שתף קטע נבחר

המדריך להישרדות בג'ונגל הישראלי

"לא קל להיות עולה חדש במדינת ישראל": אף אחד לא באמת מכין אותם למנטליות השונה, למציאות המורכבת ולמשבר השפה והתרבות. כך קורה שלא מעט עולים חדשים עולים על המטוס חזרה לארצות המוצא שלהם. בדיוק כאן נכנסים הקואוצ'רים המבקשים להפוך את הכניסה למציאות הישראלית לחלקה יותר

 (צילום: אמנון מרנדה) (צילום: אמנון מרנדה)
(צילום: אמנון מרנדה)

 

אם לצברים זה לא תמיד קל וגם הם חורקים לפעמים שיניים מול משרדי ממשלה, בעלי דירות ואפילו המוכר בקיוסק - דמיינו לעצמכם איך מרגישים עולים חדשים אל מול המציאות הישראלית.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

אבל המציאות כאן כוללת לא רק בעיות, אלא גם הרבה פתרונות, ולעזרת העולים הגיעו הקואצ'רים החדשים שפתחו סטארט-אפ – סיוע מיידי לאנשים שירדו עכשיו מהמטוס.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

לרה יצחקי ואחיה רפי פתחו לאחרונה את חברת Olim Advisors אשר מצהירה כי "להיות עולים זה לא דבר קל. אנחנו כבר היינו שם, ונוכל להקל עליכם את התהליך", הם אומרים.

 

"הישראלים חמים, אבל שונים"

יצחקי, שעלתה לארץ בשנת 2010, אומרת שכאשר אחיה עלה ארצה אחריה, בעלה עשה עבורו המון סידורים ואירגונים מראש, מה שהקל מאוד על תהליך הקליטה. "הבנתי שאם תהיה חברה שעושה עבור עולים את כל הדברים הבסיסיים, זה יקל עליהם מאוד במהלך החודשים הראשונים", היא מסבירה.

 

"מגיעות לפה משפחות ויש כל כך הרבה דברים שצריך לדאוג להם; החל מדיור, דרך בתי ספר ועד אפילו למצוא רופא שדובר אנגלית. הליווי שלנו הוא לחצי שנה, ומלבד התמיכה הפיזית של ללכת איתם למשרדי ממשלה, לחנויות ולחתימת חוזים - אנחנו משתדלים לתת גם תמיכה נפשית. לחלק מהעולים יש מצוקות ותחושות קשות, בעיקר בחודשים הראשונים. אנחנו מכוונים אותם לעסקים שתומכים בעולים ונותנים להם הנחות, ובכלל מנסים לקשר אותם לאנשים הנכונים".

 

יצחקי מציעה מספר מסלולים, כאשר הבסיסי עומד על 499 דולרים - והמסלול המורחב, הכולל ליווי אישי ותמיכה כמעט בכל האספקטים, על 1,849 דולרים לאדם.

 

מהם האתגרים של העולים, בעיקר בימים הראשונים?

 

"זה בעיקר פערים של שפה ותרבות. איך להיכנס למכולת, איך לקרוא מכתב. השירות פה שונה, התרבות פה שונה, הישראלים חמים אבל מאוד שונים מהאמריקנים, וצריך ללמוד את זה. לפעמים אנשים נוחתים, והם לא יודעים כמה קשיים יהיו".

 

העולים מתפשרים, וחבל

אלה שמכירים כנראה הכי טוב את המצוקות של העולים, הם ארגוני העולים עצמם. רובם מורכבים מאנשים שעברו את הדרך הארוכה בדרך אל הישראליות המובטחת. אחד האירגונים, Keep Olim, ייסד בחודשים האחרונים "אוניברסיטה לעולים" שם ניתנים קורסים במחיר סמלי, כאשר אחד מהם הוא בהנחיית המרצה שרון אייזן.

 

"אחרי ה'היי' של העלייה יש קריסה, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה". משתתפים בסדנת אימון לעולים ()
"אחרי ה'היי' של העלייה יש קריסה, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה". משתתפים בסדנת אימון לעולים

 

אייזן, מומחית לחשיבה תוצאתית, מסבירה ש"הקורס הייעודי לעולים נולד אחרי ניתוח הבעיות שלהם - ניתוק מהמשפחה, קשיי סביבה וקליטה מחדש בשוק העבודה. לכן הוחלט לתת להם כלים כדי שייצרו חיים טובים פה בארץ. שייצאו מעמדת הקורבן וייתפסו פיקוד ומנהיגות. לראות איך אפשר לצאת מהקושי.

 

"יש לא מעט עולים שעזבו את הארץ בגלל קליטה לא טובה ובעיות אישיות, ואפשר היה למנוע את זה. אנחנו מאבדים לעיתים אנשים מוכשרים ונפלאים, והמטרה היא למנוע עזיבה של אנשים", היא מסבירה.

 

המציאות הישראלית לא פשוטה. אולי צריך להכיר בעובדה שלא כולם יכולים להסתגל למנטאליות המקומית?

 

"אין ספק שיש אתגרים קשים, אבל לעניות דעתי כולם יכולים להצליח. זה מאוד תלוי ברצון ובהתמדה של אותו אדם. אם יש מוּכנות לקבל כלים ולהטמיע אותם בשטח, אז אני מאמינה שהכל אפשרי. בסדנה שעשינו עם העולים נתנו להם קו ראשוני לשינוי כיוון. לקחנו מקרים של אנשים ובעבודת עומק ראינו איפה הקשיים שלהם. הרבה מזה נובע מפרשנות מוטעית ומכניסה לתוך 'לוּפים'. צריך להציג להם את שינוי דרך הפעולה, ולתת להם הכוונה".

 

זה נשמע קל על הנייר, אבל המציאות בדרך כלל חזקה יותר.

 

"המציאות איננה פשוטה, אבל יש כמה חלקים בדרך לפתרון. הראשון הוא שימוש במפות חשיבה שעושות סדר בתהליך החשיבה, לחשוב ברֶבֶרְס - מהסוף להתחלה. מהתוצאה הרצויה לדרך שבה אני משיגה אותה.

 

"החלק השני הוא תכנון - לראות הכל פרוס במפת החשיבה, להתמקד בתוכנית פעולה. ליצור עוגנים ולבנות תוכנית לפי זמנים. החלק השלישי הוא עקב האכילס של המין האנושי - תורת היישום. אסטרטגיות יישום שתופסות מים זקוקות להתמדה ואז זה גם קורה בפועל".

 

במפגש אחד אפשר לשנות מציאות?

 

"יש טיפים שניתנים ליישום כבר ביום הראשון. למשל, עם משתתפת אחת עבדנו על הדימוי המקצועי שלה ועל היותה לא מוערכת למרות כישוריה. התהליך במהלך הסדנה הביא אותה להכיר בחוזקות שלה ועל הדרך למנף חיסרון ליתרון. נושא השפה, למשל, עשוי להפוך ליתרון משמעותי במקומות עבודה המחפשים דוברי אנגלית כשפת אם, שבאים באינטראקציה עם מדינות ולקוחות בחו"ל. עד אותו רגע, אותה משתתפת התפשרה על עבודות בשכר מינימום בעוד שבחו"ל ניהלה חברה מצליחה.

 

"היא לא היחידה, ישנם עולים רבים שבמהלך העלייה לארץ מתפשרים על הפן המקצועי, והביטחון העצמי שלהם יורד כליל. המטרה היא להחזיר להם את מה שכבר שלהם מלכתחילה, ולתת להם את הכלים למנף את עצמם".

 

"אחרי ה'היי' של העלייה יש קריסה"

ליעמי לורנס, מייסד ומנכ"ל Keep Olim, מסביר שהקורס של אייזן נולד מתוך הבנה שיש מצוקה אמיתית: "אחרי ה'היי' של העלייה יש קריסה, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה. זו קריאת השכמה לעולים – אתם כבר בישראל, אז מה תעשו עכשיו? תוותרו על החלום, או תיאבקו ותצליחו?

 

"הקורס הוא בעצם חלק מתוך שורה של פעילויות שאנחנו מארגנים, וביניהן תמיכה נפשית במחיר מסובסד ופעילויות חברתיות לאירוח וקליטת עולים. עד עכשיו עשינו כבר מספר קורסים, וככל שנגייס יותר משאבים - כך נוכל להציע יותר ולסייע ליותר עולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים