שתף קטע נבחר

איחוד ת"א-בת ים: "המפסידים יהיו התושבים"

האם איחוד מוניציפלי בין תל אביב-יפו לבת ים יועיל או יגרע ממצבן של שתי הערים? באולפן ynet התראיינו המצדדים והמתנגדים למהלך. "חייבים להפסיק עם הפיקציה של רשויות מקומיות באזור המרכז, שאין להן הצדקה קיומית. יש לקחת את כל האזור מהרצליה בצפון ועד רחובות בדרום ולהפוך אותו לעיר אחת". ומה חושבים תושבי הערים? צפו במשאל הרחוב

האם איחוד מוניציפלי בין תל אביב-יפו לבת ים יועיל או יגרע ממצבן של שתי הערים? אירחנו באולפן ynet את נחמה בוגין שמאית המקרקעין, לירן סהר עורך ערוץ הכלכלה ואושרית מולאי, תושבת תל אביב, כדי לשמוע את היתרונות והחסרונות של המהלך. צפו בדיון:

 

 

מדינת תל-אביב - הגרסה האמיתית

לירן סהר, עורך ערוץ הכלכלה של ynet, שמח מההחלטה ומעיד כי מדובר בבשורה מרעננת. "לדעתי חייבים להפסיק עם הפיקציה של רשויות מקומיות באזור המרכז, שאין להן הצדקה קיומית. למעשה, יש לקחת את כל האזור מהרצליה בצפון ועד רחובות בדרום ולהפוך אותו לעיר אחת".

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

זו תהיה ממש מדינה שלמה עם כח עצום.

"אני לא בטוח לגבי כח עצום, אבל כן עם יכולת ניהול משמעותית וחלוקת משאבים יותר נבונה. כל התושבים ירוויחו מזה. החל מהזוגות הצעירים שלא מצליחים לרכוש דירה, כי במצב הקיים היום כל עיר מנסה למקסם את רווחי הארנונה שלה ומגדילה את שטחי המסחר במקום לבנות דירות. לדוגמה, יש את מתחם כורזין הוותיק בגבעתיים, שנמצא דקה מתל אביב, ובמקום לבנות בו דירות נוספות, העירייה מקימה בו מתחם משרדים נוסף שאין בו כל צורך". 

 

נחמה בוגין, שמאית מקרקעין חולקת על רעיון מדינת תל אביב, אבל כן תומכת בחלוקה אחרת בין הכנסות הערים. "הרעיון של לאחד את גדרה-חדרה לעיר אחת נראה לי די מפחיד, זה ממש קיצוני ויכול להפר לגמרי את האיזון העדין של תל אביב מול הסביבה שלה. אבל לגבי האיחוד של תל-אביב ובת ים, השיקול העיקרי הוא כלכלי - לתת לבת ים ליהנות בצורה צודקת ונכונה בחלוקת הכנסות שיוויונית יותר. ובשביל זה לא צריך לאחד את הערים, אפשר בהחלט לקבל החלטה של שיתוף כלכלי".

 

מצד שני עיריית בת ים אומרת שהתייעלות לא תספיק וצריך צעד דרסטי יותר.

"אפשר בהחלט ליצור איזשהו שיתוף, ניהול, פיקוח כלכלי. עדיין בכל הצד החברתי יכולים להיות יתרונות לאיחוד הזה אבל יש גם סכנות. ברגע שמסתפחים לתל אביב אולי המיתוג של בת ים יעלה, אך יכול להיות שהם יהיו אחרונים בסדר העדיפויות וישארו מוזנחים".

 

אושרית מולאי, תושבת תל אביב מתנגדת נחרצות למהלך וטוענת כי "המפסידים העיקריים יהיו התושבים. לדעתי עיריית ת"א מחבקת כרגע את תושבי בת ים ולוקחת אותה תחת חסותה, אבל בעצם אנחנו התושבים נשלם את הארנונה הגבוהה, ואת כל מה שבת ים לא יכולה לספק מבחינת ארנונה כי אין להם מסחר.

 

"בת ים היא העיר השלישית בצפיפותה בארץ עם 130 אלף תושבים, שיצטרכו לקבל את כל השירותים שהעירייה כרגע מציעה לנו. כרגע דרום ת"א נמצאת בעומס אוכלוסין בעקבות הגירה של מסתנני עבודה. אנחנו ממש במצב עגום ולא צריכים תושבים נוספים שעיריית תל אביב תדאג להם. עם כל זה שצריך לעזור לאוכלוסיות החלשות, אנחנו בעצמנו אוכלוסיה חלשה. להכיל 130 אלף תושבים נוספים זה מאוד מאוד קשה".

 

רוב תושבי בת ים מתנגדים, מיעוט תומך

הצעת האיחוד מעוררת ויכוח ציבורי נרחב בקרב התושבים של שתי הערים. בשדרות העצמאות בבת ים, מול אנדרטת התותח המפורסמת, שאלנו תושבים רבים על החיבור המוניציפלי העתידי, בין שתי הערים, והם הביעו התנגדות על בסיס שתי טענות שחוזרות על עצמן. תושבי בת ים, בעיקר הוותיקים, חוששים לאבד את הצביון הייחודי של העיר, כפי שמגדירה אותו אחת התושבות. "בת ים היא עיר מזרחית, ימנית, לאומית. יש כאן חרדים ועולים מרוסיה שהשתלבו ביחד עם הוותיקים וביחד נוצרה אווירה חמה ומיוחדת. בת"א יש הרבה אנשים מפורסמים ואמנים וזה לא מסתדר ביחד".

 

סוגיה נוספת שחזרה על עצמה במשאל הרחוב שעשינו היא הפחד מהחיבור עם אזור דרום תל אביב ובעיית העובדים הזרים שבו. תושבים רבים חוששים כי לאחר החיבור אלפי מבקשי העבודה ומבקשי המקלט אשר מתגוררים בדרום ת"א, יעברו לגור בבת ים הסמוכה והעירם תהפוך לחצר האחורית של ת"א. "אני רואה את המצב הגרוע של השכונות בדרום ת"א. עכשיו אסור לפועלים הזרים לעבור לגור כאן. אם יהיה להם מותר לעבור לבת ים, הם יהרסו את העיר!"

תושבי בת ים הבודדים שהביעו שמחה על הרצון לאחד את עירם הקטנה עם המטרופולין הגדול מצפון מקווים כי בעזרת האיחוד תיעלם הסטיגמה השלילית של בת ים ומחירי הדירות שלהם יעלו.

 

ומה חושבים תושבי תל אביב? צפו  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
חוף גורדון בתל אביב
צילום: ירון ברנר
מומלצים