שתף קטע נבחר

מחקר מצא: השירות הצבאי מוסיף 3 שנים לתוחלת חיי הגבר הישראלי

תוחלת החיים של הגברים הישראלים, שגבוהה בהרבה ממה שניתן היה לצפות על פי נתונים בינלאומיים מקובלים כמו פריון ומצב שירותי הבריאות, הובילה את החוקרים לבחון מה התכונות שמבדילות את הגברים כאן משאר העולם המערבי. המסקנה ברורה: השירות הצבאי הוא הגורם העיקרי לתוחלת החיים הגבוהה

משרתים 3 שנים? זה מתקזז: שונאים ללבוש מדים? נמאס לכם לטחון שבתות? תרגילי סדר של דום ונוח ממש לא ממש מדברים אליכם? ייתכן שלשירות הצבאי יש גם יתרונות: מחקר חדש של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל מצא קשר בין תוחלת החיים הארוכה של הגברים בישראל ובין השירות הצבאי, שתורם ככל הנראה לכושרם הגופני של המתגייסים.

 

על פי הנתונים של ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2013 עמדה תוחלת החיים הממוצעת של גבר בישראל על 81 שנים, לעומת ממוצע של 77.7 שנים במדינות ה-OECD (המדינות המפותחות) ו-68.8 בעולם כולו. הנתון הזה ממקם את ישראל במקום השני בעולם מבין 170 מדינות לצד איסלנד, סינגפור ושווייץ. מה הסיבה למקום המכובד? על פי מרכז טאוב, התשובה היא שירות החובה בצה"ל.

 

קראו גם: 

ישראל לעומת העולם: חיים יותר, יולדים יותר ומוציאים יותר על בריאות

חיים יותר: גברים ישראלים במקום ה-4 בעולם

מה הסיבה שגברים שמתאלמנים מתים מוקדם יותר

 

תוחלת החיים בישראל גבוהה בהרבה מהצפוי

בעולם יש קריטריונים מקובלים להערכת אורך החיים הצפוי במדינות שונות. הקריטריונים האלו בוחנים את רמת ההתפתחות הכללית של המדינה, ההוצאה הלאומית על בריאות, נגישות מערכת הבריאות במדינה, וגם נתונים דמוגרפיים כמו קצב גידול האוכלוסייה, צפיפותה ושיעור הפריון בכל מדינה.

 

למעשה, לאחר שמתחשבים בכל הקריטריונים הללו, תוחלת החיים בישראל בפועל גבוהה בהרבה מהצפוי. חוקרים ממכון טאוב, בראשות פרופ' אלכס וינרב, החליטו לבחון את הסיבות לנתון המפתיע. בבחינה נבדקו נתונים מ-133 מדינות כדי לבחון את רמת התרומה של כל מאפיין להארכת תוחלת החיים במדינות שונות.

 

מוסיף לגברים שלוש שנים לחיים. כושר קרבי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מוסיף לגברים שלוש שנים לחיים. כושר קרבי(צילום: shutterstock)

 

החוקרים מצאו קשר בין תוחלת החיים לשירות הצבאי, ועל פי הערכה, בזכות השירות הצבאי נוספות לתוחלת החיים של גברים 3 שנים מעל מה שהיה צפוי על פי הקריטריונים הנהוגים. בשלוש מבין ארבע המדינות שנהנות מתוחלת החיים הגבוהה בעולם בקרב גברים נהוגה חובת שירות צבאי (שוויץ, סינגפור וישראל), ומבין חמש המדינות המובילות במדד ב-OECD, רק באחת (יפן) לא היה שום סוג של גיוס חובה ב-30 השנים האחרונות.

 

החוקרים מציינים שאמנם שירות חובה בצבא איננו הסיבה היחידה, אך יש ראיות התומכות בהשפעה החיובית של השירות על בריאות הציבור.

 

תמותה נמוכה ממחלות לב וכלי דם

אחד ממאפייניו של השירות בצה"ל הוא אימון גופני, ולפי נתונים בישראל יש תמותה נמוכה יחסית ממחלות שמושפעות מרמת הפעילות הגופנית, כמו מחלות לב וכלי דם או סוגי סרטן מסוימים.

 

גם נתוני התמותה בקרב ערבים ויהודים בישראל תומכים בקשר בין שירות צבאי לבריאות. ערבים כמעט אינם משרתים בצבא, ועל פי נתוני משרד הבריאות, שיעור האבחון של מחלות לב וכלי דם בקרבם גבוה יותר מאשר בקרב האוכלוסייה היהודית.

 

"גם אם תרומתו של שירות החובה לבריאות הציבור היא אינה מטרת השירות הצבאי, חשוב שהיא תשפיע על החלטות מדיניות עתידיות" אמר פרופ' וינרב, "אפשר להשפיע על הבריאות גם באמצעות השקעה במוסדות שאין להם קשר גלוי לתחום, ובישראל הצבא הוא גוף שנמצא בעמדה ייחודית המאפשרת להשפיע על בריאות הציבור".

 

חוקרים גם מצאו שמדינות הממוקמות לאורך החוף תופסות מקום נכבד בראש הדירוג לפי תוחלת החיים, ויש תיעוד מדעי להשפעה החיובית של מגורים בקרבת הים על הבריאות. בנוסף, מחקרים רבים מצביעים על קשר חיובי בין דתיות לבריאות הן במדינות מפותחות והן במדינות מתפתחות, אך ההערכה היא שהשירות הצבאי הוא הקריטריון שהשפיע בצורה המשמעותית ביותר על תוחלת החיים של גברים בישראל.

 

ומה הסודות של תושבי אוקינאווה לחיים ארוכים? צפו:

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיהיה עד מאה ועשרים. חיילים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים