שתף קטע נבחר

משכיר 30 דירות - ומקבל ביטוח לאומי

אדם הנתמך ביטוח לאומי, הצליח "לאסוף" 30 דירות, להרוויח 30 אלף שקל בחודש ולנהל עסקים מסתוריים בחו"ל. אך ברגע שתבע את הביטוח בגין נזקי תאונת דרכים - עורר את חשד ביהמ"ש על ביצוע עבירות מס. ביהמ"ש ישקול להעביר להעביר את פסק הדין לשלטונות מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי

תבע את חברת הביטוח וצפוי להסתבך: א.א נתמך בקצבאות הביטוח הלאומי, אבל בכל זאת משכיר 30 דירות בתל-אביב, מרוויח 30 אלף שקל בחודש, מתפרנס יפה מבסטה בשוק הכרמל ומנהל עסקים מסתוריים בחו"ל. שופט בית משפט השלום בתל אביב, ד"ר מנחם (מריו) קליין, שדן בתביעתו של א.א לקבלת פיצויים בסך 757,830 שקל מחברת הביטוח בעקבות תאונת אופנוע, חשב שמדובר ב"פלא פיננסי", שיכול היה להשתתף בכתיבת הספר "אבא עשיר, אבא עני", אך לאחר מכן חזר בו.

 

כתבות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

"כחלון יקפיץ את מחירי הדירות במרכז"

כחלון נלחם במשקיעים על גב שוכרי הדירות

חוק הרשות להתחדשות עירונית אושר סופית

 

א.א בן ה-68 הגיש לבית המשפט תביעת נזיקין נגד חברת המאגר לביטוח רכב חובה ("הפול") בעקבות תאונת דרכים שהתרחשה ב-2010, כשהוא רכב על אופנועו. לטענתו נגרמו לו נזקים בתחום האורתופדי, אף אוזן וגרון והנפשי. מומחה אורתופדי קבע שבעקבות התאונה נותר א.א עם נכות רפואית של 2.5%.

 

א.א תבע את חברת "הפול" בגין נזק בסך 757,830 שקל. הוא טען באמצעות עורכת דינו שיש לייחס לו נכות בשיעור 10%, בגלל שמצבו מקשה על תפקודו בניהול נכסיו, שכוללים בתים בבעלותו ללא מעלית, וכן על ההתנהלות הלוגיסטית בבתים כולל גבייה, טיפול שוטף, שיפוצים, עלייה וירידה במדרגות. השופט השאיר את הנכות על 2.5%.

 

"בעקבות התאונה נאלץ להוציא הוצאות חריגות בניהול דירותיו"

לטענת עורכת דינו של א.א, בעקבות התאונה הוא נאלץ להוציא הוצאות בלתי צפויות וחריגות בניהול דירותיו, שנמצאות בבניינים בני 3-4 קומות ללא מעלית. לפני התאונה הוא פעל לבדו בניהול ותחזוקת הדירות, ואילו אחריה, לטענתו, הוא נעשה תלוי בעזרת בני משפחתו, שמאחר שנשאר מרותק בביתו במשך שלושה חודשים בעקבות התאונה, נעזר בילדיו לגבות דמי שכירות.

 

במשך שנתיים גם נעזר בבתו שנדרשה לנהל את עסקיו, ושילם לה על כך 7,000 שקל לחודש. אבל כשהיא הפסיקה לעבוד בניהול נכסיו, הוא נזקק לשירותיו של בנו ושני נכדיו, להם שילם ביחד 8,000 שקל לחודש, וחישוב כולל של הוצאותיו הגיע לכ-390 אלף שקל. עורכת דינו אף טענה שיש לפצות את א.א בסכום של כ-354 אלף שקל עד להגיעו לגיל הפנסיה.

 

אבל לבית המשפט לא הראה א.א קבלות באשר להוצאותיו על עסקיו ולא ברור כמה דירות היו בבעלותו לפני התאונה וכמה אחריה, מה הסכומים שהוא מקבל עבור השכירויות, מה הוצאותיו מדי חודש וכיצד שילם לילדיו ולנכדיו על ניהול נכסיו (לדבריו, "פעם ככה, פעם ככה"). בחקירתו הוא התחמק בטענה שאין לו מנהל חשבונות, אף שלתביעה הציג תצהיר של מנהל חשבונות ויועץ מס.

 

היקף הדירות שבבעלותו, כאמור כ-30, התברר במהלך החקירה הנגדית בבית המשפט. במהלך חקירתו וחקירת בני משפחתו בבית המשפט גם התברר שאלה לא מדווחים על הכנסותיהם, וכי הם כלל לא מבינים מה יש לעשות בתלושי השכר ומה עליהם לדווח לרשויות המס.

 

לגבי בתו של א.א., לה שילם כ-7,000 שקל לחודש במשך תקופה לצורך ניהול דירותיו, אמר השופט כי מעניין לציין שזו מצד אחד פעילה חברתית שמנהלת מאבק בדרום תל-אביב נגד מהגרי עבודה, אבל מצד שני מסייעת לאביה להשכרת דירות לעובדים זרים.

כסף שנמצא בהעלמת מס בג'לג'וליה (צילום: דוברות משטרת ישראל) (צילום: דוברות משטרת ישראל)
כסף שנמצא בהעלמת מס בג'לג'וליה(צילום: דוברות משטרת ישראל)

 

יש גם הכנסות מטורקיה

בחקירתה של אשתו בבית המשפט התברר שלא.א ישנם עסקים תמוהים בטורקיה, למרות שהוא עצמו העיד שכלל אין לו עסקים בטורקיה ולא קנה משם סחורה. "בחקירתו עשה הכל כדי להסתיר את הכנסותיו האמיתיות ושיטת עבודתו והתחמק בצורה שיטתי מכל שאלה בכיוון זה", נכתב בפסק הדין.

 

אבל למרות עסקיו המסתוריים בטורקיה, שעליהם הוא סירב לדבר, הכנסותיו מהדוכן והחנות בשוק הכרמל, שעליהן סירב לפרט, הכנסותיו מהשכרת 30 דירותיו והכנסותיו ממסעדה, פנה א.א לביטוח לאומי לקבלת קצבת נכות כללית, שכן התלונן שסבל מדלקת בקרסול, מסכרת, מלחץ דם, משיגרון, מכאבי גב וכפות רגליים, מאבנים בכליות, מבעיה לבבית ומגידול בערמונית. בנוסף, הוא טוען שבעקבות התאונה נאלץ להעסיק גם את נכדיו, להם שילם 2,000 שקל לכל אחד.

 

בשל הפסדים על הוצאות ניהול עסקיו, פסק השופט קליין לפצות את א.א ב-10,000 שקל. א.א גם דרש פיצוי בסך 200 אלף שקל בגין דיור חלופי, שכן לטענתו עבר לדירת קרקע כדירה חלופית, בה הגישה קלה יותר, וזאת לאור הפגיעה מהתאונה. עם זאת, לתביעתו הוא לא צירף חוזה שכירות או כל אסמכתא בנושא, ולכן השופט פסק שאין לפצות אותו על כך.

 

כן הוא תבע פיצוי בסך 15 אלף שקל בגין העזרה שהוא נאלץ לקבל מאשתו ברחצה, בהלבשה ובניידות, מאחר שמאז התאונה איננו עוד פעיל מלא בעבודות משק הבית, ומאחר שהיה שלושה חודשים בבחינת סיעודי, הוא מתקשה בתפקודו היומיומי. בנוסף הוא תבע פיצוי של 50 אלף שקל עבור העזרה הצפויה בעתיד. אך על העזרה החורגת פסק השופט לפצות אותו ב-1,800 שקל.

 

עוד הוא דרש לקבל פיצוי על הוצאות רפואיות ונסיעות בשל טיפוליו רפואיים וכן על רכישת נעליים אורתופדיות, רכישת מקל הליכה והוצאות על טיפולים אלטרנטיביים, בסך 65 אלף שקל. אולם השופט פסק לפצות אותו על נזק זה בסך 2,000 שקל.

 

השופט קבע שחברת הביטוח תשלם לא.א. הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דיו בשיעור 15.2% מסכומי הפיצוי שנפסקו. אבל לפני שחתם את פסק הדין וקבע שעל מנהל בתי המשפט לשקול להעביר את פסק הדין לשלטונות מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי, מתח השופט ביקורת נוקבת על א.א.

 

"המשתמט מתשלום מס גונב מהציבור בכללותו"

"בתחילה סברתי שהתובע יכול לשמש כ'מנטור' ו'מורה דרך' מצויין לצעירים בארץ, הנאנקים תחת יוקר המחיה וזוגות צעירים, שגם אם שניהם עובדים קשה, לא מצליחים 'לגמור את החודש' ורק יכולים לחלום על רכישת דירה מהונם העצמי", אמר השופט קליין, "והנה מופיע בבית המשפט אדם ללא השכלה, מרקע סוציו-אקונומי קשה ביותר, שאף נאלץ לקבל פטור משירות צבאי כדי לסייע בפרנסת המשפחה, ואף נתמך בקצבאות הביטוח הלאומי, ומצליח במו ידיו להתפרנס יפה מאוד מבסטה בשוק הכרמל ולהשכיר 30 דירות שבבעלותו בארץ. סברתי שהוא יכול להיות שותף של רוברט קיוסאקי בכתיבת הספר המצויין 'אבא עשיר, אבא עני' (בהוצאת מטר).

 

"אך במהרה התחיל לקונן בליבי החשד שלא בפלא פיננסי מדובר אלא במי שאולי עובר עבירות פליליות ובעיקר עבירות מס. לתובע אין ממש הסברים בקשר לצורת ניהול ה'בסטה' שלו, ועל אף שאשתו העידה שהם הכירו בטורקיה כשהוא נסע לשם לרכוש סחורה, הוא כלל טוען שאינו רוכש שם סחורות. כשנשאל מה הוא בדיוק מוכר ענה 'כל מיני', וכשנשאל מתי הוא מנהל הבסטה ומתי משכיר ואיך ולמי, כיצד הוא מחשב את ההכנסות של שכירויות בדירות השונות, כמה ובאיזה דרך מקבל את התשלומים ענה בהתחמקות 'פעם ככה ופעם ככה'".

 

השופט הוסיף כי הוא נותר בתחושה קשה שרוב הכנסותיו של א.א, כולל עסקיו המסתוריים בטורקיה, הם "בשחור", ללא דיווח כדין. "בבניין ה'צפוני' של בית משפט זה, יושבים השופטים ה'פליליסטים'", אמר השופט, "הם מתייחסים בחומרה רבה כלפי משתמטים מתשלום מיסים ודיווח לרשויות המס על הכנסותיהם. לא פעם אנו קוראים פסקי דין, מהם עולה שבעוד הגנב הרגיל גונב רק מאדם אחד, המשתמט מתשלום מס גונב מהציבור בכללותו ופוגע בחברה ומכאן חומרת מעשיו.

 

"מאידך, יושבים אנו ה'נזיקיסטים' בבניין ה'דרומי' באותו בית המשפט ומתייחסים בסלחנות ובאדישות ועוברים לסדר היום כאילו דבר לא קרה כשמקבלים עדויות, מהן עולה חשש שבעל דין הרוויח כספים רבים ב'שחור' ולא דיווח לרשויות המס".

 

השופט קליין גם התייחס לתופעת העלמת ההכנסות על רקע הניסיונות לפתור את משבר הדיור והקושי של הזוגות הצעירים לרכוש דירה: "סבורני שבימים אלו של תוכניות לדיור בר השגה לזוגות צעירים וניסיון לצמצם את יוקר המחיה המוטל על כלל אזרחי המדינה - בין היתר כתוצאה מהמסים העקיפים הגבוהים הקיימים בישראל - מן הראוי לבדוק דרכים להביא לתשלום מס ישיר אמיתי בכדי להפחית מהעומס העקיף הנ"ל".

 

מסבלטים את הדירה? זה המס שתשלמו - מוזמנים לצפות בכתבה:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
בתי מגורים בתל-אביב
צילום: Gettyimages
מומלצים