שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

עיריית ת"א תוכל להרוס את בית המכס ביפו

הוועדה לשמירה על הסביבה החופית אשררה את החלטת המועצה הארצית, לקבל בחיוב את התוכנית של עיריית ת"א-יפו להרוס את בית המכס הישן בנמל יפו. זאת כדי להרחיב את הטיילת שמחברת את הרצליה עם בת ים

הוועדה לשמירה על הסביבה החופית (הולחו"ף) החליטה היום (ד') לאשרר את החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, לקבל בחיוב את התוכנית של עיריית תל-אביב להריסת בית המכס הישן בנמל יפו. מדובר במבנה ישן מתקופת המנדט הבריטי השוכן בחלקו הצפוני של הנמל. המבנה הוקם על קו המים, והוא חוצץ בין אגן הנמל לבין בתי יפו העתיקה וחלקו הצפוני של הרציף.

 

אושרו תוכניות ל-6,100 דירות בדרום הארץ

 

המבנה הוקם בראשית שנות ה-30 של המאה הקודמת, במסגרת תוכנית מנדטורית להרחבת הנמל. הוא נבנה במקום בו ניצב בית המכס העות'מאני, אשר קם לאחר הריסת חומות יפו בסוף המאה ה-19. הוא כולל שתי הקומות ועשוי בטון, והוגדר כאתר לשימור במסגרת תוכנית בניין העיר (תב"ע) של תל-אביב ולפי תוכנית המתאר הארצית בנושא החופים (תמ"א 13).

בית המכס הישן בנמל יפו. על פי תוכנית עיריית תל-אביב, יעבור מתיחת פנים (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו) (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)
בית המכס הישן בנמל יפו. על פי תוכנית עיריית תל-אביב, יעבור מתיחת פנים(צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)

 (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו) (צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)
(צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו)

ב-2014 אישרה ועדת המשנה לתכנון ולבנייה של עיריית תל-אביב את תוכניתה להריסתו. בדצמבר 2013 אישרה את התוכנית הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז תל-אביב, וביוני השנה היא אושרה גם על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. זאת לאחר שהמועצה החליטה ב-2015 כי המבנה אינו בעל ערכים אדריכליים שראוי לשמר וביטלה את הגדרתו כאתר מורשת לאומי.

 

גורמים העוסקים בתחום התכנון הגדירו אז בפני "כלכליסט" את הבקשה של עיריית תל-אביב לאשר את התוכנית "חריגה ואף דרמטית", מכיוון שהיא דורשת לאשר שינוי בתוכנית ארצית. לתוכנית התנגדו המועצה לשימור אתרים וכן ועדות מחוזיות אחרות. תוכנית העירייה היא להרחיב את הטיילת שנמתחת כיום מהרצליה ועד לפאתי בת ים, במקום הכניסה הרגלית הצפונית לנמל יפו, שבה ממוקם בית המכס המוארך והמוזנח.

הדמיות של נמל יפו (הדמיה באדיבות עיריית תל אביב-יפו) (הדמיה באדיבות עיריית תל אביב-יפו)
הדמיות של נמל יפו(הדמיה באדיבות עיריית תל אביב-יפו)

 (הדמיה באדיבות עיריית תל אביב-יפו) (הדמיה באדיבות עיריית תל אביב-יפו)
(הדמיה באדיבות עיריית תל אביב-יפו)

 

באר שבע: מכרז לשכונה עם כ-4,000 דירות חדשות

רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון פרסמו היום (ד') מכרז לבניית 3,092 יחידות דיור בפארק נחל באר שבע שבדרום-מזרח בירת הנגב. זאת במסגרת הסכם הגג שנחתם בעיר. עבודות הפיתוח בשכונה יעשו על ידי עיריית באר שבע. השכונה גובלת בפארק נחל באר שבע מצפון, באזור התעסוקה עמק שרה מדרום ובכביש 40 "עוקף באר שבע" ממזרח.

 

התוכנית מציעה תמהיל דיור מגוון, החל מבניינים בני שמונה קומות לאורך השדרות הראשיות, דרך בנייה מרקמית (בתי חצר) בני חמש קומות ועד בתים צמודי קרקע (בתי שטיח). כ-25% מכלל הדירות מוגדרות כדירות קטנות לטובת צעירים ומשפחות בתחילת דרכן. עוד תכלול התוכנית פארק להולכי רגל ורוכבי אופניים לצד שטחים פתוחים.

 

עוד בערוץ הנדל"ן: שר השיכון והבינוי בסיור בבאר שבע - מוזמנים לצפות

 

בתוך כך, הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), המקדמת תוכניות בנייה בהליך מזורז, אישרה היום למתן תוקף תוכנית להקמת 520 יחידות דיור ביישוב הבדואי בסמת טבעון שבצפון הארץ. התוכנית מציעה מגרשים דו-משפחתיים, בתים דו-קומתיים ובניינים בני 3-4 קומות. היא כוללת שטחי תעסוקה ומסחר בהיקף 1,700 מ"ר, שטחי ציבור בהיקף 37 דונם, שטחים פתוחים בהיקף 26 דונם ושמירה על האתר הארכיאולוגי הסמוך גבעת קושט.

 

התוכנית קודמה על ידי רשות מקרקעי ישראל באמצעות החברה המתכננת סיטילינק ואושרה על ידי יו"ר הוועדה ערן ניצן, סגן הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר. שר האוצר, משה כחלון, התייחס לאישור התוכנית וציין כי היא מהווה נדבך משמעותי בטיפול הממשלה בקידום החברה הבדואית בצפון על כלל מרכיביה.

 

בירושלים, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה שבמינהל התכנון אישרה אתמול להפקדה להתנגדויות הציבור תוכנית המשלבת מגורים, מלונאות, מסחר ותעסוקה במתחם בנין במרכז העיר. התוכנית, שקודמה על ידי בעלי הקרקע עמותת בנין, מתפרשת על פני כ-14 דונם בין משולש הרחובות יפו, הנביאים, וולנברג. עמותת בנין היא קרן פילנתרופית שתורמת למעונות סטודנטים ולבתי חולים ברחבי ירושלים.

 

התוכנית, שתוכננה על ידי משרד אלי רכס אדריכלים, כוללת מבנים של עד שש קומות ושלושה מגדלים בני 26-30 קומות עם 300 דירות, 220 חדרי מלון, 15 אלף מ"ר שטחים מסחריים, 7,000 מ"ר שטחי תעסוקה ו-1,500 מ"ר לשימושי ציבור. כיום קיימים בשטח התוכנית מספר מבנים היסטוריים שישומרו וישולבו במרחב הציבורי.

הדמיית פרויקט מתחם בנין בירושלים (הדמיה: אלי רכס אדריכלים) (הדמיה: אלי רכס אדריכלים)
הדמיית פרויקט מתחם בנין בירושלים(הדמיה: אלי רכס אדריכלים)

בקריית אונו, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז תל-אביב אישרה בשבוע שעבר להפקדה להתנגדויות הציבור את פרויקט לוי אשכול צפון, שכולל הריסת 328 דירות ב-15 מבנים ישנים, לטובת הקמת 930 יחידות דיור חדשות בתשעה מגדלי מגורים. עוד כוללת התוכנית, שיזמה חברת בוני התיכון בניהול המנכ"ל עמי פרץ, כ-2,500 מ"ר שטחי מסחר על שטח כולל של כ-42 דונם.

 

התוכנית, שתוכננה על ידי משרד משה צור אדריכלים, משתרעת לאורך רחוב לוי אשכול ובין הרחובות ש"י עגנון ויחזקאל ובחברה מציינים כי מדובר בפרויקט ההתחדשות העירונית הגדול ביותר שאושר באזור. המגדלים יכללו 16-20 קומות, כאשר כ-20% מכלל הדירות יהיו קטנות בשטח של 75-87 מ"ר לטובת צעירים ומשפחות בתחילת דרכן.

הדמיית הפרויקט בקריית אונו (הדמיה: משה צור אדריכלים) (הדמיה: משה צור אדריכלים)
הדמיית הפרויקט בקריית אונו(הדמיה: משה צור אדריכלים)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו
בית המכס הישן בנמל יפו
צילום באדיבות עיריית תל אביב-יפו
מומלצים