שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

שלב נוסף במעבר בסיסי צה"ל ממרכז הארץ

מ' הביטחון החל בהריסה ובנייה מחדש של הבסיסים ג'וליס, בילו שורה וגדעונים שהוקמו במנדט הבריטי. זאת כדי לאפשר את קליטת צריפין, סירקין ותל השומר - המפונים לטובת בניית אלפי דירות באזורי הביקוש

שלב נוסף במימוש תוכנית שוה"ם להעתקת מחנות צה"ל ממרכזי הערים: משרד הביטחון הודיע היום (ב') כי אגף ההנדסה והבינוי יחדש ארבעה מחנות צה"ל, עשרות שנים לאחר שהוקמו, בהיקף של כשני מיליארד שקל. המהלך מתבצע במקביל להתקדמות העבודות לפינוי והעתקת מחנות צה"ל ממרכז הארץ, ובראשן פינוי מחנות צריפין, סירקין ותל השומר.

 

כתבות אחרונות במדור צנרת התכנון :

עפולה: אושרה תוכנית ל-1,580 דירות חדשות

גבעת שמואל: 2,000 דירות על קרקע פרטית

אושרה תוכנית בנייה נוספת באפולוניה

 

מדובר במחנות הצבאיים בילו, ג'וליס, שורה וגדעונים, שנבנו בתקופת המנדט הבריטי, ויעברו מתיחת פנים הכוללת הריסת צריפים ישנים והחלפתם בכמיליון מ"ר של מבנים מודרניים. המחנות צפויים לקלוט יחידות רבות היוצאות ממרכז הארץ.

 

מחנה עמנואל (ג'וליס) הוקם על ידי שלטון המנדט הבריטי בימי מלחמת העולם השנייה ולא שופץ במשך עשרות שנים. הוא ייבנה מחדש בהיקף של כחצי מיליארד שקל ובימים אלה כבר החלו העבודות, הכוללות הריסת צריפים ישנים ותחילת עבודות התשתית וההקמה. המחנה מאכלס יחידות רבות של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה (אט"ל) וזרוע היבשה, וצפוי לקלוט יחידות נוספות, בהן בית הספר לפיקוד ושליטה.

עבודות הריסת מחנה ג'וליס (צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון) (צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון)
עבודות הריסת מחנה ג'וליס(צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון)

 (צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון) (צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון)
(צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון)

 (צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון) (צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון)
(צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון)

מחנה שורה שימש מאז קום המדינה כבסיס של חיל החימוש ויחידות נוספות. הוא יחודש בהיקף של כחצי מיליארד שקל וצפוי לקלוט יחידות מתל השומר ומצריפין. מחנה בילו, שגם הוקם כמו שאר המחנות בתקופת המנדט הבריטי, שימש במלחמת העצמאות כבסיס יציאת השיירות לירושלים. כיום הוא משמש בסיס עוצבת האש והוא ישופץ בהיקף של מאות מיליוני שקלים ויקלוט יחדות היוצאות ממחנה סרקין.

 

מחנה גדעונים שימש את מערך הקשר הבריטי בתקופת המנדט, ולאחר קום המדינה אכלס יחידות רבות ומגוונות, בהן בסיס ההדרכה של חיל הקשר והתקשוב (בה"ד 7). עם העתקת בסיס ההדרכה לעיר הבה"דים בנגב, המחנה החל בשינוי והושקעו בו מאות מיליוני שקלים לחידוש תשתיות ומבנים. זאת לקראת קליטת יחידות טכנולוגיות מתקדמות, צמצום שטחי המחנה ומסירת הקרקעות לרשות מקרקעי ישראל.

 

לדברי ראש אגף ההנדסה והבינוי, ארז כהן, "מהלך שוה"ם מושתת על הקדמת בינוי לפינוי: ראשית ייבנו המחנות החדשים ולאחר מכן יפונו הקרקעות ויוצעו לשיווק. אחת המטרות המרכזיות שצה"ל ומשרד הביטחון הגדירו בתכנון המהלך, הייתה להעתיק את מרבית היחידות המתפנות למחנות קיימים, באופן שיחסוך זמן וכסף, ובעיקר ישפר את האפקטיביות המבצעית של צה"ל".

 

כהן הוסיף כי "בשנים הקרובות נשקיע מיליארדי שקלים בהכשרת הבסיסים לקליטת היחידות המתפנות. המהלך כולו יבוצע על ידי חברות בנייה ותכנון ישראליות, באופן שיזרים סכומי עתק למשק וייצר מאות ואלפי מקומות עבודה".

 

ומה קורה ברמת גן ובראשון לציון?

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה של מחוז תל-אביב במינהל התכנון החליטה היום להפקיד להתנגדויות הציבור תוכנית למגדל בן 50 קומות עבור תעסוקה ומסחר במתחם הבורסה ברמת גן. מדובר במגדל ספיר, שייבנה על שטח של כ-6.7 דונם בין הרחובות תובל, שוהם והירקון.

 

התוכנית כוללת שימושי תעסוקה ומסחר בשטח של 44,020 מ"ר, מתוכם 1,200 מ"ר יהיו לשימושי מסחר בקומת הקרקע של המגדל, עם חזית פתוחה לכיכר הסמוכה ולרחובות הסובבים. במינהל התכנון מציינים כי התוכנית נערכה בהתאם למדיניות הוועדה המחוזית להעצים את שטחי התעסוקה באזור, המהווה עוגן כלכלי לרשות המקומית. את התוכנית יזמה חברת רוגובין תדהר אביב והיא תוכננה על ידי אדריכל אמנון שוורץ.

הדמיית מגדל ספיר ברמת גן (הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים בע"מ) (הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים בע
הדמיית מגדל ספיר ברמת גן(הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים בע"מ)

בראשון לציון, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הודיעה כי בכוונתה לקדם תוכנית כלל עירונית לניוד זכויות בנייה של מיזמי תמ"א 38 למגרשים ריקים בעיר. במסגרת התוכנית, היזמים יחזקו כ-1,000 בניינים ישנים תמורת זכויות מוגדלות לפרויקטים נוספים ברחבי העיר. על פי הערכות, מדובר בתוספת של כ-10,000 דירות וכ-40 אלף תושבים.

 

היוזמה החדשה שמקדם ראש העירייה, דב צור יחד עם חבר המועצה, מחזיק תיק תמ"א 38, אוהד אוזן ובליווי המקצועי של מהנדס העיר, קיריל קוזיול, התוכנית - שקודמה על ידי ראש העיר, דב צור, ומחזיק תיק תמ"א 38 בעירייה, אוהד אוזן, מתבססת על סמכויות שהוקנו לוועדה המקומית בחוק התכנון והבנייה ובתמ"א 38. היא הוכנה על ידי המחלקה להתחדשות עירונית באגף התכנון בעירייה.

 

לדברי צור, "זה הפתרון האידיאלי ביותר, שמצד אחד יאפשר חיזוק בניינים במרכז העיר ומצד שני לא יעמיס על הצפיפות הקיימת. בדרך זו נוכל לגייס ולתמרץ את יזמי העיר להיכנס לתחום חיזוק המבנים". מהנדס העיר, אדריכל קיריל קוזיול, הוסיף כי מדובר "במודל ייחודי המנסה למנף את היתרונות הגלומים בתמ"א 38, ובו בזמן להתמודד עם הבעייתיות שבה ובתקנות חדשות אחרות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון
עבודות ההריסה במחנה ג'וליס
צילום: אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון
מומלצים