שתף קטע נבחר

הולכים ומתרחבים: כך השתנו הדירות הישראליות בעשור האחרון

בעשור האחרון ננטשו הדירות הקטנות לטובת דירות בנות 5 ו-6 חדרים, כך עולה מהשוואה בין נתוני התחלות הבנייה בשנת 2006 לנתוני שנת 2016. העיר המובילה במגמה היא ירושלים, בהתאם לעזיבת הצעירים - ובתל אביב, כמובן, ממשיכים לבנות דירות קטנות, אבל לא לטובת הזוגות הצעירים. ומה קורה בעיר שלכם? בדיקה

בעשור האחרון נטשו הישראלים את הדירות הקטנות - ומעדיפים כיום דירות גדולות, בנות 5 ו-6 חדרים, כך עולה מניתוח נתוני התחלות הבנייה אשר מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. השוואה בין נתוני 2006 לנתוני 2016 אשר ערכה מחלקת המחקר של קבוצת אלדר מעלה כי במרבית הערים הגדולות בישראל חלה ירידה חדה בבניית דירות קטנות.

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

בפתח תקווה למשל, הוקדשו רוב התחלות הבנייה בשנת 2006 לדירות בנות 4 ו-5 חדרים - כ-85% מהן בסה"כ. לעומת זאת, רק 4% מכלל התחלות הבנייה באותה שנה הוקדשו לדירות גדולות בנות 6 חדרים ומעלה. בשנת 2016 חלה ירידה בבניית דירות 4 ו-5 חדרים לנתח כולל של כ-45% - ומחצית מכלל הדירות שהוחל בבנייתן בשנה החולפת בעיר היו דירות גדולות במיוחד של 6 חדרים ומעלה.

 

"הנתונים מראים כי הערים המובילות את התופעה הן הערים הגדולות והמתרחבות, לרוב באזור המרכז - פתח תקווה, ראשון לציון, ירושלים או כפר סבא", מסביר רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן. "המשותף ליישובים האלה שהם שעליית המחירים הביאה לעלייה בביקושים לדירות מצד משפרי דיור על חשבון זוגות צעירים, ולכן היזמים בונים יותר דירות גדולות".

 

פרויקט בצלאל בלב תל אביב. העיר שמשמרת את קצב בניית הדירות הקטנות (ארכיון) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
פרויקט בצלאל בלב תל אביב. העיר שמשמרת את קצב בניית הדירות הקטנות (ארכיון)(צילום: ירון ברנר)

"ביישובים מרוחקים הביקושים לדירות קטנות נמוכים יותר מכיוון שהמשקיעים מעדיפים לרכוש דירות גדולות במטרה להשכיר למשפחות - ומדובר ביישובים שלא מושכים אליהם צעירים רווקים", מוסיף כהן. "בנוסף, צריך לזכור כי מרכיב הקרקע התייקר גם בפריפריה. היזמים מעדיפים תמהיל שמורכב מיותר דירות גדולות כדי להחזיר לעצמם את ההשקעות בקרקע ובפיתוח".

 

דוגמא לכך ניתן למצוא אפילו בעיר הדרומית ביותר בישראל - אילת. על פי הנתונים, דירות 3 חדרים למעשה נעלמו מהשוק המקומי - לטובת גידול בבניית דירות בנות 4, 5 ו-6 חדרים. אם בשנת 2006 רק 1.2% מהתחלות הבנייה בעיר הוקדשו לדירות בנות 6 חדרים, כיום מדובר על 22%.

 

יזם הנדל"ן יוסי אברהמי מאשים את תכנית מחיר למשתכן כסיבה להעלמת הדירות הקטנות, באופן שפוגע דווקא בזוגות הצעירים. "המדינה למעשה מכריחה זוגות צעירים לרכוש דירות גדולות ויקרות בהרבה מהיכולת הכלכלית שלהם במסגרת תכנית למשתכן. הסבסוד לזוגות צעירים צריך להתבצע כמו בעבר - רק עבור דירה ראשונה וקטנה. באופן זה יוכלו הזוגות הצעירים להמשיך ולשדרג את דירותיהם בהמשך".

 

הדירות הקטנות נעלמות מירושלים, עם הצעירים

גם בירושלים חל זינוק בהקמת דירות גדולות - וירידה בבניית הדירות הקטנות, בתיאום עם הצעירים העוזבים את העיר. על פי הנתונים, בשנת 2006 26% מהתחלות הבנייה בעיר היו של דירות קטנות - לעומת 17% כיום. בנוסף נרשמה ירידה קלה גם בהקמת דירות 4 חדרים, ועלייה בהקמת דירות 5 חדרים - מ-15% לפני כעשור ל-19%. זינוק נרשם בהקמת דירות בנות 6 חדרים ומעלה - מ-2% לפני עשור ל-22% כיום.

 

בנייה בירושלים. בניית הדירות הקטנות בצניחה (ארכיון) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בנייה בירושלים. בניית הדירות הקטנות בצניחה (ארכיון)(צילום: EPA)

יזמי הנדל"ן המעורבים בפרויקטים בעיר לא מופתעים. "אפשר להסביר את התופעה בכמה דרכים. ראשית כמות הילדים לבית אב בירושלים גבוהה מהממוצע הארצי ולכן הצורך המשמעותי הזה קיבל ביטוי בשנים האחרונות באמצעות בניית דירות גדולות", מסביר אוהד סבן, סמנכ"ל בחברת דונה הבונה מספר פרויקטים בעיר. "בנוסף, ישנן שכונות בירושלים שהפכו בשנים האחרונות למבוקשות מאוד על ידי משפרי דיור המחפשים דירות בנות 5 ו-6 חדרים. מדובר בדרך כלל בשכונות המושכות אוכלוסייה ברמה סוציו-אקונומית גבוהה כמו עין כרם הצעירה".

 

על פי הנתונים ישנם יישובים שבעבר לא הוקמו בהם דירות קטנות, אשר רשמו היפוך מגמה בשנת 2016. כך לדוגמא, בשנת 2006 לא נבנו כלל דירות גדולות בקריית מוצקין - לעומת שיעור של כ-5% בשנת 2016. בבניית דירות 4 חדרים חלה ירידה מ-83% לפני כעשור ל-58% כיום.

 

"שינויים בסגנון החיים הם אלו שמשנים את סגנון הבנייה", אומרת שרה אילין, סמנכ"לית שיווק בחברת שרביב המקימה את פרויקט URBAN TOWER בשכונת משכנות האמנים בעיר. "אם בעבר היה נהוג לשכן 3 ילדים בחדר אחד - הרי שהיום מקובל לתת לכל ילד חדר. בנוסף, הרוכשים היום מעוניינים לשמור לעצמם אופציה לשינויים ותכנון גמיש, ולכן מעדיפים לרכוש דירות גדולות יותר שניתן לשנות בהן ביתר קלות את התכנון הפנימי ומספר החדרים".

 

מחצית מהדירות הקטנות - בתל אביב

אחת מהערים הבודדות בהן נרשם זינוק בהתחלות בנייה של דירות קטנות היא תל אביב. על פי הנתונים, בשנת 2006 29% מכלל הדירות שנבנו בעיר היו דירות 3 חדרים - ואילו בשנת 2016 כמחצית מכלל התחלות הבנייה הוקדשו לדירות קטנות. עם זאת, בניית דירות קטנות בעיר לא מסייעת למרבית הזוגות הצעירים, שכן מחירי דירות 3 החדרים בעיר כבר עברו את רף המחיר של 3 מיליון שקל.

 

"בתל אביב תמיד נבנו הרבה דירות קטנות, בעיקר עבור משקיעים", מסביר רן בן אברהם, המשנה למנכ"ל צמח המרמן הבונה את פרויקט בצלאל יחד עם קרסו נדל"ן. "בשנים האחרונות, ככל שמחירי הדירות בעיר עלו כך עלו גם הביקושים לדירות קטנות. המתעניינים הם בעיקר זוגות צעירים ואמידים המעוניינים להמשיך ולהתגורר בתל אביב, וגם רווקים בגילאי 35 פלוס".

 

גם בבאר שבע, בדומה לתל אביב, חלה עלייה בבניית דירות בנות 3 חדרים. על פי הנתונים, בשנת 2016 14% מהתחלות הבנייה בעיר היו של דירות קטנות - לעומת 4% בשנת 2006. לעומת זאת חלה ירידה חדה בבניית דירות בנות 5 חדרים ועלייה בבניית דירות בנות 6 חדרים - מ-18% בשנת 2006 לכ-33% בשנה החולפת.

 

"בשנים האחרונות יש עלייה בביקושים לדירות גדולות בעיר, בין היתר מצד משפחות מרובות ילדים", מסביר יורם אביסרור, סמנכ"ל השיווק בחברת אביסרור משה ובניו. "לכן חלק גדול מהפרויקטים החדשים מוקדשים לדירות בנות 6 חדרים, שנותנות מענה לצורך בדירה גדולה במחיר ריאלי".

פורסם לראשונה 05/05/2017 08:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים