שתף קטע נבחר

פעילי דיור ציבורי פוצצו כנס התחדשות עירונית

במהלך דברים שנשא יו"ר עמידר החדשה, יצחק לקס, טענו מפגינים כי יש להקים ועדת חקירה נגד החברה: "לבדוק פרשיות שחיתות". לקס הבהיר: "יש לנו יעד אחד - לקדם את הדיירים והדירות במערך הדיור הציבורי". בכנס דיברו גם ראשי רשויות מקומיות שטענו כי אין באפשרותם לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית ללא עזרת הממשלה במימון תשתיות ראויות

פעילי דיור ציבורי קטעו היום (ג') את דבריו של יו"ר חברת עמידר, יצחק לקס, בכנס בנושא התחדשות עירונית בתל אביב. הפעילים דרשו להקים ועדת חקירה על ידי מבקר המדינה, וטענו שעל הוועדה "לבדוק פרשיות שחיתות", לטענתם. הם עמדו והניפו שלטים בגנות החברה וצעקו: "עמידר חברה מושחתת, נותנים לגנבים לעשות עוד כסף בהתחדשות העירונית על גבם של דיירי הדיור הציבורי".

 


על כך השיב לקס: "שמעתם את הצעקות - אבל העובדה היא שאנחנו מסיימים את שנת 2016 עם תקציב של 200 מיליון שקלים שסייעו לשפץ 15 אלף דירות ציבוריות, ועד סוף 2017 ישופצו כל הדירות במערך הדיור הציבורי. נכון יש עוד הרבה מה לעשות, אבל צריך לזכור שעומד בפנינו יעד אחד - לקדם את דיירי הדיור הציבורי ואת הדירות במערך הדיור הציבורי. על אף הצעקות, אנחנו נמשיך במשימה שלנו".


הדברים נאמרו בכנס "כאן גרים: התחדשות עירונית בראי החוק החדש", במסגרת יריד חדשנות אורבנית muni expo של ועידת השלטון המקומי וקק"ל שהתקיימה בגני התערוכה בתל אביב. זמן קצר לאחר שהמשיך לקס בדבריו, פנה אליו סגן ראש עיריית אור יהודה, אפי גוטמן, המחזיק בתיק הרווחה בעירייה, ושאל מדוע החברה אינה רוכשת דירות ציבוריות חדשות בעיר.

 

על כך השיב לקס: "לעמידר אין שום אמירה בהחלטה האם למכור או לקנות דירה. יש לנו את משרד הבינוי והשיכון, והוא זה שמנחה אותנו מה לקנות, היכן ואת מי לשכן. אנחנו הזרוע המבצעת של המדינה, ולכן אמירות פופוליסטיות כגון אלה שנאמרו קודם לכן הן חלק מאג'נדה ישנה. אנחנו לא נמשיך להיות שק החבטות של אף אחד. אמשיך לקדם את דיירי הדיור הציבורי בישראל עד יומי האחרון בתפקיד".

 

"פינוי בינוי זה הפתרון היחיד"

מוקדם יותר דיבר סגן שר הבינוי והשיכון, ח"כ ז'קי לוי, שהבהיר כי אחת האוכלוסיות החשובות ביותר מבחינתו היא אוכלוסיית הדיור הציבורי. הוא התייחס לפרויקט שיקום שכונות שמקדם המשרד, המבקש לשדרג שכונות ותיקות, וציין כי גם התחדשות עירונית מתבצעת בקרב מתחמי דיור ציבורי. "יש חשש אצל ראשי רשויות רבים להיכנס לתהליך של התחדשות עירונית. האינטרס שלהם הוא לפתח את השכונות הוותיקות, אבל הם נרתעים מעומס ומהיעדר תשתיות. את הבעיה הזאת הצלחנו לפתור", הדגיש.

 

"רעידת אדמה עלולה להפתיע אותנו - ואנחנו צריכים להתארגן בהתאם", המשיך לוי, "התחדשות עירונית זה הבנק הטוב ביותר להקמת דירות חדשות באזורים שקשה להוביל בהם שינוי יעוד ותב"עות (תוכנית בניין עיר) חדשות".

 

יצחק בורבא, יו"ר ארגון התאגידים העירוניים ברשויות המקומיות, השיב ללוי: "הגוף שפותר את הבעיות אלה הרשויות המקומיות, בלעדיהן לא יקרה כלום. צריך לנסות לפתור את הבעיה שראשי הרשויות מתמודדים עמה ברמה היומיומית - אנחנו פשוט לא רוצים להקשות על התושבים מבחינת עומס ותשתיות לא ראויות".

 

ראש עיריית רמת גן, ישראל זינגר, הסכים עם הדברים. "הרשויות המקומיות רוצות התחדשות, רוצות לשפר את איכות חיי התושבים, אבל אי אפשר לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית בלי לקבל סיוע מהמדינה למימון תשתיות". ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, חיזק את הדברים: "אין כיום מנגנון שעוזר לי לקדם התחדשות עירונית בעיר. אני לא נגד תמ"א, אבל היא לא מאפשרת תוספת של שטחים ציבוריים לדיירים שיתווספו".

 

אבנר אקרמן, מהנדס העיר נתניה, הבהיר כי מבחינתו, התחדשות עירונית אינה תמ"א 38 אלא פינוי-בינוי. אדריכל גיל שנהב טען כי "בממועצ עוברים 2.5 ראשי ערים עד שפרויקט פינוי בינוי יוצא לדרך, ולכן אנשים בוחרים ברע הקרוב - תמא" 38 ולא בטוב הרחוק - פינוי הבינוי. אבל פינוי בינוי זה הפתרון היחיד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בכנס התחדשות עירונית
מומלצים