שתף קטע נבחר

סקר עולמי: האטה בעליית מחירי הדיור בארץ

מפת מחירי הדיור של אתר Global Property Guide קובעת: ברבעון השני של 2016 נרשמה צמיחה חזקה בסין, באירופה ובצפון אמריקה, לעומת ירידות חדות ברוסיה ובמצרים. ישראל הציגה האטה משמעותית בהתייקרות - עלייה שנתית של 3.29%, לעומת 7.66% שנה קודם לכן

האטה משמעותית בקצב עליית מחירי הדירות בישראל. כך עולה מסקר חדש שערך אתר הנדל"ן Global Property Guide עבור הרבעון השני של שנת 2016.

 

סקר הנדל"ן ב-2015: זינוק בטורקיה, צניחה ברוסיה

 

לפי הסקר, רשם שוק הנדל"ן הישראלי האטה משמעותית בעליית המחירים. מחיר הדירות הממוצע רשם ברבעון השני עלייה שנתית של 3.29%. נציין כי שנה קודם לכן, רשם השוק הישראלי עלייה שנתית של 7.66%. מדובר בעלייה השנתית הנמוכה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2014.

 

לפי הסקר, מחירי הדיור ירדו בפועל ב-1.8% במהלך הרבעון השני של 2016 לעומת הרבעון הקודם. ישראל מדורגת למעשה במקום ה-21 בקצב עליית מחירי הדירות, זאת לאחר שבמשך שנים הייתה בעשירייה הפותחת.

 

במרבית מדינות אירופה, בצפון אמריקה, בסין ובניו זילנד נרשמה עלייה במחירי הדירות ברבעון השני, זאת לעומת האטה חדה ברוב אסיה והמזרח התיכון.

 

לפי הסקר, חמשת שוקי הנדל"ן החזקים ביותר נכון לרבעון השני הם סין עם צמיחה שנתית של 20.38%, ניו זילנד עם 10.43%, רומניה עם 10.1%, גרמניה עם 9.89% וטורקיה עם 9.67%. הירידות השנתיות הגדולות ביותר נרשמו בשווקי הנדל"ן של רוסיה (צניחה של 12.46%), מצרים (11.2%), הונג קונג (10.73%), מונגוליה (10.55%) ומונטנגרו (ירידה של 10.15%).

תל-אביב. האטה במחירים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
תל-אביב. האטה במחירים(צילום: ירון ברנר)

 

העלייה במחירי הדיור באירופה ממשיכה

במהלך הרבעון השני, מחירי הדיור עלו ב-30 מתוך 46 שוקי הדיור שפרסמו עד כה נתונים, לאחר שקלול נתוני האינפלציה. הנתונים הנומינליים (ללא ניכוי השפעת האינפלציה) הראו צמיחה ב-34 מדינות, לעומת ירידות ב-12 מדינות בלבד.

 

6 מתוך 10 שוקי הדיור החזקים ביותר בסקר הגלובלי היו מאירופה. מחירי הדיור עלו ב-17 מתוך 22 שוקי הדיור האירופיים שנתוניהם היו זמינים.

 

שוק הדיור של גרמניה נותר חזק, בעיקר בעקבות מחסור בהיצע ונתונים כלכליים בסיסיים חזקים. מדד מחירי דירות רשם ברבעון השני עלייה שנתית של 9.89%, לעומת צמיחה שנתית של 6.25% ברבעון הראשון של השנה. ברבעון עצמו מחירי הדירות צמחו ב-3.71% לעומת הרבעון הקודם.

 

שוק הדיור של טורקיה נותר חזק גם הוא, עם עלייה שנתית של 9.67%, לעומת עלייה שנתית של 12.2% ברבעון הראשון. ברבעון עצמו מחירי הדירות צמחו ב-0.36% לעומת הרבעון הקודם. שוק הדיור במדינה רשם שיפור על רקע השקעות זרות משמעותיות וגידול באוכלוסייה, למרות הצניחה בשער המטבע המקומי, אי שביעות מהממשלה, ומתחים גיאו-פוליטיים.

 

שוק הדיור החלש ביותר באירופה נותר ברוסיה, שם מחירי הדיור צנחו במהלך השנה ב-12.46%. מחירי הדיור ברוסיה ירדו ב-2.27% לעומת הרבעון הקודם. שוק הדיור של רוסיה ממשיך לסבול מהמשבר הכלכלי במדינה, שפרץ בעיקר בעקבות מחירי הנפט הנמוכים, אך גם בעקבות ההתערבות בסוריה וההשפעה השלילית של המלחמה האחרונה עם השכנה אוקראינה.

 

שוקי הדיור באסיה - שתי מגמות שונות

5 מתוך 11 השווקים באסיה רשמו גידול במחירי הדיור ברבעון. שישה שווקים היו חזקים יותר במהלך הרבעון לעומת הנתון המקביל שנה קודם לכן.

 

שוק הדיור של סין היה השוק עם הביצועים השנתיים הגבוהים ביותר בסקר, בעקבות צעדים ממשלתיים לתמיכה בשוק הנדל"ן. מדד מחירי הדירות יד-שניה בשנגחאי רשם נכון לרבעון השני זינוק שנתי של 20.38%, בניגוד גמור לירידה של 0.12% באותה תקופה בשנה שעברה. מדובר בנתון הגבוה ביותר מאז הרבעון השני של 2008. במהלך הרבעון האחרון, מחירי הדיור גדלו ב-6.68%.

שנגחאי. הביצועים השנתיים הגבוהים ביותר (צילומים: Carlos Barria, רויטרס) (צילומים: Carlos Barria, רויטרס)
שנגחאי. הביצועים השנתיים הגבוהים ביותר(צילומים: Carlos Barria, רויטרס)
 

שוק הדיור של יפן נותר חזק, למרות הכלכלה החלשה. מחירי הדיור של בניינים קיימים גדלו ב-5.7% במהלך הרבעון לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לעומת עלייה שנתית של 5.45% ברבעון הראשון של 2016 ו-1% ברבעון הרביעי של 2015. מהסקר עולה כי חלק מהשווקים באסיה עדיין מתקשים להתרומם: מחירי הדיור ירדו ב-6 מתוך 11 השווקים באסיה.

 

שוק הדיור בארה"ב נותר חזק, למרות היחלשות בהתאוששות הכלכלית. מדד הדיור של S&P/קייס שילר המשוקללים גדלו ב-4% לעומת הנתון המקביל אשתקד, לאחר שקלול אינפלציה ולאחר צמיחה של 4.26% ברבעון הראשון של השנה. מחירי הדיור גדלו ב-1.89% במהלך הרבעון האחרון.

 

במזרח התיכון השווקים רשמו האטה

מתוך ארבעה שווקים שנכללים בסקר מהמזרח התיכון, שתי מדינות רשמו צמיחה נתונה, בעוד שהשתיים האחרות רשמו ירידות חדות. שוק הנדל"ן בישראל רשם, כאמור האטה משמעותית בצמיחה במחירים.

 

אצל שכנתנו מצרים המחירים נמצאים בירידה, ולמעשה היא רושמת את הירידה השניה בגודלה מבין המדינות הנסקרות, עם צניחה של 11.2% במהלך השנה האחרונה. מדובר בצניחה גדולה לעומת עלייה של 0.9% באותה תקופה שנה קודם לכן. מחירי הדירות ירדו ב-15.44% במהלך הרבעון האחרון לעומת הרבעון הקודם לו.

 

בניסיון לאושש את שוק הדיור, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי אישר חוק המסיר את המגבלות האחרונות שהיו על בעלות זרה על קרקע ונכסים במצרים, והנהיג חוקים המאפשרים לממשלה, בעלת הקרקעות הגדולה במצרים, להעביר קרקע לסקטור הפרטי כחלק מתוכניות משותפות ציבוריות-פרטיות, בתמורה לנתח מההכנסות.

 

עוד בערוץ הנדל"ן - האם שר האוצר מנסה להסתיר מידע לגבי יוקר הדיור? צפו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תל-אביב. עיליה שנתית של 3.29% במחירים
צילום: ירון ברנר
מומלצים