שתף קטע נבחר

חדש: הבדיקה הגנטית שתרכיב את תפריט הדיאטה שלך

אילו מזונות יגרמו לכם להרגיש כבדים ונפוחים, מה הפעילות הגופנית לה הגוף שלכם זקוק במיוחד ואילו תוספי תזונה באמת חסרים לכם - בדיקת DNA חדשה תספק לכם את כל התשובות האלו ורבות נוספות. ניסינו

הכל בחיים גנטי: עכשיו מתברר שכמו שאנחנו יורשים מסבתא את לחץ הדם הגבוה ומסבא את הנטייה למחלות לב, כך גם קבועות בגופנו התנהגויות מסוימות לגבי המזון אותו אנו צורכים וגם לגבי סוג הפעילות הגופנית שמתאימה לנו. 

 

התחום המדעי החדש שמסביר הקשרים גנטיים אלו נקרא נוטריגנומיקה, ומה שעומד מאחורי מדע זה הוא התאמת תזונה ואורח חיים לפי הגנטיקה האישית שלכם. מטרתה של הנוטריגנומיקה היא בעיקר לדעת מדוע אנשים מסוימים מגיבים באופן שונה לאותו מזון. תזונה מותאמת אישית, ענף בתחום הרפואה המותאמת אישית, היא יישום של נוטריגנומיקה המסייע להתאים המלצות תזונתיות ל-DNA של האדם.

 

קראו גם:

חדש ממכון ויצמן: תזונה מותאמת אישית ע"פ הצואה

התפריט האישי: המלצות תזונה על פי גיל, מין ומצב בחיים

סביבה או גנטיקה? מה סוד החיים הארוכים של הקשישים ביפן

 

את "חותמת הכשרות" קיבל התחום במחקר שפורסם ב-2014 בכתב העת הנחשב PLoS One שמצא שיעוץ תזונתי אישי המבוסס על המבנה הגנטי של האדם, משפר את הרגלי האכילה בהשוואה להמלצות הנוכחיות המבוססות על ההנחה של "מידה אחת המתאימה לכולם".

 

החוקרים מאוניברסיטת טורונטו ערכו מחקר אקראי ומבוקר בו נטלו חלק 138 בוגרים, צעירים ובריאים. החוקרים אספו מהמשתתפים נתונים שכללו צריכת קפאין, נתרן, ויטמין c וסוכר. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות – קבוצה אחת קבלה המלצות תזונתיות מבוססות DNA על כל ארבעת הרכיבים. הקבוצה השנייה קיבלה ייעוץ תזונתי סטנדרטי עבור אותם רכיבים תזונתיים, ללא שימוש במידע גנטי.

 

להשתמש נכון במה שקיבלנו מסבא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להשתמש נכון במה שקיבלנו מסבא(צילום: shutterstock)

 

שינויים בהרגלי התזונה של המשתתפים נבדקו לאחר 3 חודשים ולאחר 12 חודשים. החוקרים מצאו שאצל אלו שקיבלו יעוץ תזונתי מבוסס DNA חל שיפור בתזונה כבר לאחר 3 חודשים, שאף השתפר לאחר 12 חודשים. המשתתפים שנודע להם שהם נושאים את הגן הקשור לצריכת נתרן וליתר לחץ דם, הפחיתו משמעותית את צריכת המלח שלהם ביחס לאלו שקיבלו ייעוץ סטנדרטי להפחתת צריכת נתרן.

 

לדברי העומד בראש המחקר, מחקרים בעבר שניסו למדוד את ההשפעה של מידע גנטי על סגנון החיים, התמקדו בעיקר בניבוי הסיכון למחלות ולא על גנים מטבוליים המשפיעים על רכיבים ספציפיים בדיאטה.

 

בדיקה פשוטה, אבל לא זולה

בישראל קיימות מספר חברות שמציעות את שירות האבחון הגנטי החדש. כאן הוא נמצא מספר חודשים ומעבר לים מדובר ב-4-5 שנים שהבדיקה מוצעת לאנשים שרוצים לרזות, לשפר את התזונה שלהם או סתם עבור כאלו שמעוניינים לדעת פרטים על הדרך בה גופם מתפקד.

 

שתי החברות הבולטות בישראל לבדיקות אלו הן MyBio ו-דנובה DNA. הליך הבדיקה זהה בשתי החברות - מעבירים מקלון קטן עם ראש ספוגי על דפנות הפה במשך חצי דקה, אוטמים אותו במבחנה סטרילית ושולחים. כשבועיים מאוחר יותר מגיעות התוצאות הגנטיות מהמעבדות בחו"ל, וכל חברה מחברת עבורך דו"ח מפורט שמתאר בפרטי פרטים אילו מזונות עושים לך טוב, ממה כדאי לך להימנע, מהם סוגי הספורט שהגוף שלך יאהב ויפיק מהם הכי הרבה תועלת, ומהם אלו שממש, אבל ממש לא אהודות על ה-DNA שלך.

 

הבדיקה הגנטית הזו לא זולה. 1,200 שקל תעלה הבדיקה לתזונה או לפעילות גופנית אם תבצעו כל אחת מהן בנפרד בדנובה DNA, בדיקה משולבת של השתיים תעלה 1,950 שקל, פגישת יעוץ עם תזונאי/ת או מאמן כושר להסבר התוצאות תעלה 300 שקל נוספים. ב-MyBio המחירים דומים למדי - 1,650 שקל לבדיקת תזונה, 1,950 שקל לבדיקה המשולבת (תזונה ופעילות גופנית) ו-350 שקל ליעוץ תזונאי מוסמך. 150 שקל נוספים - והדו"ח המפורט אודותיכם יוגש לכם כספר מהודר בכריכה קשה.

 

מכיוון שה-DNA שלי הוא אחד בשתי הבדיקות, התוצאות שקיבלתי היו זהות למדי. מה למדתי על עצמי? אז ככה: יש לי רגישות גבוהה למלח ובכל מה שקשור לקפה - הגנטיקה שלי מרשה לי לשתות כאוות נפשי. חילוף החומרים המהיר בו ניחנתי כבר יעלים את עודפי הקפאין. יין טוב לבריאות? לא אצלי, כלומר גם לא תהיה לו השפעה לא טובה (אם אצרוך בכמות סבירה), אבל הגוף שלי לא יפיק ממנו את כל התועלות שמתוארות במחקרים.

 

בשורות טובות במיוחד שקיבלתי בדו"ח - אני יכול לאכול פחמימות כאוות נפשי. מנגנוני העיכול שלי לא רגישים לפחמימות וגם הן יעברו קליטה ובעיקר פינוי מהיר מהגוף. כך גם לגבי שומן רווי, אימת מאותגרי המשקל. על-פי הדו"ח, אם לא אגזים במזונות עם שומן רווי, הגוף שלי כבר יסתדר איתן.

 

מסתבר שיש לי אלרגיה ללקטוז

בשורות פחות טובות קיבלתי לגבי היכולות הביולוגיות של הכבד שלי לסילוק מהיר של כימיקלים מזיקים שספגתי בתזונה שלי. ולכן, לא מומלץ לי, למשל, לאכול בשר מעושן או חרוך בגריל. בישול בשרים מסוימים בטמפרטורות גבוהות יוצר כימיקלים שאינם קיימים באופן טבעי בבשר לא מבושל. כמה מהכימיקלים הללו נחשבים כתרכובות רעילות שעלולות לגרום נזק ל-DNA ולחלבון בתאים שלנו, ועשויים להוביל לבעיות בריאותיות חמורות בטווח הארוך. מזון המבושל בטמפרטורות גבוהות מאוד או במשך זמן רב מאוד יוצר את הרמות הגבוהות ביותר של חומרים אלה. שלום לך מנגל יקר, ביי ביי גם לחמין.

 

לבדוק את הדנ"א כדי לשפר את התזונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבדוק את הדנ"א כדי לשפר את התזונה(צילום: shutterstock)

 

איך לשפר את יכולת הכבד לסילוק הכימיקלים האלו מהגוף? הדו"ח נותן פתרון גם לזה עם המלצה חמה לצרוך מנות של ירקות ממשפחת המצליבים (כרובית וברוקולי למשל) לפחות 3-4 מנות בממוצע בשבוע, ולהוסיף גם ירקות ממשפחת הבצליים (שום ובצל למשל) לתזונה היומית.

 

עם זאת, הדו"ח עוד מלמד אותי שעל נוגדי החמצון שכה הקפדתי לקחת עד היום אוכל לוותר. הגוף שלי יודע לעשות את העבודה הזו טוב מאוד גם בלעדיהם. לגבי אומגה 3, לעומת זאת, ממליץ הדו"ח לקחת תוסף. כך גם לגבי תוספים מקבוצת ויטמיני B.

 

תוצאה מעניינת קיבלתי לגבי סבילות הגוף שלי ללקטוז. מסתבר שיש לי אלרגיה לחלב, ואני אפילו לא הייתי מודע אליה. עם זאת, הוסבר לי שאלרגיה שכזו שכיחה למדי אצל רובנו ברמות כאלו ואחרות. לפחות לצליאק, נאמר לי, אין לי ולו נטייה קטנטנה.

 

בתחום הכושר גיליתי שהגוף שלי אוהב יותר להרים משקולות מאשר להזיע בזמן הריצה. היכולות האירוביות שלי, על-פי הדו"ח, בינוניות וכך גם יכולת ההתאוששות אחרי כל אימון (הזמן שלוקח לגוף לחזור לעצמו). הדו"ח מפרט את שמות וכמויות התוספים שעלי לקחת אחרי כל אימון כדי לסייע לגוף להשלים את החוסרים. גם הסיכון שלי לפציעות מוגדר בדו"ח כבינוני.

 

מודה שבתחום הכושר האינפורמציה לא עמוקה מדי ולכן פחות סייעה לי. בתחום התזונה למדתי לא מעט על הגוף שלי, מה הוא אוהב, עם מה קשה לו להתמודד ואיך אני יכול לעזור לו לייעל את תפקודו.

 

לגבי פגישות הייעוץ לאחר קבלת הדו"ח - אם החלטתם להשקיע בדו"ח, מומלץ לא לוותר על הפגישה המקצועית שאמנם תוסיף לעלות כ-300 שקל נוספים, אבל בתמורה, איש המקצוע יתרגם עבורכם את הנתונים הגנטיים היבשים שלכם לכדי המלצות מעשיות לחיי היום-יום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התאמת התזונה ואורח החיים לגנטיקה האישית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים