שתף קטע נבחר

למה סלמונלה מתחבר לסלטים - ומה קורה בקרש החיתוך שלנו

חיידק הסלמונלה אוהב מצע שומני, לכן הימצאותו בטחינה, חומוס או סלטי מיונז שכיח. על רקע בהלת הסלמונלה של השבועות האחרונים, מהם כללי הזהירות שעלינו לנקוט בבית כדי למנוע זליגת החיידק למטבח שלנו, ולמה עדיף בימים אלו לוותר על חומוס או טחינה במסעדות קטנות

למה סלמונלה מסוכנת בקיץ שבעתיים? סלמונלה היא חיידק צואתי, הנמצא במעיים של בעלי חיים ולעתים קרובות גם במעיים של בני האדם. משם היא עלולה להגיע למזון. במידה שכמות הסלמונלה במזון גדולה, יש סיכון לנזק בריאותי, עקב זיהום או התרבות מואצת. מצבי זיהום והתרבות מתרחשים במיוחד בתנאי חום ובמזון שומני.

 

פרשת הסלמונלה:

חשד: 12 ילדים בגן בגבעתיים עם סלמונלה מחומוס מזוהם

סלמונלה בקורנפלקס: למה זה עלול לגרום?

"הציוד הישן לא מאתר סלמונלה וחומרים מסרטנים במזון"

 

חיידקי הסלמונלה יגרמו נזק גדול יותר בקרב אוכלוסייה עם מערכת חיסונית מוחלשת. הכוונה לילדים מתחת לגיל 5, מבוגרים בגיל השלישי, אוכלוסיות הסובלת ממחלות הקשורות למערכת החיסונית, מחלות אוטו אימוניות, חולים הנוטלים תרופות המחלישות את המערכת החיסונית (עקב השתלת אברים, סרטן, דלקת פרקים ועוד), אנשים אחרי מחלות וניתוחים ועוד.

 

אדם שנושא בגופו חיידקי סלמונלה לא בהכרח ירגיש סימפטומים, אך הוא עלול להעביר סלמונלה לאנשים נוספים, אם אינו שומר על היגיינה אישית. כדי להקטין את הסיכון להעברת החיידקים והתרבותם, יש לשמור על כללי היגיינה די פשוטים, הן לגבי המזון שלנו והן לגבי עצמנו.

 

יש לשמור על כללים אלה בהקפדה מיוחדת בימי הקיץ החמים, שכן אז ישנם התנאים האופטימליים להתרבות ולגרום לזיהומים נרחבים.

 

מורידים את המוצרים הנגועים מהמדפים. בהלת הסלמונלה (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
מורידים את המוצרים הנגועים מהמדפים. בהלת הסלמונלה(צילום: אוהד צויגנברג )

  

כללי ההיגיינה שיעזרו לכם לשמור מפני הידבקות:

רחיצת ידיים לאחר כל ביקור בשירותים, במיוחד ציבוריים. מומלץ לא לגעת בידיות/ דלתות/ ברז בשירותים ציבוריים, אלא באמצעות נייר מגבת/טואלט. כדי להימנע מקבלת חיידקים.

 

בהכנת בשר/עופות/ביצים, לרחוץ ידיים מיד לאחר סיום הפעולות, לא לגעת בשום חפץ או אדם בידיים לא רחוצות. להימנע מלנגב את הידיים הלא רחוצות בסמרטוט/מגבת.

 

קרש החיתוך עליו טיפלתם בבשר/עוף חייב לעבוד תהליך ניקוי יסודי המבטיח שלא נשאר עליו זכר לחיידקים. במיוחד בעייתי קרש מעץ, בו צריך לטפל במים רותחים.

 

חשוב לבשל בשר/עופות/ביצים באופן שלא יישארו חלקים אשר אינם מבושלים עד תום. סטייק טרטר אינו אוכל מומלץ לחוששים מסלמונלה.

 

לרחוץ היטב ירקות ופירות, הרי אף אחד לא יודע איזה חיה עברה בערוגות/שדות.

 

חשובה במיוחד שמירה על היגיינה אישית בקרב עובדים בייצור, הכנה ואספקת מזון.

 

סלמונלה אוהבת מצע שומני, לכן הימצאותה בסלטים המכילים טחינה/חומוס/מיונז מאוד נפוצה. חברות מזון גדולות עושות בדיקות תכופות, ואם נמצאה סלמונלה, הסיכוי שהדבר יגיע לידיעת הציבור והמוצרים הנגועים יורדו מהמדפים הוא גדול, כמו שקורה בימים אלו. לעומת זאת, אכילת חומוס/טחינה במסעדות וקיוסקים פחות בטוחה, אין לנו מידע מי מקיים בדיקות ובאיזו תדירות.

 

ניתן להקטין את הסיכון ולעשות חומס בבית מגרגרים מבושלים או משומרים (אין בשימורים אלה חומרים משמרים ברוב המקרים, למי שחושש, תבדקו מה כתוב בתווית).

 

גם סלט הירקות אשר הזמנתם במסעדה או בקיוסק עלול להכיל סלמונלה, כך שתופעות של שלשולים והקאות אחרי ביקור במסעדה עלול להיות כתוצאה מהמזון, כמו גם מסיבות אחרות.

 

בקרב רוב האנשים הבריאים המערכת החיסונית יודעת להתגבר על החיידק, והמקסימום שעשוי לקרות במקרה של זיהום הוא שלשולים והקאות, שעוברים די מהר. במידה שהתופעות קשות יותר ונמשכות יותר מימים ספורים, לעתים בליווי עליה בחום, יש לפנות לרופא לקבלת טיפול.

 

הסכנה היא בהתייבשות שעלולה לגרום לתוצאות קשות במידה ואין טיפול מתאים. הרופא לרוב יפנה לבדיקת תרבית צואה, לקבלת עירוי נוזלים ואף תרופות במידת הצורך. בכל מקרה לשתות הרבה.

 

ד"ר אולגה רז היא ראש תחום תזונה קלינית בפקולטה למדעי הבריאות אוני' אריאל

 

כך חיידק הסלמונלה פולש לגוף - שלב אחר שלב:

 

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשטוף ידיים לאחר כל ביקור בשירותים. כללי היגיינה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים