שתף קטע נבחר

מחקר מצא קשר בין דיכאון אצל האם - לסיכוי לאוטיזם

מחקרים שנערכו בקרב מיליון וחצי ילדים קובעים: לא הגלולות נגד דיכאון שבהן משתמשת היולדת גורמות להם אוטיזם, בעיות התפתחות והפרעות קשב — אלא הדיכאון שממנו סובלת האמא

מחקרים חדשים מגלים: לא גלולות נגד דיכאון גורמות למשתמשות בהן ללדת ילדים אוטיסטים, אלא הדיכאון שממנו סובלות הנשים הללו.

 

עד כה רווחה הסברה שלפיה נטילת הגלולות היא שגורמת לאוטיזם בקרב הילדים וכן לבעיות התפתחות ולהפרעות קשב. הסברה הזו העמידה נשים בהיריון השרויות בדיכאון בדילמה קשה: האם להמשיך לקחת את הגלולות הללו?

 

עכשיו מדווח השבועון האמריקאי "טיים" על מחקרים שפורסמו בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקני הטוענים כי לא התרופות נגד דיכאון הן שגורמות לאוטיזם וליתר התופעות אצל הילדים — אלא גנים הקשורים למחלות נפש אצל האמא.

 

הדיכאון עצמו הוא שעלול לגרום לאוטיזם של הילד ולא התרופות נגדו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדיכאון עצמו הוא שעלול לגרום לאוטיזם של הילד ולא התרופות נגדו(צילום: shutterstock)

 

גנטיקה וסביבה משפיעים על אוטיזם

"כמה מחקרים גדולים מצאו כי נשים שלקחו תרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון היו בעלות סיכוי גבוה יותר ללדת ילדים עם אוטיזם, אך השאלה האם מה שגרם לאוטיזם הוא התרופות או הגורמים האחרים התורמים לדיכאון נותרה פתוחה", אומר אחד ממובילי המחקרים החדשים, המשמש מנהל ההכשרה הקלינית במחלקה למדעי הפסיכולוגיה והמוח באוניברסיטת אינדיאנה בארצות־הברית.

 

במהלך המחקר החדש בדקו החוקרים כמיליון וחצי ילדים שאמותיהם דיווחו על שימוש בתרופות נוגדות דיכאון במהלך ההיריון. הם ניסו לברר האם הילדים שסבלו מאוטיזם ומיתר התופעות לקו בהן בשל שימוש האם בגלולות נגד דיכאון, או בשל הדיכאון שממנו סבלו אמותיהם. החוקרים הגיעו למסקנה כי הגנים, ולפעמים הסביבה שבה גדלו הילדים, הם אלה שגורמים לתופעות — ולא הגלולות.

 

במהלך המחקר השוו החוקרים גם בין ילדים שנולדו לאמהות שהשתמשו בתרופות נוגדות דיכאון לפני ההיריון אך לא במהלכו, לאלו שאמותיהם החלו להשתמש בתרופות במהלך ההיריון. כמו כן בחנו את השימוש של אבות בתרופות נוגדות דיכאון כדי לקבוע אם גורמים גנטיים נוטים יותר לתרום לסיכון לאוטיזם.

 

"אם מסתכלים על האוכלוסייה כולה, ילדים שנולדים לנשים שנוטלות כדורים נגד דיכאון נוטים יותר להיות מאובחנים כסובלים מאוטיזם בהשוואה לילדים שנולדו לאמהות שלא נוטלות אותם", אומר מוביל המחקר. "אבל כאשר אנחנו מנסים להבין את כל הגורמים האחרים שיכולים להסביר את הקשר אנחנו רואים שהאוטיזם לאו דווקא נגרם בגלל החשיפה לתרופות במהלך ההיריון אלא בשל גורמים אחרים כמו גנטיקה אצל האם או אצל האב והשפעות סביבתיות".

 

עם זאת יש להדגיש כי אין מדובר בקביעה חד־משמעית, והשאלה מי "אשם" — הגלולות או הדיכאון עצמו — עדיין נותרה פתוחה לוויכוח וכל אישה תצטרך לעשות את השיקולים שלה כיצד לנהוג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין תרופות נגד דיכאון לאוטיזם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים