שתף קטע נבחר

שכשוך נעים: כך תנהלו בריכה בבית משותף

בריכות בבתים פרטיים או משותפים היוו סמל סטטוס, אך כיום זו תופעה מוכרת ונפוצה. רגע לפני סיום עונת הרחצה, בדקנו כיצד להתנהל כשיש בריכה בבניין משותף: האם מותר להזמין אורחים, ולמה צריך ביטוח? מדריך

בבניינים משותפים רבים ברחבי הארץ קיימת בריכה המיועדת לשרת את בעלי הדירות. אולם, בחלקם השימוש בבריכה מלווה בחוסר ודאות וחוסר בהירות בכל הקשור לאורחים שניתן לארח בתחומי הבריכה של הבית המשותףא, תשלום עבור האחזקה ועוד.

 

מדריכים נוספים במדור שכנים שכנים :

מותר להתקין מצלמת אבטחה בבית משותף?

כשהשכנים עושים על האש בחצר הבניין

מתחדשים: הדרך הנכונה למרפסת המובטחת

 

מקום בילוי פרטי או חברתי?

רוב הדיירים נחלקים לשני סוגים: אלה המעוניינים ליהנות משהות ורחצה באווירה רגועה, מרווחת ושקטה, הרחק מהצפיפות וההמולה שבבריכות הציבוריות; ואלה הרואים בבריכה בבניין כהזדמנות לקיום מפגשים משפחתיים וחברתיים רבי משתתפים.

 

כל עוד לא הוגדר אחרת, בריכה בבית משותף כשמה כן היא - חלק מהרכוש המשותף של כלל בעלי הדירות. בהיותה כזו, חלים עליה כל הדינים החלים על רכוש משותף. ניתן בהחלט לאפשר כניסת אורחים לבריכה, אולם כניסה זו חייבת לאפשר לכל בעל דירה לעשות בה שימוש סביר.

 

לפיכך, על מנת שההחלטות בעניין זה יעלו בקנה אחד עם הוראות החוק, יש לתת את הדעת למספר הדיירים בבניין, מספר האנשים שהבריכה יכולה להכיל והאם ובאיזו מידה הדבר משפיע על גובה עלויות התחזוקה שלה. כניסת אורחים בכמות גבוהה מדי, היוצרת עומס בלתי סביר בבריכה ובמתקניה, עשויה להיחשב שימוש לא סביר ברכוש המשותף, ועל כן רצוי לקבל החלטות בצורה מושכלת וסבירה.

 

בריכה בבית משותף (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
בריכה בבית משותף(צילום: Shutterstock)

 

הסכם הרכישה מאת הקבלן 

כל בית משותף מתנהל על פי תקנון המופיע בטאבו, ומהווה חלק בלתי נפרד ממסמכי הבניין. בבתים שאין להם תקנון רשום, חל "התקנון המצוי" הקיים בחוק המקרקעין. התקנון מסדיר את היחסים בין בעלי הדירות, זכויותיהם וחובותיהם, וכולל הוראות כגון אסיפות דיירים, הצמדת רכוש משותף, השתתפות בהוצאות ועוד. בהתאם, התקנון יכול לכלול כללים בנוגע לשימוש ברכוש המשותף כדוגמת הבריכה.

 

בעלי הדירות רשאים לערוך תקנון ולשנות את הוראותיו באמצעות רוב של שני שליש מבעלי הדירות שהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם. לפיכך, חשוב להדגיש כי ועד הבית אינו יכול לחייב דיירים לחתום על התקנון או להטיל סנקציות, כגון איסור כניסה לבריכה, עד לחתימה עליו.

 

חשוב לבצע בדיקה לגבי הסכמי הרכישה המקוריים עם הקבלן שבנה את הבניין, בעיקר בבניינים חדשים שנמצאים בשלבי אכלוס התחלתיים. ברוב הפעמים, מופיע סעיף מפורש המתייחס לעניין הבריכה ולעניין התקנון. לדוגמא, האם הקבלן הוא זה שקובע את התקנון, והאם עתידות להיקבע בו הוראות הנוגעות לבריכה המשותפת.

 

בנוסף, חשוב לבדוק את סעיפי ההסכם עם הקבלן ולקבל החלטות בעלות תוקף משפטי, ובכך להימנע מאי נעימויות ועימותים מיותרים עם השכנים עמם אמורים לבלות יחד בבריכה.

 

ומה בנוגע לביטוח? הנושא החשוב ביותר בהפעלת בריכה ברכוש המשותף - בטיחות. מאחר שמדובר בדיני נפשות, חשוב מאוד לדאוג שהבריכה תופעל רק לאחר ובהתאם לחוות דעת מיועץ בטיחות רלוונטי, שתיקבע כי הבריכה ומתקניה בטוחים לחלוטין, ועומדים בסטנדרטים בהתאם לחוק התכנון והבנייה.

 

כמו כן, חשוב לציין כי ללא פוליסת ביטוח מתאימה הכוללת כיסוי מתאים ומקסימלי לבעלי הדירות, הדיירים וכן ועד הבית חשופים לתביעה אישית על ידי כל אדם או גורם שיינזק חלילה במתחם הבריכה.

 

הכותב הוא שותף בכיר במשרד עוה"ד ד"ר מילר ושות . הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Zaha Hadid Architects
בריכה בבית משותף - כיף מלווה בבעיות. אילוסטרציה
צילום: Zaha Hadid Architects
עו"ד ד"ר אופיר מילר
מומלצים