שתף קטע נבחר

מחקר: לא רק ריאות - 12 סוגי הסרטן האחרים שנגרמים מעישון

סרטן ריאות הוא אמנם המושפע הגדול מעישון, אבל מחקר חדש מגלה שלא פחות מתריסר סוגי סרטן נוספים נגרמים בגלל ההתמכרות לסיגריות. מניעה מוחלטת של עישון הייתה יכולה לצמצם התחלואה בסרטן הריאה ב-81% בקרב גברים וב-58% בקרב נשים. בנוסף, מחקר שמתבצע בימים אלו בקרב נשים נשאיות מוטציה של הגן BRCA בודק אם ניתן יהיה למנוע בעתיד כריתה מניעתית של שני השדיים

האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות מפרסמים היום (ג') את הנתונים המעודכנים על תחלואת הסרטן בישראל, לקראת פתיחת מבצע "הקש בדלת" שייערך ב-31 באוקטובר.

 

עד כה היה ידוע שעישון גורם לכשלושה מכל ארבעה מקרים של סרטן הריאות, אולם כעת מסתבר כי עישון נקשר גם לעוד כתריסר סוגי סרטן, כשהשכיחים ביניהם הם סרטן הלוע, סרטן שלפוחית השתן, סרטן חלל האף והפה, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן הכליה וסרטן הוושט.

 

עוד כתבות:

מחקר ענק: עישון הורס את תאי הזרע ופוגע בפוריות

גורם לשיער להאפיר: 13 עובדות קשות על עישון

אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, 8,000 ימותו כל שנה מהסיגריות

 

כמו כן, מסקירה שפרסמה לאחרונה ד"ר ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, על התרומה היחסית של גורמי סיכון שניתנים למניעה (כמו עישון, אלכוהול ותזונה למשל) לתחלואה בסוגי סרטן שונים, עלה כי מניעה של עישון הייתה יכולה לצמצם את התחלואה בסרטן הריאה ב-81% בקרב גברים וב-58% בקרב נשים.

 

את התחלואה בסרטן שלפוחית השתן ניתן היה לצמצם ב-41% בקרב גברים וב-21% בקרב נשים, אולם ביחס לסרטן המעי הגס והחלחולת, למשל, התוצאות פחות דרמטיות, כי העישון תורם לכ-7% בלבד מכלל התחלואה בקרב גברים ונשים.

 

 

עוד עולה מהסקירה כי בין השנים 2013-1990 אובחנו בסה"כ 331,211 מקרים חדשים של סרטן הקשורים לעישון, וחלקם היחסי מכלל 551,905 המקרים החדשים שאובחנו באותה תקופה היה 40%. ב-1990 היה חלקם היחסי של סוגי הסרטן הקשורים לעישון 44% מכלל האבחנות החדשות באוכלוסיית ישראל, בעוד שב-2013 נרשמה ירידה קלה בשיעור זה, וחלקם היחסי עמד על 38%.

 

בחלוקה לפי קבוצות אוכלוסייה ומין נמצא כי חלקם היחסי של סוגי הסרטן הקשורים לעישון ירד בין השנים 1990 ל-2013 בגברים יהודים ונשים יהודיות, וכך גם בקרב ונשים ערביות, אבל מאידך עלה בגברים ערבים.

 

מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, אומרת: "הנתונים מצביעים על קשר ישיר וחזק בין עישון כבד למחלות סרטן הניתנות למניעה ומוכיחים ששווה להפסיק לעשן. ידענו כי עישון גורם לרוב מקרי סרטן הריאה אותם ניתן למנוע, אולם הנתונים מצביעים גם על קשר ישיר לסוגי סרטן נוספים ביניהם סרטן הלוע, סרטן שלפוחית השתן, סרטן חלל האף והפה, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן הכליה, סרטן הוושט וסרטן הדם".

 

לדבריה מדובר בתחלואה שכ-40% ממנה ניתן למנוע. "יחד עם זאת, על אף צמצום שיעורי העישון, גברים ערבים רבים הם עדיין מעשנים כבדים והם אלו שחולים יותר במחלות סרטן הקשורות בעישון".

 

 

 

מחקר בודק: ייתכן שנשאיות BRCA לא יצטרכו להסיר את שני השדיים

במקביל, מחקר ישראלי שנערך בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן, בודק אם קרינה מונעת לשד הנגדי תוריד סיכון לסרטן בעתיד בקרב נשאיות של מוטציה בגנים BRCA שחלו בסרטן בשד אחד. החוקרים בודקים אם טיפול קרינתי לשד הבריא יוריד את הסיכון לסרטן בשד זה בעתיד.

 

השחקנית אנג'לינה ג'ולי, שעברה כריתה מניעתית של השדיים עקב נשאות המוטציה בגן BRCA  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השחקנית אנג'לינה ג'ולי, שעברה כריתה מניעתית של השדיים עקב נשאות המוטציה בגן BRCA (צילום: EPA)

 

הנשאיות, שחלו בסרטן בשד אחד, נמצאות בסיכון גבוה לפתח סרטן בשד הנגדי הבריא (25%-30% ב- 10 שנים). בשל כך, אחת האפשרויות שמציעים לחולות אלו היא הסרה מלאה של שני השדיים. אולם, בשל המשמעות הקוסמטית והרגשית של הסרת השדיים, חולות נשאיות רבות בוחרות באופציה של ניתוח להוצאת הגידול, קרינה לשד המנותח ומעקב צמוד אחר השד הנגדי.

 

במסגרת המחקר מציעים למטופלות נשאיות של הגן BRCA שמקבלות טיפול בקרינה לשד החולה, להקרין בו זמנית גם את השד הבריא. את המחקר מובילות ד"ר אלה עברון מבית החולים איכילוב וד"ר מירב בן דוד מתל השומר, והוא ממומן על ידי האגודה למלחמה בסרטן. המחקר מתקיים בבתי החולים שיבא, איכילוב, רמב"ם, אסף הרופא, גליל מערבי וסורוקה. מטרת המחקר היא לבדוק אם קרינה מונעת לשד הבריא תוריד את הסיכון הגבוה להתפתחות סרטן בשד זה.

 

צוות המחקר מציג סיכום זהיר אך אופטימי של התוצאות הראשוניות. במחקר משתתפות 147 מטופלות נשאיות. 75 קיבלו קרינה דו צדדית, ו-72 קיבלו טיפול סטנדרטי - קרינה לשד המטופל בלבד. עד כה חלפו 3 שנים מתחילת המחקר ו-5 נשים אובחנו עם סרטן בצד השני - כולן בקבוצה שלא עברה קרינה דו צדדית. החוקרות סבורות שעדיין מוקדם בשלב הזה להגיע למסקנות – אך אם ההשערה שלהן תתברר כמדויקת, ייתכן שניתן יהיה לתת קרינה גם לשד הבריא כצעד מניעתי.

 

ישראלים וסיגריות: נתוני משרד הבריאות על עישון

טבק ומוצריו, בפרט סיגריות, נחשבים לגורם החשוב ביותר לסרטן שהוא בר מניעה. בדו"ח האחרון של שר הבריאות לכנסת על העישון בישראל נמסרו הנתונים הבאים:

 

  • אחוז המעשנים בקרב בני 21 שנים ומעלה הוא 19.7%.

 

  • כרבע (26.0%) מכלל הגברים הישראלים מעשנים, לעומת 13.6% בקרב הנשים.

 

  • בקרב האוכלוסייה היהודית שיעור העישון הוא 18.5% ואילו בקרב האוכלוסייה הערבית, 25.2%.

 

  •  שיעור העישון בקרב גברים יהודים הוא 22.1%; בקרב נשים יהודיות, 15.0%; בגברים ערבים, 43.9%; בנשים ערביות, 6.7%.

 

  • ברוב המדינות המפותחות שיעורי העישון נמצאים בעשורים האחרונים בירידה, הודות למאמצים רבים שמופנים לטובת הגברת המודעות לעידוד גמילה מעישון ולמניעת התחלת עישון.

 

  • גם בישראל נצפתה ירידה של כ-50% בשיעורי העישון בקרב גברים ונשים יהודים במהלך השנים 2015-1980.

 

לקראת מבצע הקש בדלת: לחיות בעולם ללא סרטן:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שלושה מכל ארבעה מקרים של סרטן ריאות נגרמים מעישון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים