שתף קטע נבחר

תמונות מזעזעות: כך נראה מוח של עובר שנדבק בזיקה

חוקרים מפרסמים תמונות אולטרסאונד של עוברים שנדבקו בזיקה שמראות את ההשפעה ההרסנית של הנגיף על המוח

כך נגיף הזיקה הורס את המוח: תמונות אולטרסאונד בהן צולמו תאומות ברחם אימן לאחר שנדבקה בנגיף הזיקה, מראות את ההשפעה ההרסנית של הנגיף ואת ההרס שהוא גורם לרקמות המוח.

 

התמונות, שפורסמו בכתב העת הרפואי Radiology, מספרות את סיפורם העצוב של 45 תינוקות מברזיל שנדבקו בזיקה ותורמות להבנות חדשות באשר לאזורי המוח העיקריים שנפגעים מהנגיף.

 

הנזקים שנגרמים לאזורים שונים של המוח ונראים בתמונות, מדגימים לראשונה כיצד לא זו בלבד שהנגיף עוצר את התפתחות המוח, אלא הוא גם גורם נזקים קשים לאזורים שונים בו.

 

לקריאה נוספת:

מומחים מזהירים: נגיף הזיקה נמצא ברוק ועלול לעבור בנשיקה

בהלת נגיף הזיקה: התפשט ל-23 מדינות; כוננות גבוהה

מקרה ראשון של הדבקה בנגיף ה"זיקה" בישראל 

 

נתון קשה נוסף שעולה מהתמונות הוא שהנזק ניכר גם באזורים מוחיים שממשיכים להתפתח לאחר הלידה, מכאן שהתינוקות ימשיכו לסבול מנזקים נוספים גם במהלך ילדותם.

 

"המוח שאמור להיות שם פשוט אינו נמצא שם", אמרה פרופ' דבורה לוין מהמחלקה לרדיולוגיה באוניברסיטת הרווארד, "האבנורמליות שראינו בתמונות האולטרסאונד מראה על הפרעה מוקדמת מאוד בתהליך התפתחות המוח".

 

סריקות האולטרסאונד של ראשי התאומות. "המוח שאמור להיות פשוט לא נמצא" (צילום: Radiology) (Radiology)
סריקות האולטרסאונד של ראשי התאומות. "המוח שאמור להיות פשוט לא נמצא" (צילום: Radiology)

סריקות האולטרסאונד מראות בין היתר פגיעות בקורפוס קלוסום - איבר שמהווה מעין גשר המחבר בין שני חצאי המוח ומאפשר את התקשורת ביניהם, בצרבלום – המכונה "המוחון", איבר מוחי הנמצא בתחתית המוח ומשחק תפקיד חשוב בתנועה, שיווי משקל ודיבור, ובגרעינים הבזליים של המוח המעורבים בחשיבה ורגשות.

 

פגיעה נוספת שנצפתה בעוברים היא הרחבה משמעותית של חדרי המוח בשל ריבוי נוזל שדרה, אותו נוזל העובר סביב המוח וחוט השדרה. החוקרים תיארו את המוחות כ"מופגזים בנוזל" בשל חסימה בניקוזו על ידי ההרס שגרם נגיף הזיקה. הנוזל הזה גרם ללחץ על רקמת המוח הרגישה, וככל הנראה לפגיעה נוספת בהתפתחות המוח.

 

התמונות כללו גם סריקות של זוג תאומות שלקו במיקרוצפאליה. התמונות מראות קפלים בעור הקרקפת, שמצביעים על כך שהמוח הפסיק להתפתח והוא קטן מהרגיל. תמונות של תינוקת נוספת מראות התכווצות של הידיים והזרועות, עדות לפגיעה נוספת לה גורם הנגיף – ליקוי בשרירים בשל חוסר התפתחות סיבי עצב המעצבבים אותם.

 

על פי ארגון הבריאות העולמי, עד היום התפשט הנגיף ל-69 מדינות. מאז פברואר 2016, 11 מדינות דיווחו על הדבקה בנגיף לא רק מיתושים אלא גם מאדם לאדם, ככל הנראה דרך יחסי מין.

 

אולטרסאונד תלת ממדי מדגים את המיקרוצפליה. הראש אינו מתפתח בשלמותו עקב חוסר התפתחות המוח (צילום: Radiology) (Radiology)
אולטרסאונד תלת ממדי מדגים את המיקרוצפליה. הראש אינו מתפתח בשלמותו עקב חוסר התפתחות המוח (צילום: Radiology)

נגיף הזיקה: מתסמיני שפעת ועד פגיעה בהתפתחות המוח

לאחר ההדבקה בנגיף הזיקה, הוא דוגר בגוף בין 3 ל - 12 ימים לפני התפתחות הסימפטומים. בתחילתה, ביטויי המחלה הם חום, פריחה, כאבי פרקים ואודם בעיניים. במקרים נדירים תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים כמו תסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. הסכנה המרכזית כתוצאה מההדבקה של נשים בהריון היא פגיעה קשה בעובר הכוללת, כאמור, חוסר התפתחות המוח (מיקרוצפאליה).

 

בסוף השבוע פרסמו מדענים בברזיל כי נגיף הזיקה נמצא ברוק ועלול לעבור גם בנשיקה, לאחר שמצאו נוכחות של הווירוס בשתן וברוק של אנשים נגועים. בעקבות הממצאים קוראים המדענים לנשיאת ברזיל להזהיר נשים הרות שלא לנשק אנשים זרים בפתח חגיגות הקרנבל הקרוב. עם זאת, אמרו המדענים, נדרשים מחקרים נוספים כדי לאמת את ההערכה.

  

הרחבת חדרים. המוח "מפוצץ" בנוזל שאינו מתנקז (צילום: Radiology) (Radiology) (Radiology)
הרחבת חדרים. המוח "מפוצץ" בנוזל שאינו מתנקז (צילום: Radiology)

בינתיים ההדבקה ההמונית בנגיף נמשכת. בקולומביה דווח כבר על מעל 3,100 נשים הרות שנדבקו בנגיף הזיקה מתוך סך של 25,645 אנשים שנדבקו בנגיף בקולומביה.

 

לזיהום בנגיף הזיקה אין עדיין טיפול או חיסון ספציפי אלא רק טיפול תומך, הכולל אשפוז, מתן נוזלים ובדיקות תכופות. האזורים הגאוגרפיים הנגועים בנגיף הזיקה נכון לעכשיו כוללים את דרום ומרכז אמריקה כולל האיים הקריביים, דרום מזרח אסיה, איי הים השקט ומרכז ומערב אפריקה ואיי קייפ וירידיי.

 

לפני כשבועיים הוציא המרכז האמריקני לבקרת מחלות אזהרת מסע לנוסעים לאזורים הנגועים, ובמיוחד לנשים הרות או כאלה המתכננות הריון. בני האדם שכבר נמצאים באזורים אלה, או שאינם יכולים להימנע מנסיעה, צריכים להשתמש באמצעים לצמצום הסיכון לעקיצת יתושים כגון מריחה של חומר דוחה יתושים, לבישת חולצות ארוכות שרוולים, מכנסיים ארוכיםוכובע, ולינה בחדרים מרושתים ומרוססים או ממוזגים, או תחת כילה מרוססת בקוטל יתושים. 

 

צפו בריסוס נגד זיקה בפלורידה:

 

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Radiology
סריקות ראש של התאומות מדגימות את קפלי העור שנוצרו בשל חוסר התפתחות המוח.
Radiology
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים