שתף קטע נבחר

כבוד: ישראלים פיתחו בדיקת הדם לאבחון סרטן הריאות

סרטן ריאות הוא סוג הסרטן האלים ביותר, ממנו מתים מיליון וחצי חולים מדי שנה. בדיקת דם ראשונה בעולם, פרי פיתוח ישראלי, הצליחה לאבחן את הסרטן הרבה לפני שהוא מתפשט בגוף, ולהציל את חיי החולים

 

 

הפיתוח הישראלי שיציל מיליונים בעולם: מדעני חברת "נוקלאיקס" מרחובות הצליחו לפתח בדיקת דם ראשונה בעולם לאבחון סרטן ריאות. הבדיקה החדשה מצליחה לאבחן את המחלה זמן רב לפני התפשטותה בגוף, ובכך להעלות את הסיכוי להציל את חיי החולים, שרבים מהם מתים תוך חודשים ספורים מרגע האבחון.

 

מדי שנה מאובחנים מיליון ו-800 אלף חולי סרטן ריאות חדשים, מיליון ו-590 אלף מהם ימותו בשנה הראשונה לאחר האבחון. מרבית המקרים מתגלים במקרה, לאחר בדיקת סקר, או בשל הופעת תסמינים חריגים כמו שיעול ממושך, שיעול דמי, קשיי נשימה או ירידה במשקל.

 

אבחון המחלה נעשה לרוב על ידי בדיקת CT, אבל רמת הדיוק שלה אינה גבוהה, וב-25% מהמקרים נראים בסריקת הריאות נגעים שרק 3% מהם אכן סרטניים.

 

 

הבדיקה תיועד לאנשים מעל גיל 50 שנחשבים למעשנים כבדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבדיקה תיועד לאנשים מעל גיל 50 שנחשבים למעשנים כבדים(צילום: shutterstock)

 

את הבדיקה החדשה פיתחו הרופא ד"ר אילן גנור, מנכ"ל חברת נוקלאיקס מרחובות, בשיתוף עמיתיו המדענים ד"ר דני פרומקין, ד"ר אדם וסרשטרום וד"ר עופר שפירא. היא מתבססת על האיפיון הגנטי של מחלת הסרטן.

 

המטען התורשתי שלנו (DNA), מורכב מ-3 מיליארד נוקלאוטידים, אותם קידודים הניצבים על סולם ה-DNA המפותל, שמצויים בכל גרעין תא. באחד הקידודים הללו, שקרוי ציטוזין, מחוברת ב-28 מיליון אתרים שעל ה-DNA, מולקולה בשם פחמן תלת מימני.

 

קראו גם:

מחקר: לא רק ריאות - 12 סוגי הסרטן האחרים שנגרמים מעישון

אלעד מעולם לא עישן - וחלה בסרטן ריאות בגיל 43

סרטן ריאה: רפואה מותאמת אישית - ללא תופעות לוואי

 

הבדיקה הראתה רמת דיוק גבוהה ביותר

מחקר של פרופ' חיים סידר מהאוניברסיטה העברית מצא בעבר שאותו פחמן תלת מימני משמש מעין מתג המפעיל ומכבה גנים שונים, והוא בעל השפעה מכרעת על הסיכון שלנו ללקות בסרטן ובמחלות אחרות. כאשר מתרחש שינוי מסוים על אותו פחמן תלת מימני, מתחילה התחלקות פראית של תאים היוצאים מכלל בקרה, והתוצאה היא היווצרותם של גידולים סרטניים.

 

החוקרים הישראלים הצליחו לאתר את השינוי הספציפי על אותו פחמן תלת מימני האופייני לסרטן הריאות, ובנו בדיקת דם ייחודית המאתרת אותו. כדי לבחון את יעילות הפיתוח בוצעו שני מחקרים, בהם השתתפו 170 מתנדבים בכל מחקר: 70 היו חולי סרטן ריאות, ו-100 בריאים, אך שייכים לקבוצות בסיכון גבוה ללקות בסרטן ריאות, כמו מעשנים כבדים.

 

התוצאות הראו כי הבדיקה מגלה רמת דיוק של 94% סגוליות (כלומר, 94% מהנבדקים הבריאים אכן זוהו כבריאים), ורגישות של 75% (כלומר, 75% מהנבדקים החולים אכן זוהו כחולים). מדובר ברמת דיוק גבוהה ביותר.

 

החוקרים צופים כי בתוך שנתיים תופץ הבדיקה לשוק, ותיועד לאנשים מעל גיל 50 שנחשבים למעשנים כבדים (מעשנים 30 שנות חפיסה - כלומר, חפיסה אחת ליום במשך 30 שנה, או 2 חפיסות ליום במשך 15 שנים), או כאלה החשופים למעשנים כבדים.

 

"מדובר בהישג משמעותי לאחר שמונה שנות עבודה", אומר ל-ynet ד"ר אילון גנור, "פיתחנו את הבדיקה כאן בישראל, וזו פריצת דרך כחול לבן. חלמנו על תרומה משמעותית לאנושות והצלת חיי אדם, ואנחנו משוכנעים שהבדיקה הזו אכן תציל מאות אלפים בעולם מדי שנה".


צפו: כך מתפתחים תאי סרטן

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
הבדיקה תאתר את הסרטן לפני ההתפשטות
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים