שתף קטע נבחר

מסיבת התה של אפריקה

לא רק הודו ואנגליה. יצרנית התה השחור הגדולה באפריקה והשלישית בגודלה בעולם, היא קניה - אחת מהמדינות העניות ביבשת. אז איך התה הגיע לאפריקה, כמה מרוויחים קוטפי התה במדינה ולמה הפכה קניה לגן עדן למגדלי התה? וגם, כמה עובדות שלא ידעתם על התה

בשיתוף אפריקן דרייב

 

קניה היא מדינה עניה. תושביה גרים בבקתות קש ובוץ, לכלוך שהושלך בצידי הדרכים הוא מחזה נפוץ ואבק אדמדם נישא באוויר.

 

גינון מסודר ומתוכנן כמעט לא נמצא פה והצמחייה שאנחנו רואים בדרך היא זאת שהטבע מספק: עצי שיטה נמוכים, פאפאיה ועצי מנגו רחבי צמרת. אולם לנוסעים בחבל קיסומו שבקניה, מצפה הפתעה: משטחים ענקיים של ירוק עז, עצום, נמתחים מאופק אל אופק. אלו הם שדות התה של קניה. כשנתקרב, נגלה קוטפים נמרצים, מפוזרים כמו נקודות קטנות ברחבי המשטחים העצומים של הירוק הירוק הזה, אוספים את עלי התה בידיים עדינות.

 

כתבות נוספות על מזרח אפריקה

זיכרונות מאפריקה שלי

החתולים הגדולים של אפריקה

 

אנחנו נוסעים ממש בתוך שדות התה. זהו צמח ירוק עד, ששמו "קמליה סינית" המכיל קופאין וצומח רק באקלים טרופי. השיחים די גבוהים ומגיעים לי בערך עד לגובה הכתף. אבל האמת היא שזה עוד כלום: ללא התערבותם של בני האדם שיח תה יכול להגיע לגובה של 5 עד 15 מטרים ולפעמים גם 30 מטרים אבל על מנת שיהיה נוח לקטוף את העלים וכדי לעודד באופן מלאכותי את צמיחת העלים החדשים, הרעננים, שיחי הענק האלה נקצצים כל הזמן לגובה אדם.

 השיחים די גבוהים ומגיעים לי בערך עד לגובה הכתף.  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השיחים די גבוהים ומגיעים לי בערך עד לגובה הכתף. (צילום: shutterstock)

התה שאנחנו נוהגים לשתות בבית, מיוצר מחליטה של העלים או הניצנים של השיח. מצמח זה מיוצר "התה השחור" שהוא התה הנפוץ ביותר בעולם, ולמעשה מיוצר מעלי שיח הקמליה שעברו חימצון ותססו בתוך דודים גדולים למשך מספר שעות. לאחר מכן העלים מיובשים בשמש, נגרסים, ונשלחים לאריזה.

 

את חליטת התה עצמה מכינים רק מהעלים הצעירים והעדינים, המכונים "פלאש" - קוטפים, ותוך שבוע כבר צומחים עלים חדשים. אזהרה: כל משקה אחר שהוא "תה צמחים" הוא לא באמת תה, אלא "חליטת"... מה שהחלטתם לחלוט.אני בוררת עלה צעיר וממוללת אותו בין אצבעותי: תה! ריח של תה!

 

אבל... רגע.... איך הוא הגיע לאפריקה? זה לא משקה סיני, הודי, או... אנגלי?

 

גלגולו של תה

כמו כל המצאה גאונית גם התה התגלה במקרה. האגדה מספרת שלפני אלפי שנים, קיסר סיני אהוב ובעל שיעור קומה הבין שכדי להגן על בריאות נתיניו חשוב להרתיח את מי השתייה. באחד מטיוליו בממלכתו הרחבה עצרה שיירתו למנוחת צהריים, בעודו נח בצל עץ התה, נפלו מספר עלים לתוך הסיר בו הורתחו מי שתיה. הקיסר הסתקרן וטעם מין המים המהבילים וחש תחושה מרעננת ומרגיעה.

אז איך התה הגיע לאפריקה? שדה תה בקניה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אז איך התה הגיע לאפריקה? שדה תה בקניה(צילום: shutterstock)

בימי הביניים, עם גילוי "העולם החדש" אירופה פוגשת את התה. המשקה האקזוטי והייחודי - תופס חזק והופך להיות כל כך פופולרי עד שהאנגלים מתחילים לגדל אותו בעצמם בהודו, שהייתה מושבה בריטית.

 

אז איך התה הגיע לאפריקה? ובכן, האנגלים הרי שלטו באפריקה והשילוב של האהבה שלהם לתה עם האקלים המקומי המתאים לגידול תה לאורך כל השנה והצורך במציאת תעסוקה למקומיים הביא לכך שמשנת 1903 מגדלים תה בקניה ובאוגנדה. קניה הפכה להיות יצרנית התה השחור הגדולה ביותר באפריקה והשלישית בגודלה בעולם, בין היתר, בשל העמידות הייחודית של גידולי התה בקניה בפני פגעי מזג אוויר ובשל המיקום שלה - ממש על קו המשווה - מה שאומר שניתן לגדל ולקטוף בה תה במשך כל ימות השנה - עובדה שמושכת אליה לא מעט משקיעים זרים.

 

כדאי לשים לב כי סין והודו - מדינות חובבות תה - מייצרות תה בעיקר לטובת שימוש עצמי של תושבי המדינה, בעוד שקניה מייצאת את רוב התה שהיא מייצרת. אנגליה למשל, מייבאת 50% מהתה שהיא צורכת מקניה.

 

יתרונות הניהול ההודי

בין שורות הירוק, קוטפי התה עוטים כובעים רחבי שוליים. רבים מהם ממוצא הודי ומובן שהם לא נהנים באופן אישי מהרווחים, אלא מקבלים שכר דל של -3000 שילינג ליום (10 שקלים) ועובדים מבוקר עד ערב. גם בעלי מפעלי התה בקניה הם בדרך כלל ממוצא הודי וכמובן שנציגי השלטון גוזרים קופונים בדרך.

מקבלים שכר דל של -3000 שילינג ליום (10 שקלים) ועובדים מבוקר עד ערב. (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקבלים שכר דל של -3000 שילינג ליום (10 שקלים) ועובדים מבוקר עד ערב.(צילום: shutterstock)

דרך אגב, במשך שנים, חמדו נציגי השלטון בקניה ואוגנדה את הכנסות התה שרובן הלכו לתושבים קנייתים ממוצא הודי, שהיו גם מנהלי העבודה בשטח. בשלב מסוים, נציגי השלטון החליטו לנהל בעצמם את קטיף התה ולמעשה לנשל את ההודים מעבודתם. תוך שנתיים קרסה תעשיית התה, תחת הניהול הלא מוצלח של הקנייתים. אלפי בני אדם הפכו מובטלים וכמובן שגם נציגי השלטון חשו בכיסם את תוצאות מעשיהם. בסופו של דבר, ביקשו (אפילו התחננו) נציגי השלטון מההודים לחזור ולקחת את תעשיית התה בחזרה לידיהם, בתנאים מצוינים ובחוזה ארוך טווח ומאז שקט בגזרת התה. איך אומרים באפריקה? שכל אחד יתעסק במה שהוא מבין בו. (נכון כפתגם אוניברסלי, תבדקו)

רוצים גם לחצות שדות התה העצומים של קניה? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוצים גם לחצות שדות התה העצומים של קניה?(צילום: shutterstock)

אנחנו ממשיכים במסע שלנו, נפרדים משדות התה האדירים, ניחוח התה מלווה אותנו באף, ובאצבעות שמוללו את העלים הצעירים ואיתן מחשבות על הקוטפים הפשוטים, על עניים ועשירים ועל היופי העצום שיוצרים השדות האלה.

 

הידעתם? חמש עובדות על תה

1. התה הוא המשקה הנפוץ ביותר בעולם אחרי מים.

 

2. 90 אחוז מהתה הנשתה בעולם הינו תה שחור.

 

3. איך נוצרו שקיקי התה? יש הטוענים שכך מכרו בעבר דוגמיות תה לעשירים, גרסה אחרת מסבירה כי כי עלי התה התפרקו בארגזי האניה, והסוחרים ניסו לאסוף את השברים ולארוז אותם יפה.

 

4. הוספת תוספים שונים כדי לתת למשקה טעם ייחודי: לתה יסמין, מוסיפים פרחי יסמין, צ'אי הודי נוצר בתוספת של הל, זנגויל וקינמון וארל גריי הוא תערובת של תה שחור עם תמצית ההדרים.

 

5. התה הקנייתי לא נחשב איכותי במיוחד ומחירו זול יותר

 

היוצאים למסע אפריקן דרייב  יחצו את מזרח אפריקה בנהיגה עצמית (אוגנדה, קניה, טנזניה וזנזיבר) ובין היתר גם יחצו את שדות התה העצומים של קניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קוטפי התה עוטים כובעים רחבי שוליים. שדה תה בקניה
צילום: shutterstock
מומלצים