השכרה לטווח קצר באמצעות אתרי אינטרנט כדוגמת AIRBNB. במסגרת המבצע נערכו 58 ביקורות בתל-אביב, בירושלים, בחיפה ובאילת, שהעלו כי 33% מבעלי הדירות לא דיווחו על הכנסותיהם.

 

חשד: השכיר 15 דירות והעלים מיליוני שקלים

עוד 20 משכירי דירות העלימו מיליוני שקלים

 

למבצע קדמה הכנה שכללה, בין היתר, ביצוע הזמנות באינטרנט ואיתור בעלי הבתים. בתקופה הקרובה מתוכננים מבצעים נוספים בענף זה, במסגרתם יאותרו בעלי דירות להשכרה לטווח קצר ותיערך להם ביקורת על ידי מס הכנסה. כל המקרים הועברו לטיפול משרדי השומה ומשרדי החקירות הרלוונטיים.

 

ברשות מבהירים כי הביקורת מתבצעת בקרב משכירי דירות אשר משכירים אותן לטווח קצר באופן קבוע, ופעולה זו משמשת להם כפעילות עסקית לכל דבר. עוד מדגישים כי לא מדובר בהשכרות לטווח קצר שהן חד פעמיות (למשל כאשר שוכר "מסבלט" את דירתו לשוכר משנה כשהוא יוצא לחופשה באופן חד פעמי).

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתל-אביב נתגלו 6 בעלי דירות המשכירים את דירותיהם לטווח קצר באמצעות האתרים AIRBNB ו-BOOKING, אשר לא דיווחו על הכנסותיהם לרשות המסים. אחד מבעלי הדירות שהשכיר דירת יוקרה לא דיווח על הכנסה של 135 אלף שקל. תגובתו הייתה: "אני מדווח לפי 10%, לא ידעתי שמדובר בהכנסה עסקית". בדיקה שנערכה במשרד השומה לבעלת דירה המושכרת לטווח קצר העלתה כי היא אינה מנהלת כלל ספרים ולא רשמה הכנסות של כ-25 אלף שקל.

 

בירושלים נמצאו 4 בעלי דירות המשכירים את דירותיהם לטווח קצר באמצעות אתרי האינטרנט AIRBNB ו-BOOKING, אשר לא דיווחו על הכנסותיהם לרשויות המס. אחד המשכירים הוא תושב חוץ המשכיר דירת יוקרה, אשר לא דיווח על הכנסה של 144 אלף שקל. תגובתו הייתה: "התכוונתי לפתוח תיק ולדווח".

 

בחיפה נבדקו בעלי חדרים בבית מלון, המשכירים אותם לתקופות קצרות, ונתגלה כי 5 מהם לא דיווחו על הכנסותיהם לרשויות המס. רוב המשכירים טענו: "לא ידענו שצריכים לדווח".

 

אחד מבעלי הבתים באילת, שנתגלה לגביהם כי הם לא רושמים הכנסות, מציע ב-AIRBNB ו- BOOKING שתי וילות להשכרה קצרת טווח על בסיס תשלום יומי שנע בין 1,000-3,000 שקלים. כמו כן, לא פתח בעל הווילות תיק ברשות המסים בתירוץ: "אני חולה, אין לי כוח".

 

עוד על שכירות בנדל"ן - מה חושבים סטודנטים על גובה שכ"ד? מוזמנים לצפות:

 

המלחמה של הרשות בהון השחור

הביקורות הרבות שעורכת רשות המסים בקרב מעלימי מס בכלל ובקרב משכירי דירות בפרט אינן מפתיעות. בתחילת החודש הצהיר מנהל הרשות, משה אשר, כי במסגרת המלחמה שהוא מנהל בהון השחור, בכוונת הרשות לשלוח בתקופה הקרובה גל נוסף של מכתבים לנישומים פוטנציאלים, כלומר מעלימי מס, לאחר שבשנה שעברה נשלחו 118 אלף מכתבים שבעקבותיהם נפתחו 30 אלף תיקים במס הכנסה לנישומים חדשים. לדבריו המהלך הביא לגביית 650 מיליון שקל.

 

בשנתיים האחרונות הודיעה הרשות על כוונתה ליזום מעצרים וחקירות של אזרחים שלא נענו לפניות הרשות לדווח על הכנסותיהם. ב-2014 נשלחו מכתבים לכ-100 אלף אזרחים ישראלים בדרישה שידווחו על הכנסותיהם. המכתבים נשלחו לאזרחים שאינם מדווחים על הכנסות מעבר לשכר שהם מקבלים, אך קיימות אינדיקציות שונות לכך שיש להם הכנסות מעבר למשכורת. אינדיקציות אלה עשויות להיות מספר הדירות שבבעלותם, שווי הרכבים שהם מחזיקים או כמות הפעמים שהם נוסעים לחו"ל.

 

בעקבות שיעורי היענות נמוכים לפניות, החליטה הרשות ליזום מעצרים של אזרחים שלא הגיבו לפניות, גם לא לאחר התראה שנייה. ל-ynet נודע כי נכון לשנה החולפת, רק כ-65% מהאזרחים שקיבלו את המכתבים הללו נענו לפנייה ודיווחו על הכנסותיהם. מתוכם, 17% פתחו תיק ודיווחיהם של השאר עדיין נמצאים בבדיקה.

 

על פי חוק מס הכנסה תש"ן-1990, יחיד שהיו לו בשנת המס הכנסות מהשכרת דירות מגורים, יהיה פטור ממס על אותן ההכנסות, בתנאי שסך כל ההכנסות מהשכרת דירות מגורים אינו עולה על 5,030 שקלים לחודש (נכון לשנת המס 2016). השכרה לטווח קצר יכולה לנוע בין מספר ימים לחודשים אחדים. בניגוד לדירה רגילה, המושכרת לאותו שוכר לפרק זמן של שנה לפחות, כאן מדובר בדירה שתושכר במשך השנה למספר רב של שוכרים ולתקופות קצרות - מה שמאפשר הכנסה שעולה על סכום זה.

 

אגב, מרבית החוזים בישראל מגבילים את השוכרים מלעשות שכירות משנה, ובחוזים הסטנדרטים קיימים סעיפים מפורשים האוסרים זאת. שוכר שמשכיר את הדירה לשוכר משנה עלול למצוא את עצמו בתביעה מצד בעל הנכס בגין הפרה יסודית של חוזה השכירות. לפיכך, שוכר שמעוניין להסב את השכירות לשוכר משנה חייב לוודא שהוא יכול לעשות כן מתוקף הסכם השכירות. במקרים מסוימים יהיו בעלי נכסים שיאפשרו שכירות משנה, ואז נמצא בחוזים כי הם מאפשרים זאת תחת תנאים מגבילים.

 

לדברי עו"ד הראל פרלמוטר, אחראי על תחום המסים במשרד עוה"ד ברנע ושות', "הבעיה של המשכירים חמורה ממה שמצויר. קיימת חשיפה רצינית בדמות של מע"מ על כלל מחזור המשכירים. החשד המרכזי של רשות המסים, אשר אושש בלמעלה משליש מהמקרים, הוא כי משכירי הדירות לא מדווחים ולא משלמים מס על הכנסותיהם. על הכף לא מונחות רק חובות הדיווח והתשלום למס הכנסה, אלא גם משקל כבד יותר של חובות דיווח ותשלום לרשויות מע"מ. בניגוד למס המוטל על הרווח שהפיק אותו משכיר, מע"מ מוטל על מחזורו של המשכיר ובכך יכול להגיע לסכומים גבוהים הרבה יותר משל מס הכנסה. קיימים היום מספר פתרונות למצבים אלו, אשר יכולים להפחית ואף להסיר לגמרי את נטל תשלום המע"מ - אך אי דיווח ואי תשלום איננו אחד מהם. מן הראוי שרשות המסים תוציא הנחיות ברורות לציבור המשכירים לטווח קצר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים