שתף קטע נבחר

בכירים באוצר: לא להטיל מס על 3 דירות

יוזמת כחלון מעוררת חילוקי דעות במשרדו: הבכירים טוענים שהחוק בעייתי ומציעים חלופה לפיה יוכפל המס על השכרת דירות. למרות הביקורות, שר האוצר נחוש להביא את המס החדש לאישור הכנסת

בכירים במשרד האוצר מתנגדים להטלת המס החדש על שלוש דירות ומציעים לגבש תחליף ראוי. ל"ידיעות אחרונות" נודע כי אחת ההצעות שהועלו בימים האחרונים באחד מאגפי המשרד היא להכפיל את המס המשולם כיום על השכרת דירות מ-10% ל-20%. המס הזה משולם אם למשכיר דירות יש הכנסה הגבוהה מ־5,070 שקל בחודש מהשכרת הדירות שבבעלותו.

 

לידיעות נוספות בערוץ נדל"ן

 

גביית מס על השכרת דירות נחשבת בעיני חלק מבכירי משרד האוצר כצעד הגיוני ונכון יותר מאשר הטלת מס חדש על בעלי 3 דירות ומעלה – מס המעורר בעיות רבות. כך, למשל, לא ייווצר לדבריהם מצב בו בעל 2 דירות הפאר יינצל מהמס החדש, בעוד שבעלי 3 דירות קטנות, שרובן התקבלו למשל בירושה, יחויבו במס החדש.

 

בנוסף, מס על השכירות ניתן לגבות בקלות רבה יחסית, בעוד שהטלת מס על בעלי 3 דירות ומעלה תחייב הקמת מנגנון חדש מיוחד לבירור זהות בעלי הדירות, קביעת מחיר הדירה על ידי השמאי הממשלתי וניסיון לגבות את המס גם ממשקיעים שאינם מתגוררים בארץ.

 (צילום: טל כהן) (צילום: טל כהן)
(צילום: טל כהן)
 

לדברי בכיר באוצר "התעוררו מספר בעיות בקשר ליישום הרעיון למיסוי 3 דירות, וייתכן שיהיה מקום להמירו במס אחר. גם אין ספק שיוגשו עתירות לבג"ץ, שכן מי שאינו משכיר את הדירות יטען שלא ניתן יהיה לגבות ממנו מס על דירה שאינו מרוויח עליה".

 

בכיר נוסף באוצר התריע: "מדאיגה העובדה שמחירי שכר הדירה כבר עולים בשיעורים משמעותיים, משום שבעלי הדירות מפילים את תשלום המס החדש על השוכרים. כמו כן, אנשים כבר רושמים דירה שלישית על שם ילדיהם, וכך יהיו פטורים מהמס המוצע. לכן המס החדש יכניס פחות כסף לקופת המדינה מההערכות המוקדמות". מאז הפרסום על החוק החדש, בעלי דירות העלו את שכר הדירה בחוזים חדשים במאות שקלים.

 

לעומת זאת טוען אמיר לוי, ראש אגף התקציבים באוצר ומיוזמי המיסוי על 3 דירות, כי מדובר במס נכון שיופעל מה־1 בינואר "ואין שום כוונות לבטלו". שר האוצר, משה כחלון, אמנם קשוב לביקורת הנשמעת מפי גורמים במשק על המס החדש שהגה, אולם לפי שעה, טוענים מקורביו, הוא נחוש להביא את המס לאישור הכנסת. "אין לשר שום כוונה לא להפעיל את המס הזה", נמסר מלשכתו.

 

"עושרם של בעלי הדירות גבוה פי 15 משוכרי הדירות"

לפי ההערכות יש בישראל כ־54 אלף בעלים של 3 דירות ומעלה – 180 אלף דירות בסך הכל. 38,200 הם בעלי 3 דירות, רובן כאלה שהועברו בירושה או שנרכשו עבור הילדים. חלק גדול מהדירות (שאינן דירה ראשונה) מושכרות.

 

המס החדש כלול בחוק ההסדרים לשנים 2017 ו־2018, שיובא לאישור הכנסת בסתיו, בצמוד לתקציב המדינה הדו־שנתי. לפי הצעת החוק יוטל מס בגובה של 1% משוויה של הדירה השלישית, עד לתקרה של 1,500 שקל לחודש. לכן, מי שמחזיק בדירה ששוויה מיליון וחצי שקל או 5 מיליון שקל (מתוך 3 דירות לפחות) – ישלם מס זהה של 18 אלף שקל לשנה על כל דירה. שווי הדירה ייקבע על ידי השמאי הממשלתי על בסיס נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בהתאם לאזור הגיאוגרפי של הדירות, לפי המחיר למ"ר שיוכפל בשטח הדירה.

 

הכנסות המדינה מהמס החדש צפויות להגיע ל־800 מיליון שקל בשנה. סכום זה אמור לצמצם את אובדן ההכנסה כתוצאה מהפחתת המס לבעלי הכנסות נמוכות ובינוניות והפחתת מס החברות.

 

בכנסת צפוי ויכוח קשה סביב המס החדש. יש מי שמעריכים בכנסת, כי סופה של ההצעה יהיה כמו הרעיון שהגה שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, להפחית את המע"מ על דירות חדשות לאפס – הצעה שלא התממשה. לדברי משה גפני, יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, "אין ספק בכלל שבנוסחו הקיים החוק הזה לא יאושר בוועדה".

 

ח"כ סתיו שפיר, שיזמה את חוק שכירות הוגנת, אמרה כי לא יעלה על הדעת שיוטל מס על השכרת 3 דירות ומעלה מבלי שיחוקק גם חוק משלים לשכירות הוגנת שימנע מבעלי הדירות להקפיץ את שכר הדירה ללא שום פיקוח.

 

באוצר טוענים, לעומת זאת, שיש במס החדש כדי לצמצם את הפערים ואי־השוויון בישראל, וכך נאמר גם בדברי ההסבר לחוק החדש. "המס הוא מוצדק, כאשר בעלי הדירות זכו לעליית מחירים של 104% בממוצע בשווי נכסי הנדל"ן ב־8 השנים האחרונות בלבד. עושרו של הציבור בעל הדירות גבוה פי 15 מעושרו של ציבור שוכרי הדירות. ההכנסה הממוצעת של משפחה שבבעלותה 3 דירות ויותר גבוהה פי 3 לפחות מאשר ההכנסה הממוצעת של משפחה ללא בעלות על מספר דירות", אומרים באוצר.

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים