שתף קטע נבחר

מחקר מפתיע: הילד כוסס ציפורניים? הוא יסבול פחות מאלרגיות

חוקרים מניו זילנד מצאו שיעור מופחת של אלרגיות אצל אלה שמצצו אצבע וכססו ציפורניים בילדותם. ההשערה: החשיפה המוגברת לזיהומים בילדות מפחיתה את הסיכון לאלרגיות

הילד מוצץ אצבע או כוסס ציפורניים? כנראה שיש לזה לפחות יתרון אחד: חוקרים מניו זילנד מצאו שיעור נמוך של אלרגיות אצל אלה שהחדירו באופן תדיר את האצבעות לפה. ההשערה היא כי החשיפה המוגברת לזיהומים פוגעת במנגנונים שונים של מערכת החיסון האחראים על אלרגיה.

 

מציצת אצבע וכסיסת ציפורניים הם הרגלים שכיחים מאוד אצל ילדים: על פי דיווחים שונים, התופעה נעה בין אחוז אחד מכלל הילדים, לעד 25% מכלל הילדים הנוהגים למצוץ אצבע או לכסוס ציפורניים.

 

ההרגלים האלה מגבירים את החשיפה לחיידקים צואתיים, לווירוסים, וגם לשכיחות מוגברת של תולעים. אבל בד בבד עם החשיפה לזיהומים, עלתה ההשערה שלהחדרת האצבעות לפה יש אפקט חיובי על מערכת החיסון.

 

קיראו עוד

כסיסת ציפורניים: כל השיטות שיגרמו לכם להפסיק

דברים שכדאי לדעת: ילדים ואלרגיות

 

הקשר בין כסיסת הציפורניים לאלרגיה

במחקר החדש שיפורסם בקרוב בכתב העת לרפואת ילדים "פדיאטריקס" נבדקו 1,037 משתתפים שנולדו בין השנים 1972 עד 1973. הוריהם של הנבדקים, דיווחו על הרגלי מציצת האצבע או כסיסת הציפורניים של ילדיהם, בגילאי 5 שנים, 7, 9 ו-11 שנים. הילדים עצמם נבדקו בגילאי 13 ו-32 שנים, ועברו מבדקי אלרגיה עוריים.

 

בגיל 13 שנים, שכיחות האלרגיות הייתה 38 אחוז אצל אלה שבילדותם כססו ציפורניים או מצצו אצבע, בהשוואה לשכיחות אלרגיה של 49 אחוזים אצל ילדים שהוריהם דיווחו כי לא נהגו כך בילדותם.

 

שיעור האלרגיה היה אף מופחת יותר, אצל ילדים שביצעו את שני המנהגים: מציצת אצבע וכסיסת ציפורניים גם יחד. השיעורים הללו נותרו דומים גם כשהגיעו  לגיל 32.

 

כסיסת ציפורניים. מגן מאלרגיות גם בבגרות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כסיסת ציפורניים. מגן מאלרגיות גם בבגרות(צילום: shutterstock)

 

"הממצאים במחקר תומכים בהשערה שהמנהג מפחית את הסיכון ללקות באלרגיה", סיכמו החוקרים, "הקשר בין מציצת אצבע וכסיסת ציפורניים לסיכון מופחת לאלרגיה לא היה תלוי במין, בהיסטוריה המשפחתית של אלרגיה או בגורמים סביבתיים העלולים לעורר אלרגיה".

 

החוקרים הוסיפו כי מציצת אצבע וכסיסת ציפורניים הם מנהגים שהורים רבים מנסים לגמול מהם את ילדיהם, וכי קיימות עדויות בספרות הרפואית שהתופעות הללו עלולות לגרום לבעיות ביישור השיניים, לבעיות חניכיים וגם לזיהומים שונים.

 

עם זאת מציינים החוקרים, כי לפחות על פי המחקר הראשון מסוגו הזה, למציצת ידיים וכסיסת ציפורניים בילדות, יש כנראה אפקט חיובי בהפחתת הסיכון לאלרגיה. על פי ההשערות, החשיפה המוגברת לזיהומים, פוגעת במנגנונים המפעילים את האלרגיה בגוף.

 

צפו: אחת התוצאות המרכזיות של כסיסת ציפורניים בילדים

 

תיאוריה שנויה במחלוקת

"תאוריית ההיגיינה" ניסתה כבר בעבר להסביר מדוע ילדים ממשפחות מרובות ילדים או אלה שבמשפחותיהם פערי גילאים גדולים בין הילדים, נמצאות בסיכון נמוך יחסית לאלרגיה. מפתחי התאוריה הזו גרסו כי החשיפה המוגברת לזיהומים שנצפתה במשפחות אלה, הביאה לתגובות אלרגיות מופחתות של מערכת החיסון.

 

"תיאוריית ההיגיינה נותרה שנויה במחלוקת", סיכמו החוקרים, "אולם היא מסבירה לפחות את הקשר בין סיכון נמוך לאלרגיה לבין מגורים בסביבה לא היגיינית".

 

מי שמתלהב פחות מהמחקר הנוכחי הוא פרופ' רז סומך, מנהל היחידה לאימונולוגיית ילדים במרכז הרפואי שיבא, "המאמר נחמד ולא יותר מזה", הוא אומר, "הוא נסמך על מה שההורים זכרו מלפני שנים, ואני באופן עקרוני מתייחס מאוד בזהירות למאמר שאלונים. סביר שזה לא מאמר שאמור לשנות התנהגות הורית סבירה".

 

"תאוריית ההגיינה ידעה עליות ומורדות כולל כל מיני נסיונות להסביר עלייה בתופעות אלרגיות בקרב אוכלוסיות ששומרות על הגיינה מוגזמת", מציין פרופ' סומך, "תחילה חשבו על שינוי במאזן לימפוציטים מסוג מסוים או הטייה של שיווי המשקל שלהם.

 

"בהמשך עלתה אפשרות של דיכוי תאים הנקראים רגולטורים ולאחרונה לדעתי יותר ויותר מתמקדים בשינוי המאקרוביום במעי, כלומר חשיפה כזו או אחרת, טריגר אימוני כזה או אחר, משנים את פלורת החיידקים במעי וכתוצאה מכך משופעלת או מושתקת מערכת החיסון".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הילד כוסס ציפורניים? אולי זה בריא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים