שתף קטע נבחר

המסעדות המיתולוגיות של חיפה

מעיין הבירה, הסנדוויץ' של ברכה, העוגן, דולפין ועוד - אם אתם לא מכירים את השמות האלו סימן שאתם לא מחיפה, וזה הזמן להגיע לעיר הנמל הגדולה כדי להכיר את המוסדות הקולינרים הוותיקים

 

העיר התחתית בחיפה היא אחת הערים המעניינות ביותר בארץ, הן מבחינה היסטורית והן, כך מתברר, מבחינה קולינרית. בעיר פועלים, זה לצד זה, מוסדות חדשים שמביאים אליה את הטרנדים החמים והעדכניים, אבל יחד איתם ממשיכים להתנהל בעיר מוסדות מיתולוגיים השזורים בהיסטוריה של העיר, כאילו דבר לא השתנה בהם ב-30 השנים האחרונות.

הסנדוויץ' של ברכה (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
הסנדוויץ' של ברכה(צילום: לין לוי)
 

אלה לא עוד מוסדות, אלא בתי אוכל עם מסורת קולינרית וסיפורים אישיים נדירים. הוותק הדו ספרתי של המקומות האלו, והעובדה שהגיעו לגילם המופלג על אף (ואולי בזכות) שבקושי השתנו לאורך השנים, הופכים אותם לראויים להערכה. גם העובדה שחלקם שוכנים זה בסמוך לזה, מוסיפה לחן של האזור. לצד התפריטים שלא מתחנפים לאף אחד, המקומות האלה מציעים למבקרים גם קפיצה אחורה בזמן, ומזמינים את הסועדים להתרפק על אווירה שכמעט כבר לא נשארה ממנה במחוזותינו. אם אתם עדיין לא מכירים - זה הזמן.

 

מסעדג

את מסעדג, מסעדה שדבר אינו חוצץ בינה לבין הים, הקים מוסא שטרית בשנת 1968, וכיום מי שממשיך את המסורת של מוסא זה נכדו שון. המסעדה מגישה את הדגים שעולים ברשת הדייגים של הספינה, השייכת לבעלים של המסעדה, ולפני שתספיקו לברך לשלום את מי שיקבל את פניכם בכניסה, מגש ענקי עם כ- 20 סוגי סלטים כבר ינחת על השולחן, יחד עם פיתות וקנקן מים.

 

 (צילום: יפית בשבקין) (צילום: יפית בשבקין)
(צילום: יפית בשבקין)
 

בין הסלטים (כולם מיוצרים במקום - באחריות) שמגישים כאן תמצאו את גרגירי חומוס עם פלפלים חריפים, כרובית מטוגנת וחציל מטוגן בשום, סלט מדג זהבון עם מיונז, איקרה, דגים כבושים, סלט ביצים, טחינה ביתית, תפוח אדמה מבושל, זיתים ממולאים ועוד.

 (צילום: יפית בשבקין) (צילום: יפית בשבקין)
(צילום: יפית בשבקין)
 

כשתסיימו את כל אלה (או שלא) יגישו לכם את מנות הים מטוגנות, או חצי צלויות על הגריל וחצי מטוגנות, ולמי שמחפש הרפתקה קולינרית יציעו גם פלטת פירות ים זוגית בחמאה שום ויין לבן או בשמנת ושום (220 ש"ח). בנוסף, מכינים במקום גם מנת פיש אנד צ'יפס מסורתית, שמוגשת בתוך נייר לצד מיונז ורוטב שום-לימון (50 ש"ח), ובסופי שבוע מכינים במקום גם בורי חריף בסגנון מרוקאי (88 ש"ח).

 

למקום יש גם קינוח מפורסם - קרם בוואריה שאת המתכון שלה שומרים כאן בסוד, והוא מלווה את המסעדה מיום פתיחתה.

 (צילום: יפית בשבקין) (צילום: יפית בשבקין)
(צילום: יפית בשבקין)
 

שדרות בת גלים 1 חיפה, 04-8524441, לא כשר

 

מעיין הבירה

מעיין הבירה הוא בין בתי המזרח האחרונים שפועלים בארץ, ואחד המוסדות המוכרים לא רק בעיר התחתית של חיפה אלא בארץ בכלל, ויש הטוענים כי הוא המוסד המזוהה ביותר עם הווייב המיוחד של העיר.

ראובן עם הבירה של מעיין הבירה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
ראובן עם הבירה של מעיין הבירה(צילום: אלעד גרשגורן)
 

המקום נפתח לפני 55 שנה על ידי הקצב מאיר נחום שעלה מפולין. כשהגיעה העת הוא העביר את המקום לבנו ראובן, שכיום מכניס לעניינים את בנו, שלומי. לצד משקאות אלכוהוליים מגישים במקום מאכלים מיתולוגיים מהמטבח של היהודי מזרח אירופה כמו הרינג כבוש, קרפעלך, בשרים מעושנים שמוגשים עם חזרת לוהטת ומנות דגל של המקום כמו קוסטיצה (60 ש"ח), כבד קצוץ וגפילטע פיש. ברוב ימות השבוע נסגרת מעיין הבירה בשעה 17:00, ובימים שלישי וחמישי המקום פתוח עד 22:00.

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)
 

נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, לא כשר

 

המעגן

מוסד נוסף שהפך את העיר התחתית בחיפה למה שהיא, והוא גם אחד מהמוסדות הקולינריים הטובים בעיר התחתית. המקום פתוח רק בשעות הצהריים (12:00-17:00), ומלבד הדגים מציעים בו גם תפריט עסקי ב-55 ש"ח שכולל דגים וסלטים חופשי.

 

לצד העסקיות מוגשות מדי יום מנות דגים מיוחדות כמו מוסקה של חציל ממולא בדג טחון, קציצות דגים ברוטב חריף וקציצת ביצי דגים המוגשות ברוטב. מבחר הסלטים כולל מטבוחה פיקנטית, חמוצים תוצרת בית, טחינה, סלט ירקות וגזר מרוקאי. מביני דבר ממליצים שלא להסתמך על התפריט, אלא לבקש את המלצותיו של בעל המסעדה, בלילה דוד, שמאמין כי דג טוב לא צריך שום דבר פרט ללימון. לסיכומו של דבר, מדובר כאן על מסעדת דגים פשוטה שמכבדת את עצמה ואת לקוחותיה.

 

נתנזון 16 חיפה, 04-8666386, לא כשר

 

יונק קפה וגלידה

המסעדה הרומנית הזו פועלת מאז 1948 ומוגשים בה סטייקים, קבבים ונקניקיות - ולמעשה המטבח כולו מתבסס על מנות בשר. על פי הסיפורים המסעדה קיבלה את שמה משום שבעליה, יהודה מילשטיין, פתח אותה בצמוד למפעל לייצור גלידה בעיר.

 

הקבב הרומני והמיקס גריל הרומני הם גולות הכותרת של המקום, יחד עם חמוצים תוצרת בית וסלטים רומניים שמכינים כאן לפי מיטב המסורת - עם המון שום. כמו המוסדות האחרים, גם יונק קפה וגלידה מנוהל כיום על ידי הדור השלישי של המשפחה, שעדיין מגישים לכל השולחנות את אותו הלחם הפרסום לפרוסות עבות ולידו צלוחיות עם דג מטיאס עטוף בבצל, חציל קלוי עתיר שום ואיקרה.

 

אבל שלא תטעו, המנה הראשונה הפופולארית ביותר של המסעדה היא בכלל הקבב הרומני, ואם ברצונכם לחוות את המסורת במלוא העוצמה, בקשו לטעום מה"שפריץ" - כוס יין עם מים מוגזים.

 

קיבוץ גלויות 23, חיפה 04-8667929, לא כשר

 

דולפין

המסעדה שמתקרבת בצעדי ענק לגיל 50 נפתחה על ידי עדינה וחיים חנוך, אותם החליפו בנם איציק שמתפקד על תקן השף של המסעדה ואשתו אילנה שמנהלת את המוסד. על מנת לפתוח את התאבון יגישו לכם במסעדת הדגים הזאת, שיש לה זיקה חזקה לאזור הבלקן, מאזטים קלאסיים של צזיקי, חצילים מטוגנים, גמבות קלויות וסלט יווני עם קוביות גבינה ואנשובי. לצד אלו יגיעו לשולחן גם סלמון כבוש וסביצ'ה לוקוס עם ירקות טריים. במנות העיקריות תמצאו במקום דגים פשוטים לצד מנות כמו לובסטרים וג'מבו שרימפס בטמפורה.

 

בת גלים ‭,13‬ חיפה, 04-8527149, לא כשר

 

ג'קו

שמחה אללוף ובעלה ג׳קו (יעקב) פתחו את המסעדה הזו ב-1976 לאחר שנים בהם עבד ג׳קו על ספינת דייגים. את ההשראה לפתיחת המסעדה קיבלה שמחה מחנות הדגים של חמה. הרבה שנים עברו מאז, אך עד היום המקום מתופעל על ידי בני המשפחה, ביניהם בנם אפי שהקים את אימפריית ג׳קו, ממנה נותרו רק הסניף המקורי בחיפה והסניף החדש יחסית ברמת השרון.

 (צילום: יפית בשבקין) (צילום: יפית בשבקין)
(צילום: יפית בשבקין)
 

במקום מגישים, כמובן, דגים ופירות ים מטוגנים או על הגריל, אך למנות הדגל נחשבים דווקא הקלמרי המטוגנים (69 ש״ח) והסרטנים (95 ש״ח). כנהוג במסעדות הדגים, לפני המנה העיקרית השולחן לובש מפת סלטים עם מבחר הכולל סלט ירקות, סלט סלק, שעועית, כרוב, זיתים, סלט חצילים קלויים, איקרה, טחינה, מטיאס וגזר. לסיום המתוק מגישים בג׳קו עוגת סולת רכה וספוגה בסירופ מתוק, וטרבדוס -  סהרונים מבצק פריך ממולאים באגוזים וקינמון וטובלים בסירופ סוכר.

 

קהילת סלוניקי 12 חיפה, 04-8668813, לא כשר

 

ברכה

על הסנדוויצ'ים של ברכה נאמר ונכתב כבר הכול. המוסד הזה מציע רק מנה אחת - סנדוויץ' עם נקניק או עם חביתה, שמתובל באווירה מיוחדת. ברכה היא אישה רצינית שממוקדת כולה בעבודה, ואם אתם במקרה רוצים לשאול שאלות, תופנו לגזרי העיתונים הממוסגרים שתלויים על קירות המקום. בתוך המסגרות האלה מסופרת ההיסטוריה של המקום, ומתואר הנתיב המעניין אותו עברה ברכה עד שהגיעה עד הלום.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

למרות שמדובר בכריכים פשוטים יחסית למה שמציעים במקומות המעודכנים, יש לכריך של ברכה לא מעט מעריצים. מספיק שתגיעו לחנות הקטנה הזו בשעת הצהריים כשהיא מלאה עד אפס מקום בלקוחות שממתינים למנה האהובה שלהם, כדי להבין על מה כל המהומה.

 

ברכה מעדיפה לקוחות שנותנים לה לעשות את מה שהיא עושה מאז 1970, שנה שבה פתח את המקום עיתונאי ספורט בשם אמנון צידון, שהיה חבר של אחיה של ברכה. היא התחילה בתור השוליה של צידון, וכאשר זה החליט למכור את העסק, אחיה קנה אותו עבורה, בשביל שלא תצטרך לזוז מהדלפק שבו עבדה מאז הייתה בת 20.

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)
 

הצפיפות, הרעש והרצינות של הגברת לא מרתיעים את הלקוחות, וכך גם לא המחיר הגבוה של הכריך (35 ש"ח) - כולם רוצים לטעום מהמרכיב הסודי שברכה מכניסה לכל מנה. המרכיב הזה הוא כמובן ה"האהבה" שמפצה גם על התור, גם על כך שאין מקום לשבת בפנים, וגם על זה שאין באזור חניה כלל וכלל. ללא שום קשר לסוג הכריך שתבחרו (נקניק, חביתה או טונה) תקבלו כריך ענקי בכל קנה מידה אפשרי.

 

שבתאי לוי 12 חיפה, לא כשר

 

הסנדק

יש האומרים כי זהו הפאב הראשון של המדינה (שנפתח ב-1979) ויש שאומרים כי הוא הטוב ביותר בכל הזמנים. כך או כך, מה שבטוח הוא שמדובר על מקום קאלט עם לקוחות קבועים ופרלמנט של מביני דבר, שמנהלים מהבר הזה את המדינה הקטנה שלנו.

 

המקום שייך לאחים יעקב ועזרא, שמכירים את כל הלקוחות, להם הם מגישים משקאות אלכוהוליים, פלטות של נקניקים או של נקניקים וגבינות (79 ש״ח), מרק דגים (39 ש״ח), פירות ים (85-109 ש״ח) ומרק גולאש.

 

המקום עצמו אפלולי במקצת, והרכבת שעוברת בסמוך לבר - תוך כדי שהיא מרעידה את קירותיו - מוסיפה לו מעין קסם מיוחד של פעם. בדלת הכניסה יש אינטרקום, ועל מנת להיכנס תדרשו לצלצל ולהמתין בסבלנות, דבר שללא ספק מוסיף למקום מעמד מכובד, ולמבקרים בו תחושה שהם חלק ממועדון חברים סודי.


קדושי בגדד 30 א’ חיפה, 04-8671888, לא כשר

 

קלמנס

מוסד נוסף הממוקם בעיר התחתית, ונחשב לאחד מאבני היסוד של חיפה. באווירה של פאב אירי אינטימי מגישים במקום אלכוהול ותפריט משתנה, עליו אחראי השף והבעלים קלמן מיינדלר.

 

המקום נפתח ב-1984 על מנת להגיש מבחר לא מבוטל של משקאות אלכוהוליים ואוכל ברים טוב. כך, למשל, תמצאו בתפריט סרדינים ודגים בכבישה ביתית, דגים ופירות ים טריים ומנות בשר מיתולוגיות כמו חזה אווז מעושן בחמאת שום ויין אדום, או חמישה סוגי פסטרמה מבשר לבן המוקפצות עם חמאת שום, גמבה ובצל.

 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)
 

בשנים האחרונות החל קלמן להגיש גם מנות קטנות שמתאימות יותר להגדרה החדשה של "אוכל ברים", בהן קלמרי ושריפס על הפלאנצ'ה (83 ש״ח), כבד דג כבוש (42 ש״ח), פילה אנשובי ברוטב לימון (41 ש״ח), פילה מטיאס בשמן (32 ש״ח), יאקיטורי טלה (39 ש״ח) וסלט פרשוטו ומלון (62 ש״ח).

 

הנמל 3 חיפה, 04-8620525, לא כשר

 

העוגן

אם "הסנדק" הוא הפאב הראשון של המדינה, "העוגן" הוא הבר-מסעדה הראשון שלה. הוא נפתח בשנת 1942 על יד המלחים הבריטיים - ועבורם, וקירותיו הם מוזיאון להיסטוריה עם תמונות וציורים מלאים בזיכרונות.

 

יוסקה פינקוס קנה את המקום ב-1960, וכיום מנהל אותו בנו גילי. מנת הדגל של העוגן היא מנת הרוסטביף שמגיעה בתוך כריך עם 200 גרם בשר וגבינת אמנטל (49 ש״ח), או בפלטת נקניקים המוגשת עם ממרחים, לחם וירקות (75 ש״ח).

 

בנוסף, מגישים במקום גם פאי רועים (51 ש״ח) ושרימפס ביין לבן, שום, לימון וחמאה (65 ש״ח). בבוקר מגיעים לכאן חברי ה"פרלמנט" המקומי, בצהריים המקום לובש אווירה של מסעדה ובשעות הערב הוא הופך לפאב, שיסגר רק לאחר שאחרון הלקוחות יעזוב מדושן ומרוצה.

 

שער פלמר 3 חיפה, 04-8645108, לא כשר

 

איפה כדאי לאכול בערים אחרות? הנה עוד כמה המלצות:

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יפית בשבקין
הבוואריה המפורסמת של מסעדג
צילום: יפית בשבקין
מומלצים