שתף קטע נבחר

"לידה שקטה זה להתאבל על מה שבעט בתוכך וכבר איננו"

אחרי ששגית ברמי, אם לשלושה, עברה לידה שקטה של תאומים בשבוע ה-20 להיריון, היא החלה לסבול מחרדות ומדיכאון, ואלה טופלו בנזעי חשמל. לאחרי שהצליחה להתגבר, הקימה עם עוד שבע נשים את עמותת "אמא יקרה", שנועדה לסייע לנשים במצבה. היא מספרת לד"ר אילן טל על הדרך שעשתה. פרק בסדרת "יד על הלב"

בשנים האחרונות נשים וגברים נאלצים להשתמש בשירותי טיפולי הפוריות, דבר שלעצמו גורם לרבים מהם לכאב פיזי, תחושה שהגוף כואב כולו, וגם לתחושות של תסכול, חרדה ואי שקט, שמשתלטות וקובעות בסופו של דבר את מצב הרוח.

 

"לידה שקטה" הוא שם שניתן למצבים שבהם העובר נפגע מסיבה כלשהי ובכל זאת יש ללדת אותו בחדר לידה. קשה לתאר מצב כזה. הגוף שלנו, שהיה אמור להגן ולשמור על עובר יקר ערך, שהיה אמור להעניק חיים, מוציא כעת עובר או עוברים ללא רוח חיים. ייתכן שבחוץ שקט, אבל הסערה הפנימית רועשת.

  

צפו בסיפורה של שגית ברמי שחוותה לידה שקטה:

 

 

קראו עוד:

רובי פורת-שובל: "בגלל המוות של הוריי הפכתי להיות חרדתית"

השחקנית תמרה קלינגון: "שמרתי על אימא שלא תתאבד"

 

אני חייב להודות שאינני אוהב את השם הזה, לידה שקטה. הוא מתייחס למצב שהיה אמור להיות - לידה רועשת ומשמחת, וגם אם הוא מציג את היפוכו כביכול, האירוע דומה יותר לאבל על אדם שנפטר ולא להולדת ילד. כמה שכואב לחשוב כך, זו האמת.

 

לכאורה, מכיוון ש"לא קרה כלום", צריך לחזור לשגרה, אבל בפועל מדובר בתהליך אבל לכל דבר ועניין. ראשית נשאלת השאלה - כיצד להיפרד מהעובר? האם לראות אותו? האם לקבור אותו? האם לקבור בקבר פרטי?

 

לשאלות אין תשובה נחרצת, ומובן שלכל זוג יש את הדרך שלו. עם זאת, אנו אנשי בריאות נפש תמיד מזכירים לזוג שאבל הוא תהליך רגשי, שמנהגי האבל משרתים את התהליך הרגשי ולא ההפך. כלומר יש לנהוג באופן שמחזק את הפרידה הבלתי נמנעת ולא באופן המקבע את הפרידה כאירוע טראומטי. אנשים שאצלם הפרידה מהעובר מתקבעת כאירוע טראומטי (למשל תמונת העובר אינה עוזבת אותם) סובלים רבות לאחר מכן.

 

שימו לב לסימני האזהרה

גם לאחר הפלה או לידה שקטה יש דיכאון, וכפי שמתארת שגית, גם חרדה שכיחה מאוד ויכולה לשנות מהותית את ההרגשה. רבות חרדות שמשהו לא בסדר, שמשהו לא טוב עומד לקרות, חשות דאגה וחוששות מהלא נודע והבלתי נשלט. נזכיר גם שלחרדה סממנים גופניים רבים: כאבים, מחנק, דפיקות לב, הזעה ועוד תופעות המקשות על חזרה לחיים.

 

שגית השתמשה במושג "אשפוז יום", וכדאי לרגע להרחיב על זה. מחלקת יום או אשפוז יום הם תוכניות (ציבוריות ופרטיות) התומכות באנשים שנמצאים בקהילה ומתפקדים אך שרויים במשבר נקודתי וזקוקים לעזרה ממוקדת.

 

כמו שגית, שהייתה זקוקה לדחיפה כדי לעבור את ההיריון, רבים משתמשים בשירותי התוכניות האינטנסיביות כדי לחזור לעצמם. חשוב לציין כי אם מצבכם בכי רע ואתם זקוקים לדחיפה - יש מחלקות יום ברחבי הארץ (השונות זו מזו בתכלית השינוי), והן יכולות לעזור לכם לצאת ממצבים קשים, גם אם הם נמשכים זמן רב. לכן, אם אתם או קרוביכם חשים שלא בטוב, שווה לשקול זאת.

 

דיכאון לאחר הפלה דומה לדיכאון לאחר לידה וגם הוא יכול להופיע באיחור, לעתים גם כעבור חודשים. הוא מלווה במצב רוח ירוד, בירידה במוטיבציה ובעניין, בחוסר הנאה ובהיעדר חשק, בשינויים בתיאבון ובמשקל ואף בקשיי שינה - בהירדמות או ביקיצה.

 

כמו דיכאון לאחר לידה - גם דיכאון לאחר הפלה דורש אבחון וטיפול מוקדמים. הטיפול הטוב ביותר המוצע כיום הוא עודנו הטיפול המשולב, שיש בו גם אלמנט ביולוגי (תרופות או צמחי מרפא) וגם אלמנט פסיכולוגי.

 

כל המשתתפים בסדרה אינם מטופלים של ד"ר אילן טל - רובם קשורים לעמותת אנוש, והם בחרו לדבר במסגרת פרויקט "יד על הלב" כדי לטפל בסטיגמה שממנה סובלים מטופלי הנפש בישראל 

 

עמותת אמא יקרה

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שגית ברמי. לידה שקטה זה מצב של אבל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים