שתף קטע נבחר

מהיום: הערת אזהרה על דירה באופן מקוון

אגף הטאבו במשרד המשפטים השיק שירות ממוחשב חדש, המאפשר רישום או ביטול הערת אזהרה על דירה למגורים באופן מקוון. המטרה: לקצר את זמני ההמתנה בלשכות קבלת הקהל ואת משך זמן הטיפול בבקשות. בשלב זה רק עורכי דין המטפלים בנושא יוכלו להשתמש בשירות

יוזמה חדשה של משרד המשפטים מבקשת לייעל את הליכי רישום הטאבו על דירות למגורים. במסיבת עיתונאים שנערכה היום (ב') בתל-אביב, השיק אגף רישום והסדר מקרקעין (הטאבו) במשרד שירות ממוחשב חדש, המאפשר רישום או ביטול הערת אזהרה על דירה באופן מקוון. הרחבת השירותים הניתנים מרחוק באופן מקוון תאפשר לקצר את זמני ההמתנה בלשכות קבלת הקהל ואת משך זמן הטיפול בבקשות וכן תפשט את הליך הרישום.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

חשד: בכירים בחברת אדמה גנבו מלקוחות

המשקיעים עוזבים: צניחה במכירת דירות

הבהלה לנדל"ן: 46 דירות נמכרו ב-45 דקות

 

במשרד המשפטים מעריכים כי עם סיום הטמעת השירות החדש, יקוצר בשליש משך ההמתנה בתורים בלשכות קבלת הקהל. החל מהיום יחל לפעול השירות במתכונת פיילוט בלשכת הרישום בבאר שבע, וזאת על מנת לבחון את המערכת החדשה ולהכניס שיפורים ותיקונים במידת הצורך. בחודש ספטמבר צפוי השירות להתרחב לכל רחבי הארץ.

 

ב-2015 נרשמו באגף יותר מ-200 אלף הערות אזהרה, שמטרתן למנוע מצב של מכירת הנכס לגורם אחר במהלך תהליך חתימת חוזה נדל"ני, ובכך להגן על הפונה מפני פעולות שיבוצעו בנכס בין חתימת החוזה להעברת הכספים והרישום בפועל.

 (מקור: משרד המשפטים) (מקור: משרד המשפטים)
(מקור: משרד המשפטים)

פעולת רישום או ביטול הערת אזהרה היא המבוקשת ביותר באגף הטאבו - 32% מסך הפעולות. בשלב זה השירות יתאפשר רק לעורכי דין בגלל מגבלות טכניות, אך במשרד המשפטים מציינים כי הוא יקצר בלפחות 30% את התורים בלשכות, שכן רוב מבקשי השירות הם עורכי דין, לרוב באמצעות חברות שליחים.

 

שת"פ עם המשטרה למניעת תרמיות נדל"ן

באחרונה הושקו שירותים מקוונים נוספים, כגון הפקת נסח טאבו והפקה של קבצי בית משותף. במקביל מתככנים במשרד ליצור ממשקי עבודה מקוונים מול הבנקים וגופים ממשלתיים כמו רשות המסים, רשות האכיפה והגבייה, משרד הפנים ורשות מקרקעי ישראל, במטרה לחסוך את "הטרטור" של האזרח בתהליך הרישום, כך הסבירו היום במסיבת העיתונאים.

 

עוד נמסר היום כי בסוף השנה אמור האגף להקים מחלקה שתפעל לקדם נושאים בתחום התשתיות, במטרה לקדם הכשרת קרקעות מדינה המשווקות ליזמים לצורך בנייה למגורים. במקביל הוחלט על שיתוף פעולה עם משטרת ישראל במטרה למנוע תרמיות בנדל"ן. בימים אלה החל פיילוט משותף עם משטרת מחוז ירושלים, במסגרתו שוטרים מוקפצים ללשכה בעוד האדם שמבצע את התרמית ממתין לתורו בלשכה.

 

לדברי שרת המשפטים, איילת שקד, "השנה היא 2016 ועד היום היינו בניינטיז מבחינה טכנולוגית. כעת אנו יוצאים במהלך שמתאים את הטאבו לעידן הטכנולוגי. מהלך זה יפחית תורים, יוריד עומס, יפחית את משך ההמתנה בלשכת המקרקעין ויקל על הליך רכישת דירות. במצב הקיים, הדבר יקל את הנטל גם בנושא זה".

תורים בלשכת הטאבו (ירון לוי) (ירון לוי)
תורים בלשכת הטאבו(ירון לוי)

מנכ"לית המשרד, אמי פלמור, הוסיפה כי "מהפכת השירות בטאבו והאפשרות לרשום הערת אזהרה באופן מקוון, מעידות על גישה חדשנית, שלפיה המשפט אינו חסם אלא כלי להגנה על זכויות ואמצעי לשדרוג השירות לאזרח. זאת, בניגוד לתפיסה שלמשפטנים נטייה שמרנית לתקוע או לעכב מהלכים חדשניים".

 

שלומי הייזלר, מנהל האגף לרישום והסדר מקרקעין, ציין כי "עם כניסתי לתפקיד בתחילת השנה, התחייבתי בפני שרת המשפטים והנהלת משרד המשפטים להשיק תוך חצי שנה את שירות ההגשה המקוונת של בקשה לרישום הערת אזהרה. אני שמח שאנו עומדים ביעדים ומאמין כי זהו המפתח ליצירת שינוי משמעותי בשירות לאזרחים".

 

הקלה בפן הפרקטי, אך רק לטובת עורכי הדין

עם פרסום המהלך לא איחרו להגיע תגובות מצד גורמים בענף, חלקן חיוביות וחלקן שליליות. עו"ד נועם וייס, ראש מחלקת הנדל"ן במשרד עוה"ד איתן מהולל שדות המייצג את עורכי הדין שעוסקים ברישום הערות אזהרה, ציין כי "המהלך עשוי להקל גם בפן הפרקטי וגם לחסוך דיונים במסגרת המו"מ לחתימת חוזי מכר".

 

לדבריו, "ניסיון העבר מלמד שהוצאת נסחים באופן מקוון וגם הדיווח המקוון לרשות מס שבח אכן ייעלו את המערכת ואת זמן התגובה של הרשויות לבקשות של האזרח בתחום הזה. החיסרון הוא שלאט לאט ועל כורחנו הופכים את עורכי הדין לממלאים חלק ניכר מהמטלות שעל רשויות השלטון לבצע, מטילים עליהם אחריות גדולה יותר, ובו זמנית פועלים בכנסת לצמצם בחוק את שכר הטרחה שהם יכולים לגבות עבור הפעולות שהם מבצעים".

 

לעומת זאת, עמית נשרי, מנכ"ל חברת א. לאפיס המתמחה במתן רישוי והיתרי בנייה, טען כי "מדובר במהלך חסר משמעות, שכן קודם לשלב זה נאלץ הציבור להציג שורה ארוכה של מסמכים משפטיים לצד זיהוי חתימות על ידי עורך דין, הוצאת נסח טאבו לפני העסקה ואחריה, קבלת מסמכי היעדר חובות מהרשות המקומית ומתאגיד המים וכן קבלת מסמכים מהוועדה לתכנון ולבנייה על היעדר חריגות בנייה".

 

לדבריו, "מדובר, למעשה, במהלך שמשרת את עורכי הדין בלבד, שכן הם אלה שמבצעים את התהליך ולא הציבור הרחב. כמו כן, משרד המשפטים שכח שעליו לגייס למהלך את ראשי השלטון המקומי, שהם אלה שמנפיקים בסופו של דבר את האישורים לטאבו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אגף הטאבו בת"א
צילום: ירון ברנר
צילום: אורי דוידוביץ' אלי סגל
שרת המשפטים, איילת שקד
צילום: אורי דוידוביץ' אלי סגל
מומלצים