שתף קטע נבחר

10 דברים שאסור לכם לומר למישהו בדיכאון

תחשבו חיובי, תפסיקו לרחם על עצמכם וצאו מזה - כל המשפטים שאנחנו חושבים שיוציאו אנשים מדיכאון ומשבר אבל הם לא. מה אסור לומר לאנשים מדוכאים - ומה דווקא חשוב לומר?

הסיטואציה לא פשוטה: חבר, מכר או בן משפחה סובל מדיכאון, ואתם חוששים שכל משפט שלכם עלול לפגוע, או אולי אפילו להחמיר את מצבו. למרות שיש לכם כוונות טובות, לעתים יש הבדל משמעותי בין הדרך שבה הסובל מדיכאון תופס את המציאות, לבין מה שהיא באמת.

 

קראו עוד:

מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירות

10 סימנים שמעידים: אתה סובל מדיכאון סמוי

מחקר ענק, מעל מיליון נשים: גלולות מכניסות נשים לדיכאון

 

הנה 10 דברים, שלא כדאי לכם לומר למי שסובל מדיכאון, ומה כדאי לומר במקום:

 

1. אל תחשוב על זה

דיכאון הוא לא משהו שאפשר להתעלם ממנו. זהו מצב רפואי, ביולוגי שמשפיע על הנפש. כשאתם אומרים לו שלא לחשוב על הדיכאון, הוא עלול לחשוב על המצב אף יותר, וימנע מלבקש סיוע רפואי כיוון שאינו עומד ב"סטנדרטים" שלכם, שמציעים לו "פשוט להתעלם".

 

במקום זאת, עדיף שתבחרו לומר לו על מה כן לחשוב. "טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתבסס על שינויים מחשבתיים", מסביר הפסיכולוג אפי גיל, "העמדה של הטיפול גורסת כי מה שמוביל לדיכאון הוא מחשבות פנימיות כגון "אני כישלון, אני חסר ערך, זה לעולם לא ישתנה, לעולם לא יבינו אותי..."

 

שינוי המחשבות למשהו אדפטיבי יותר מוביל לשינוי ועוזר להתגבר על הדיכאון. מחשבות שהן קרובות יותר למציאות כגון "המצב כרגע לא טוב אבל הוא ישתפר בימים הבאים, יש דווקא אנשים שכן מעריכים אותי, גם אם נכשלתי במבחן אחד אני עדיין חכם", ועוד מסייעים להתגבר על הדיכאון.

 

2. פשוט תחשוב חיובי

ההערה הזו היא פוגענית, וכמובן שלא יכולה לבוא במקום טיפול. בעצם, במשפט כזה אתם מאשימים את האדם שסובל מדיכאון, ומה שהוא שומע מכם זה בעצם: "תתגבר, אתה הבאת את זה על עצמך". במקום אמרה כללית כזו, עדיף שתסייעו לו להתגבר על הדיכאון במחשבות רציונליות ספציפיות.

 

דיכאון זו מחלה שדורשת טיפול מקצועי. לא לבטל את ההרגשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיכאון זו מחלה שדורשת טיפול מקצועי. לא לבטל את ההרגשה(צילום: shutterstock)

 

3. תסתכל על הכוס המלאה

משפט כזה מאשים את הסובל מדיכאון כאילו הוא זה שגרם להתפרצות, משום שהוא נוטה להיות בעל ראייה שלילית או פסימיסטית. התוצאה היא אשמה ובושה של האדם בדיכאון, שהיא מיותרת, הרסנית ורק עלולה להחמיר את מצבו הקשה ממילא.

 

4. החיים קשים

האמרה המטופשת הזו, מרמזת כאילו לאדם בדיכאון שליטה מלאה על מה שמתחולל במוחו ובעצם הוא שוב אשם במצבו. והרי דיכאון כאמור, היא מחלה, ולאדם בדיכאון אין שליטה על המחלה בכוח המחשבה בלבד.

 

5. תחזור בתשובה ויהיה בסדר

מחקרים רבים הראו שאמונה אכן עשויה לסייע לאדם הסובל מדיכאון להגיב טוב יותר לטיפול התרופתי. ועדיין, כאשר אתם אומרים למישהו שישתפר רק אם יחזק את אמונתו בדת, הוא עשוי לזנוח את הטיפול הרפואי ולהחמיר את מצבו. "יש גם דתיים וחרדים שסובלים מדיכאון ובעיות נפשיות", מוסיף הפסיכולוג אפי גיל, "חזרה בתשובה יכולה להוסיף משמעות בחיים, אך היא איננה פתרון אולטימטיבי לדיכאון".

 

6. תפסיק לרחם על עצמך

המשפט הזה יגרום לאדם לחוש כאילו הוא מתלונן יתר על המידה או מבקש רחמים. כשבעצם, כל מה שרצו הוא לנסות ולהסביר לך את כאבם הנפשי והמצוקה בה הם נמצאו.

 

7. אני יודע איך אתה מרגיש, גם אני עצוב

למרות שהמשפט הזה נשמע מלא אמפתיה, הוא בעצם מגמד את כאבו של הסובל מדיכאון. יש הבדל גדול בין עצבות לבין דיכאון קליני. עדיף לומר: "אני מבין שאתה סובל, ואני איתך. אני אהיה שם בשבילך גם בתקופות קשות ובכאב".

 

8. תתגבר וצא מזה

תשובה כזו היא פוגענית במיוחד ושוב מאשימה את האדם בדיכאון, ורק אם יתאמץ חזק יותר יצליח לצאת ממנו.

 

9. אתה לא נראה בדיכאון

אדם הסובל מדיכאון לא תמיד נראה עצוב. לפעמים הוא עשוי לחייך או לצחוק. אין זה אומר שהוא אינו חולה בדיכאון קליני. אבל כשהוא שומע מכם משפט כמו "אני לא מאמין שאתה בדיכאון, אתה עובד עליי", זה רק עלול לגרום למצבו להידרדר עוד יותר.

 

10. לך תמצא לעצמך תחביב

אדם בדיכאון מאבד עניין בפעילויות חברתיות שמהן נהג ליהנות קודם לכן, ויתקשה להרים בחזרה את מעגליו החברתיים לבדו. אתם אולי מצפים שהאדם בדיכאון יהיה עסוק יותר, ופחות בודד, אבל האדם בדיכאון למעשה זקוק בראש ובראשונה לעזרה מקצועית.

 

"אפשר להציע פשוט להצטרף אליו לפעילות ספורטיבי או חברתית, או למשל להסיע אותו לחוגים", אומר גיל, "חשוב להקטין כמה שיותר את הבידוד שמגביר את המחשבות על חוסך הערך, התסכול וחוסר האונים ומשאיר במעגל הדיכאון".

 

מה תוכלו לומר לאדם בדיכאון במקום זאת?

  1. אני מבין שקשה לך ומעריך מאוד את המאמצים שלך: לעתים פעולות בסיסיות בדיכאון כמו לקום מהמיטה, לעבוד או לפגוש חברים דורשות מאמץ עצום, ועצם ההכרה בנכונות של האדם בדיכאון לשפר את מצבו מעוררת אמפתיה ומעודדת למאמצים נוספים.
  2. אתה חשוב לנו ואהוב בכל מצב: זוהי אמירה שמעוררת אמפטיה. חשוב שהאדם בדיכאון ידע שהוא עדיין עטוף באהדה והכרה למרות שקשה לו ושאיש אינו זונח אותו בגלל מצבו הנפשי הקשה.
  3. המחשבות שלך אינן מי שאתה: בדיכאון המחשבות נוטות להיות חד ממדיות, קטסטרופליות ולא רציונליות. חשוב לאתגר מחשבות אלו למחשבות אחרות, מחשבות שנותנות פתח לשינוי ולשיפור במצב הרוח.
  4. יש משמעות לחייך: לעתים התחושה בדיכאון היא של אובדן משמעות, של חוסר ערך וכדאי להזכיר לאדם שבדיכאון את חשיבותו לחבריו, למשפחתו, לסביבתו.

5. אפשר לטפל בדיכאון: טיפול פסיכולוגי בדיכאון וטיפול תרופתי מסייעים לשיפור המצברוח ומשפרים את איכות החיים, אין טעם לסבול למשך זמן ממושך כאשר יש אפשרויות זמינות ומוכחות לשיפור המצברוח ולשיפור איכות החיים.

 

ייעוץ מקצועי: אפי גיל, פסיכולוג רפואי

 

צפו: הפסיכיאטר ד"ר ירדן לוינסקי על נוגדי דיכאון

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תנסו להבין. דברים שאסור להגיד למישהו בדיכאון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים