שתף קטע נבחר

כל שכחה היא אלצהיימר? 10 סימנים לדמנציה

אם קרוביכם המבוגרים מאבדים תחושת זמן, נמנעים ממפגשים חברתיים, מאשימים אחרים בהעלמת חפצים ומתקשים לעקוב אחר הוראות - ייתכן שמדובר בסימנים ראשונים לדמנציה. קחו אותם להיבדק בהקדם, כיוון שטיפול מוקדם יאט את המחלה

דמנציה היא תסמונת המתבטאת בירידה הדרגתית בתהליכי החשיבה, בשל מחלה אורגנית של המוח. תסמיניה כוללים ליקויים בדרגה שונה בזיכרון, כושר התמצאות ושינויים בהתנהגותו ואישיותו של האדם. השינויים המנטליים וההתנהגותיים עשויים להשפיע על דרגות התפקוד היומיומי, וסימנים ראשוניים לכך עשויים להיות דיכאון, חרדה ואף פסיכוזה.

 

התסמונת מאפיינת קבוצה של 72 מחלות, שהנפוצה בהן היא מחלת האלצהיימר. הקושי באבחון המחלה נובע מתפיסה רווחת של חלק מהתסמינים כאופייניים לקשישים. "גילנות", Ageism, היא נגע חולה של החברה שבה אנו חיים, המבטאת חוסר ידע או התייחסות לא תואמת לסימפטום שסיבתו אינה ידועה. לכן, נוטים לקשרו לזקנה דווקא.

 

כתבות נוספות על בעיות זיכרון ודמנציה:

 

הזקנה, כידוע, אינה מחלה כפי שהריון אינו מחלה, אלא מצב פיזיולוגי. עם זאת, יש להיות מודעים לסימני האזהרה לתחילתה של דמנציה, בשל חלון ההזדמנויות הקיים לטיפול במחלה בשלביה המוקדמים. האיגוד הבינלאומי למחלת אלצהיימר קבע עשרה תמרורי אזהרה לתחילתה של דמנציה, והריהם לפניכם:

 

1. ירידה בזיכרון החווייתי 

הכוונה בעיקר לזיכרון לטווח הקצר. כאשר אדם לא זוכר היכן ביקר יום קודם לכן, עם מי נפגש ומדוע הלך לחדר מסוים בבית. בשלב זה נראה קשישים רבים שמתחילים לנהל רשימות מצאי לכל פעילויותיהם היומיומיות.

 

2. קושי בתכנון פעולות ובפתרון בעיות

מדובר על קושי בעבודה עם מספרים או ביצוע פעולה מורכבת, כגון נהיגה. במיוחד בולט הקושי לעקוב אחר חשבון הבנק וביצוע תשלומים שונים, או קושי בתכנון וביצוע פעולות בעלות כמה שלבים, לדוגמה בישול לפי מתכון בספר.

 

אחד מהתסמינים הוא ניתוק קשר עם קרובים וחברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחד מהתסמינים הוא ניתוק קשר עם קרובים וחברים(צילום: shutterstock)
 

 

3. קושי בהשלמת משימות

הכוונה לביצוע משימות שלא היה בהן קושי קודם לכן, כמו נהיגה למקום מוכר או זכירת כללים של משחק, וכן שמירה על קשרים משפחתיים, למשל שמירה על נכדים והזמנה לארוחה.

 

4. בלבול בקשר לזמן, למצב או למקום

איבוד תחושת זמן בכל הנוגע לתאריך, עונות השנה או הזמן שחלף, וקושי בהבנת פעולות שאינן מתרחשות ברגע זה, המקום שבו נמצאים או הדרך שבה הגיעו אליו. כך למשל, אצל זוג הנשוי כ-60 שנה והגיע לשיבה טובה, הבעל טוען שהוא כבן 50 ושאשתו היא הזקנה ביניהם.

 

5. קושי בפירוש מידע ויזואלי ושמיעתי והתמצאות במרחב

עבור חלק מהסובלים מדמנציה, הפרעות ראייה או שמיעה הן סימנים לקיומה של המחלה. הסימנים כוללים קושי בקריאה, הערכת מרחקים או הגדרת צבעים, וכן הפרעה בקליטת מידע המתפרשת כהפרעה בשמיעה.

 

במקביל קיים קושי תפיסתי - הם עלולים לעבור ליד מראה ולא להבין שהם הדמות המשתקפת בה.

 

6. קשיים בדיבור או בכתיבה

הסובלים מדמנציה מתקשים להצטרף לשיחה, הם עלולים לעצור באמצע ולא לדעת איך להמשיך, או לחזור על אותם מילים, ביטויים או משפטים. בנוסף, הם עשויים להתקשות במציאת המילה המתאימה ובשליפת השם המתאים לחפץ או אדם.

 

7. שכחת חפצים במקום לא רגיל

הכוונה לנטייה להחביא חפצים יקרי ערך לרוב, כמו תכשיטים או כסף. הקושי באיתורם גורר בדרך כלל הטלת אשמה על הסביבה הקרובה, שתתברר בהמשך כמחשבת שווא. נפוצה גם מחשבת שווא של בגידה של בן או בת הזוג. עם הזמן ילכו ההאשמות האלה וייעשו תכופות יותר.

 

8. ירידה ביכולת השיפוט והתפקוד

ירידה ביכולת השיפוט תבוא לרוב לידי ביטוי קודם כל בניהול הכספים. במקרים רבים יהיו הסובלים מדמנציה מטרה קלה לחברות הטלמרקטינג שיוצרות עמם קשר לעתים תכופות ומוכרות להם מוצרים רבים.

 

בנוסף, קיימת גם ירידה ביכולת תפקודית המתבטאת בקושי להתארגן, לדוגמה לבחור בגדים, להתלבש, להתרחץ ושאר תפקודים בסיסיים.

  

אבחון מוקדם של דמנציה מאט את קצב ההתדרדרות (צילום: index open) (צילום: index open)
אבחון מוקדם של דמנציה מאט את קצב ההתדרדרות(צילום: index open)

 

9. עזיבת העבודה, נטישת קשרים חברתיים ותחביבים

ירידה בתפקודי המוח העילאיים משפיעה על תפקודי היומיום המתקדמים. שינויים מנטליים ופיזיים העוברים על הסובלים מדמנציה עשויים לגרום להפנמה והתכנסות בעצמם כמו בקונכייה. הם יתרחקו מבני משפחה, ימעטו עד הפסקה מוחלטת של קשרים חברתיים ולא יעסקו עוד בתחביבים.

 

10. שינויים במצב הרוח והאישיות

הסובלים מדמנציה עלולים להפוך למבולבלים או חשדנים, לסבול מדיכאון, פחד וחרדה. אצל חלקם נראה ירידה ברמת האמפתיה וביכולת לתקשר עם הסביבה.

 

הם עלולים להתרגז במהירות בבית, בעבודה, עם חברים או לחלופין במקומות שנמצאים מחוץ לסביבה הטבעית שלהם.

 

שימו לב גם לסימני אזהרה פיזיים

בנוסף לתמרורי אזהרה חשובים אלו, המתייחסים לתפקודים מנטליים ותפיסתיים, חשוב לשים לב גם לסימנים גופניים:

 

1. מוטוריקה: הליכה איטית יותר או בתבנית שונה מהרגיל, איטיות בביצוע מעברים, לדוגמה בקימה מישיבה לעמידה, כניסה או יציאה מן המיטה.

 

2. נפילות: מעבר לסימן להופעת דמנציה יש לשים לב לנפילות קשישים בשל הסכנה לדימום תוך מוחי, דימום בחללי המוח, חבלות בגפיים ושברים, העשויים לגרום לכאב, בלבול והגבלה בכושר הניידות.

 

3. ירידה במשקל: לאחר שלילת גורמים פיזיולוגיים בבדיקות שונות יכולה ירידה במשקל להיות אף היא סימן לתחילתה של דמנציה. אובדן המשקל נגרם כתוצאה מכך שהקשיש אינו זוכר לאכול או לרכוש מוצרי מזון.

 

4. שליטה על הסוגרים: הפרעות בשליטה בהטלת השתן בדרך כלל מתחילות בדחיפות בהשתנה ותכיפות יתר בהשתנה היומיומית, המלוות לעיתים באי שליטה. אירועים של פליטת צואה ספונטנית ייתכנו אף הם.

 

התופעות קשורות בהיעדר בקרה ושליטה מרכזית על התפקוד הקשור בסוגרים. עיקר הבקרה מתבצעת בקליפת המוח באונה המצחית.

 

5. אירוע כיפיוני: כחלק מתהליך הניוון של קליפת המוח ייתכנו פרכוסיים, אולם גם התקף פוקאלי או התקף של התנתקות מהסביבה עשוי לבטא אירוע כזה.

 

אם אתם או היקרים לכם חווים חלק מהתופעות המצוינות לעיל, מומלץ לפנות בהקדם למרפאה לצורך הערכה. חשוב לזכור כי לאבחון המוקדם יש חלק חשוב באפשרות לטפל בסובל מירידה קוגניטיבית, ולהאט את קצב התקדמות הירידה המנטלית.

 

הכותב הוא מומחה גריאטריה , מנהל רפואי "בשיבה בריאה" קליניקה רב תחומית לגיל המבוגר





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסובלים מדמנציה נוטים לסבול מדיכאון, פחד וחרדה
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים