שתף קטע נבחר

זוזו: 433 אלף איש מתים כל שנה מישיבה ממושכת

מחקר חדש מגלה כי רוב אוכלוסיית העולם מבלה יותר מ-3 שעות ביום בישיבה וכתוצאה מכך נרשמים מאות אלפי מקרי תמותה מדי שנה. איך תוכלו לשלב יותר עמידה והליכה בחיי היום יום?

כשתקראו את הנתונים הבאים אולי תרצו לשבת. אבל במחשבה שנייה, כדאי לכם לעמוד: מחקר חדש מגלה כי מאות אלפי אנשים מתים מדי שנה כתוצאה מישיבה ממושכת ומחסור בפעילות גופנית. הממצאים המדאיגים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת האמריקני לרפואה מונעת.

 

המחקר בדק נתונים מ-54 מדינות בין השנים 2002 ו-2011. המחקר מראה כי 60% מאוכלוסיית העולם יושבת מעל 3 שעות ביממה. זמן הישיבה היומי הממוצע הוא 4.7 שעות. כתוצאה מכך, נרשמים 433 אלף מקרי מוות בכל שנה, מרביתם באמריקה הצפונית ואירופה.

 

קראו עוד בנושא:

יושבים מול מחשב? 6 מתיחות למניעת כאבים

מחקר ענק: פעילות גופנית מפחיתה סיכון עד 42% ללקות בסרטן

חוקרים: כך תמנעו בעצמכם 90% ממקרי השבץ המוחי

 

גוף האדם אינו בנוי לישיבה ממושכת, שכמובן גם מפחיתה מזמן העמידה וההליכה. הישיבה הממושכת לא רק שמביאה לשריפה מועטה יותר של קלוריות ושומן, היא גוררת פעמים רבות גם אכילה מיותרת. התוצאות של כל אלה: עלייה בשכיחות מחלות לב, כלי דם, יתר לחץ דם, רמות שומנים גבוהות ותמותה מוקדמת.

 

בראש רשימת המדינות בהן שיעור התמותה כתוצאה מישיבה ממושכת הוא הגדול ביותר נמצאות לבנון והולנד. מקסיקו ומיאנמר נמצאות בתחתית הרשימה, עם שיעור התמותה הנמוך ביותר הקשור לישיבה ממושכת.

 

החוקרים מצאו עוד כי הפחתת זמן הישיבה היומי עשוי להאריך את תוחלת החיים. הפחתת זמן הישיבה בשעתיים מדי יום, מורידה את סיכון התמותה ב-2.4%. עוד נמצא כי גם הפחתת זמן הישיבה ב-30 דקות מדי יום, עשויה להפחית את סיכון התמותה.

 

שורפים 30% יותר קלוריות. עבודה בעמידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שורפים 30% יותר קלוריות. עבודה בעמידה(צילום: shutterstock)

 

מחקרים קודמים כבר הראו את הקשר בין ישיבה ממושכת לקיצור תוחלת החיים. מחקר שפורסם אשתקד בכתב העת Annals of internal Medicine וסיכם 47 מחקרים קודמים, מצא כי יותר ממחצית חייו הערים של אדם ממוצע עוברים בישיבה מול טלוויזיה, בעבודה, בלימודים או באכילה.

 

החוקרים ציינו כי במהלך עמידה אנו שורפים 30% יותר קלוריות, זה אולי לא נשמע הרבה, אבל במהלך החיים המספרים מסתכמים לעשרות אם לא מאות אלפי קלוריות.

 

מחקר נוסף שפורסם בכתב העת European Heart Journal ובדק 700 מבוגרים, מצא כי השעות שהעבירו בישיבה גרמו לעלייה במשקל, עלייה בהיקף המותניים, עלייה ברמות הסוכר בדם וברמות הכולסטרול.

 

ההמלצות: לעמוד, ללכת, לקום ולהימתח

ארגוני הבריאות הגדולים בעולם ממליצים על הפחתת שעות הישיבה ביום בזמני הערות בדרכים שונות. בין היתר על ידי הפחתת השימוש בתחבורה, הפיכת שולחן העבודה לכזה אותו ניתן להגביהו לגובה עמידה, העדפת מדרגות על פני מעלית, הפחתת שעות הצפייה בטלויזיה והקפדה על עמידה והליכה רבות ככל האפשר במהלך היום. 

 

ואלה הטיפים שיסייעו לכם לשלב עמידה וישיבה בחיי היום יום:

  • מול מחשב: הימתחו ונועו לפחות פעם בחצי שעה. נצלו רגעי המתנה להורדת קבצים, למייל, או לשמירת קובץ לקימה ולהליכה קצרה.
  • מול שולחן העבודה: נסו להגביה את הצג והמקלדת בעזרת מתקני הגבהה כך שתוכלו גם לעבוד בעמידה לסירוגין.

 

  • מול הטלוויזיה: הפחיתו את שעות הצפייה במסך. אם אינכם יכולים, השתדלו לשלב עמידה בזמן הצפייה, בצעו מטלות ביתיות שגרתיות כמו סידור חפצים, הכנת אוכל, קיפול כביסה או גיהוץ, או אפילו בצעו פעילות נמרצת כמו הליכון. נצלו את זמן הפסקת הפרסומות לקימה ולהליכה בבית. הרחיקו את השלט הרחוק מהכורסא כך ש"תיאלצו" לקום בכל מעבר ערוץ.
  • בחוץ: נסו להשתמש בתחבורה ציבורית, באופניים או לכו ברגל לעבודה ככל שהדבר מתאפשר. ירידה מהאוטובוס תחנה אחת לפני תאפשר לכם לשלב הליכה. בנסיעות ברכב, רצוי לנצל כל הזדמנות – כגון תדלוק, עצירה להורדת נוסעים וכו' – ליציאה מן הרכב, הימתחות והליכה.

 

  • בשעות הפנאי: הקפידו על פעילות גופנית סדירה. אם אתם יוצאים לבלות, כדאי להעדיף מדי פעם להיפגש עם חברים בהליכה או בטיול במקום בבית קפה. אם אתם נוסעים ברכב לטיול, שלבו בו גם נסיעה באופנים.

 

יש לכם טיפים נוספים לשילוב עמידה והליכה בשגרת היום יום? כתבו לנו בטוקבקים!

 

צפו: מה קורה ללב שלכם - כשאתם זזים?

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הישיבה הממושכת גוררת אכילה מיותרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים