שתף קטע נבחר

בעלי דירות: המזיקים העיקריים לתמ"א 38 - עורכי הדין

מעל למחצית מבעלי הדירות שעברו פרויקט תמ"א 38 מרגישים שעורכי הדין לא ייצגו אותם כראוי, ופגעו בפרויקט באופן ממשי - כך על פי סקר שערך אתר מדלן בקרב מאות בעלי דירות. במקרים רבים בחרו הדיירים עורכי דין על פי המלצת היזם וגילו - "משרד עורכי הדין פעל למען האינטרסים של היזם, ולא באמת שמר עלינו"

מעל למחצית מבעלי הדירות שעברו פרויקט תמ"א 38 נפגעו מעורך הדין מטעמם - ומרגישים כי התנהלותו פגעה בפרויקט באופן ממשי, כך עולה מסקר שנעשה על ידי סוקרי שטח של אתר "מדלן תמ"א 38 ופינוי בינוי". במסגרת הסקר רואיינו מאות בעלי דירות בבניינים שעברו תמ"א 38 ברחבי הארץ, כדי להבין מהם הקשיים המרכזיים שעלו בתהליך.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

מהסקר עולה כי התלונה המרכזית של בעלי הדירות לאחר השלמת הפרויקט נגעה לבחירת עורך הדין שייצג אותם בתהליך - וכי מעל למחצית מהמרואיינים העידו כי עורך הדין שליווה אותם היה חסר ניסיון בתחום ההתחדשות העירונית, באופן אשר פגע בבעלי הדירות.

 

 (מקור: אתר מדלן) (מקור: אתר מדלן)
(מקור: אתר מדלן)

במקרה אחד תיארה תושבת חולון אשר השתתפה בפרויקט תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה: "החוזה מול היזם נכתב על ידי עורך דין ללא רקע בתחום התמ"א 38. רק בדיעבד גילינו את אי הסדרת הרישום של השטחים שהתווספו לדירות הישנות בטאבו. בנוסף, עורך הדין לא עמד על כך שמפרט העבודות שהיזם מספק לדירות שלנו, יהיה זהה לדירות החדשות שבנה במסגרת הזכויות שקיבל".

 

היזם בחר בעורך דין עבור הדיירים

במקרה אחר, במסגרת פרויקט שנערך בנתניה, בחרו הדיירים בעורכת דין ללא ניסיון אשר הכירה באופן אישי את אחד מבעלי הדירות. "מהר מאוד גילינו שהבחירה בה הייתה טעות", סיפר אחד הדיירים. "ההסכם שגובש על ידי החברה היזמית אושר על ידה עם מינימום הערות, ובאופן שהשאיר סעיפים רבים מדי לפרשנות. רק לאחר שהחלטנו להתקשר עם משרד עורכי דין מנוסה יותר ההסכם נערך מחדש, ונכנסו סעיפים קטנים כביכול כמו התחייבות החברה על איכות חומרי הבנייה".

 

 (מקור: אתר מדלן) (מקור: אתר מדלן)
(מקור: אתר מדלן)

על פי נתוני הסקר עולה כי בחלק גדול מהבניינים עורך הדין שייצג את בעלי הדירות בתהליך התמ"א 38 הגיע בהמלצת היזם - ולא נבחר על ידי בעלי הדירות. "התחושה שקיבלנו הייתה שמשרד עורכי הדין פעל למען האינטרסים של היזם, ולא באמת שמר עלינו". טוענת בעלת דירה בבניין שעבר תהליך תמ"א 38 בבת ים.

 

"הפעם היחידה שבעלי הדירות נפגשו עם עורכת הדין הייתה בשלב שבו נדרשו לחתום על החוזה מול היזם", סיפרה הדיירת. "בשלב החוזי הציגה בפנינו קלסר שכלל עשרות סעיפים, כאשר לטענתה הסעיף המהותי ביותר עסק במתן זכות ליזם לבנות תוספת קומות על גג הבניין. לצערי, גילינו בדיעבד שלא קיבלנו הסבר באשר לסעיפים חשובים נוספים כמו הגדרת לוחות זמנים להוצאת הפרויקט לפועל, מנגנון קביעת הערבויות להבטחת התחייבויות היזם, ועוד כל מיני סעיפים שבשורה התחתונה היו יכולים לעזור לנו מאוד".

 

"התייעצו עם תושבי הבניינים הסמוכים"

"תפקידו של עורך הדין הוא לייצג את בעלי הדירות בתהליך ההסכם באופן שווה, ולהוביל את התהליך לכל רוחבו", מסביר יובל שמרת, מנהל חטיבת התחדשות עירונית באתר מדלן. "כבר בתחילת התהליך, עוד לפני הפנייה הראשונית ליזמים, רצוי לוודא שעורך הדין יגדיר את תנאי ההסכם הבסיסיים של היזם עם הדיירים. יש לתת דגש בייחוד לתנאים שהינם בעלי משמעות כספית, כמו למשל קביעת גובה ופירוט הערבויות הנדרשות מהיזם".

 

"מומלץ לבדוק מול בניינים אחרים בשכונה, שכבר מצויים בתהליך תמ"א 38, באיזה משרד עורך דין הם בחרו ומהי מידת שביעות הרצון שלהם מהשירות", מוסיף שמרת. "בנוסף רצוי לבחון אילו משרדי עורכי דין העוסקים בתחום מלווים בניינים בעיר, שכן מדובר בדרך כלל באנשי מקצוע שיכירו את חברות הנדל"ן המומלצות הפעילות בעיר, וכן את מדיניות העירייה ותקנות התכנון והבנייה בה".

 

"חשוב להבין שליווי משפטי בתהליך תמ"א 38 נמשך שנים. מומלץ לפנות באופן ישיר, בלי קשר לחברה היזמית, למספר משרדי עורכי דין - ולבחור בסופו של דבר לעבוד רק עם מי שמחזיק בניסיון מוכח ושמחויב להצלחת הפרויקט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים