שתף קטע נבחר

זעם באוצר על ניתוח מחיר למשתכן בדו"ח בנק ישראל

באוצר לא נשארים חייבים לבנק ישראל אשר מתח הבוקר ביקורת על "מחיר למשתכן", תוכנית הדגל של שר האוצר. ראש מטה הדיור: "למעלה מ-80% מהרוכשים הודיעו שהם מתכוונים לגור בדירותיהם"

בנק ישראל פרסם היום  את הדו"ח השנתי ל-2016, המטיח בפרק הדיור ביקורת על תוכנית "מחיר למשתכן" של משרד האוצר , תוכנית הדגל של שר האוצר, משה כחלון, לטיפול במשבר הדיור. לפי הדו"ח, התוכנית רק הגדילה את הביקוש לדירות ולא הפחיתה את מספר הרכישות של הזוגות הצעירים בשוק החופשי.

 

בנק ישראל מבקר את שיעור ההצלחה הנמוך במכרזים שנסגרו לקבלנים במסגרת "מחיר משתכן". לעומת 29.6 אלף דירות שהציעה הממשלה במכרזים שנסגרו ב-2015-2016, נמכרו לקבלנים רק 19.5 אלף דירות.

שר האוצר משה כחלון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר האוצר משה כחלון(צילום: מוטי קמחי)
 

באוצר מתחו ביקורת חריפה על בנק ישראל על כך שלא התייעצו עימם לפני פרסום הדו"ח: "איך יכול להיות שבנק ישראל מוציא דו"ח שמתייחס לנתוני נדל"ן ודיור מבלי להתייעץ עם מטה הדיור ועם משרד הבינוי והשיכון? הדו"ח מגמתי, מלא סתירות וטעויות ואי אפשר להתייחס אליו ברצינות. אין שום קשר בין הדו"ח למציאות".

 

תוך כך מצוין בדו"ח כי מחצית מהזוכים ב"מחיר למשתכן" זכו בדירות שאינן באזור מגוריהם, לדוגמה זוגות צעירים מהמרכז שזכו בדירות בצפון, בדרום ובחיפה. בבנק ישראל מעריכים שהגדלת מספר הדירות הזמינות להשכרה בפריפריה תפחית את שכר הדירה באזורים אלה אל מתחת לציפיות הרוכשים. בתרחיש כזה זוגות צעירים עשויים להגיע למצב בו שכר הדירה לא יכסה את סכום המשכנתא החודשי ובכך לסבכם כלכלית.

 

אביגדור יצחקי: "אין מניעה מרכישה והשכרה"

ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, שלל בשיחה עם ynet את נתון בנק ישראל בנוגע למשקיעים במחיר למשתכן ואמר: "למעלה מ-80% מהרוכשים ב"מחיר למשתכן" הודיעו שהם מתכוונים לגור בדירותיהם. יחד עם זאת, אין מניעה מרכישה והשכרה.

 

"ההטבה שניתנת מאוד גדולה, אנחנו מגבירים ביקושים עבור כאלה שהיום מסוגלים לרכוש דירה ובעבר לא היו מסוגלים. בפריפריה ישנה עדיפות לבני המקום, אשר משתתפים גם בהגרלה הכללית. בסך הכול 50% מהמשתתפים בהגרלות מחיר למשתכן הם בני המקום".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים