שתף קטע נבחר

מחקר ענק: סאונה מפחיתה משמעותית הסיכון לאלצהיימר אצל גברים

אחרי 20 שנות מחקר, חוקרים בפינלנד מצאו כי עבור גברים, ביקור בחדר האדים החמים מספר פעמים בשבוע הפחית בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות באלצהיימר בפרט ובדמנציה בכלל. מחקר קודם כבר מצא כי הסאונה מפחיתה את הסיכון למוות מהתקף לב

יתרון מפתיע חדש לביקור בסאונה: חוקרים בפינלנד שעקבו אחר מטופלים במשך מעל 20 שנה מצאו כי חדר האדים החמים הפחית בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות באלצהיימר ובדמנציה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Age and Ageing.

 

חוקרי אוניברסיטת מזרח פילנד בדקו מעל 2,300 גברים בגיל העמידה, במשך מעל 20 שנים. החוקרים מצאו כי אלה שביקרו בסאונה ארבע עד שבע פעמים בשבוע היו בסיכון מופחת ב-66 אחוזים ללקות בדמנציה ובסיכון נמוך ב-65% ללקות באלצהיימר, בהשוואה לאלה שביקרו בסאונה פעם בשבוע.

 

החוקרים הסירו משתנים שעשויים היו להטות את התוצאות, כמו גיל, פעילות גופנית ומצב סוציואקונומי, כולם עלולים להשפיע על הסיכון ללקות בדמנציה, אבל התוצאות נותרו כשהיו.

 

סאונה ציבורית בפינלנד. האדים מפחיתים בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות באלצהיימר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סאונה ציבורית בפינלנד. האדים מפחיתים בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות באלצהיימר(צילום: AFP)

 

הממצאים מחזקים מחקר קודם של אותה קבוצץ חוקרים, שמצא כי ביקור בסאונה אחת ליממה מפחית את הסיכון למוות ממחלות לב, בהשוואה לגברים המבקרים בסאונה פעם בשבוע. החוקרים טענו אז, כי הסאונה מגבירה את קצב פעימות הלב באפקט המדמה פעילות גופנית.

 

ועל אף יתרונות הסאונה, כדאי לזכור כי שהות ממושכת בה גורמת לאובדן נוזלים ומלחים ולירידת לחץ דם. החום הרב גורם כאמור גם להאצת קצב הלב, ולכן כל מי שסובל ממחלה כרונית צריך להיוועץ ברופא לפני כניסה לסאונה. בתוך כך, על קרשי הספסלים נמצאים וירוסים (כמו הרפס למשל) ופטריות שעלולים להדביק את המשתמשים, ולפיכך עדיף לשבת על מגבת ולא להתהלך יחפים במתקן.

 

קראו גם:

כל שכחה היא אלצהיימר? 10 סימנים לדמנציה

להיט: "סאונה אינפרא אדומה" ששורפת 600 קלוריות בחצי שעה

אלצהיימר צעיר: כשמחלה של זקנים תוקפת באמצע החיים 

 

בישראל: 1 מכל 5 קשישים סובלים מאלצהיימר

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.

 

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, עולה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שכחה של שמות חפצים פשוטים ושכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה. בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.

 

הטיפול המקובל באלצהיימר הוא באמצעות תרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.

 

צפו: זה מה שקורה במוח במחלת האלצהיימר

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: mct
רק אל תשכחו מגבת וכפכפים. סאונה
צילום: mct
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים