שתף קטע נבחר

חוקרים: כך תמנעו בעצמכם 90% ממקרי השבץ המוחי

חוקרים מאוניברסיטת מקמסטר שבדקו 27 אלף איש, מצאו שרוב מקרי השבץ המוחי ניתנים למניעה. הגורם המשפיע ביותר: יתר לחץ דם. קבלו את הרשימה והקפידו שכל סעיף בה יהיה אצלכם תקין

תשעה מכל עשרה מקרי שבץ מוחי ניתנים למניעה באמצעות הקפדה על כללים פשוטים: כך מגלה מחקר רחב היקף שכלל אלפי אנשים. המחקר פורסם בכתב העת The Lancet Neurology.

 

קיראו עוד

למיון תוך 3 שעות: איך מזהים שבץ מוחי – ומה עושים

לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי

צילומי הרפואה המדהימים: כך נראה שבץ מוחי?

 

המחקר החדש עקב אחרי 27 אלף איש שלקו בשבץ מוחי ברחבי העולם. החוקרים השוו את אורח חייהם בהשוואה לאנשים שהיו בריאים. הממצאים הראו כיצד השפיעו גורמים שונים על הסיכון ללקות בשבץ מוחי:

 

  • יתר לחץ דם העלה את הסיכון לשבץ ב-47.9%
  • חוסר פעילות גופנית העלה את הסיכון ב-23.3%
  • תזונה לא בריאה העלתה את הסיכון ב-18.6%
  • עישון העלה את הסיכון ב- 2.4% וצריכת יתר של אלכוהול העלתה את הסיכון ב-5.8%.

 

מכלל גורמי הסיכון מצאו החוקרים כי הפחתה בלחץ הדם הביאה להגנה הגבוהה ביותר מפני שבץ מוחי.

 

"המחקר מאשר כי 10 גורמי סיכון גורמים ל-90% ממקרי השבץ המוחי, בקרב כל האזורים, המינים והגילאים", אמר ד"ר מרטין אודונול מאוניברסיטת מקמסטר. "יתר לחץ הדם הוא גורם המפתח בהפחתת נטל השבץ המוחי ברחבי העולם".

 

הפחתה בלחץ הדם הביאה להגנה הגבוהה ביותר מפני שבץ (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפחתה בלחץ הדם הביאה להגנה הגבוהה ביותר מפני שבץ(צילום: shutterstock)

 

הסימנים המוקדמים: חולשה בגפיים ובפנים, בלבול וליקוי בדיבור

כ-15,000 איש לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, ו-2,400 הולכים לעולמם בגלל המחלה. בנוסף, שבץ מוחי נחשב לאחד מגורמי הנכות העיקריים.

 

שבץ מוחי, או CVA הוא תוצר של חסימת כלי דם מוחי המונע העברת חמצן לאותו אזור במוח המוזן על ידי כלי הדם. מרגע זה, עובר האזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות.

 

תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.

 

ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי אונת מוח השולטת על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע החלק השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות.

 

במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף - TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.

 

כאמור, פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד – סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך MRI.

 

צפו: אותות האזהרה לשבץ מוחי

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתן למנוע 90% ממקרי השבץ המוחי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים