שתף קטע נבחר

"אנשים חיים תחת האשליה שהממשלה עושה הופ ויש דירה"

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, אמר את הדברים בוועידת הדיור והנדל"ן לצעירים שהתקיימה היום בהרצליה. עוד אמר לגבי מחירי הדירות: "גם אם המחירים יירדו, הם לא יירדו ב-30% בשנים הקרובות. ואם יירדו כך זה יכול להיות בעייתי"

 

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, התייחס היום (ג') להגרלה הגדולה של מחיר למשתכן ולמחירי הדיור בועידת הדיור והנדל"ן של הבית האקדמי שהתקיימה בהרצליה, והעריך כי מחירי הדירות לא צפויים לרדת בצורה דרסטית

   

באב"ד אמר ל-ynet: "אין היום למעשה פתרונות דיור סבירים לצעירים ללא הון עצמי, בתוכנית מחיר למשתכן יהיו עד ארבע שנים מיום התכנון ועד קבלת מפתח. חלק יקבלו מוקדם יותר. יש פתרונות נוספים, חוק שכירות הוגנת ששר האוצר מקדם עם ח"כ רועי פולקמן, כדי לתת פתרונות לשכירות קצרת טווח, יש פתרונות לשכירות לטווח ארוך שאנחנו מקדמים, אני חושב שזוגות צעירים שקונים על הנייר ורוצים להשתכן בדירה, יש להם אופציות לקנות דירות במחירים מוזל".

 

למה זה לוקח 4 שנים? בינתיים הזוגות הצעירים צריכים להמשיך לשלם שכירות גבוהה או לגור אצל ההורים

 

באב"ד: "אם קנית לא דרך מחיר למשתכן, אלא דרך יזם על הנייר, אתה יודע שיקח שלוש עד ארבע שנים עד שיהיה לך מפתח. זה בדיוק אותו דבר. יש הבטחה שלטונית שבסופו של דבר יקבלו את הדירה.

 

 "דירות זה לא דבר שנעשה ביום אחד, במדינת ישראל עוברות 13 שנה מהיום שמגישים את התוכנית ועד שמקבלים את הדירה. אנחנו מפעילים לחץ מאוד גדול לזרז את התהליכים והיום יש התחייבות ממשלתית שבכל תוכנית שנכנסת יקבלו מפתח תוך ארבע שנים, ולא 13 שנים כמו בעבר. חלק מהדירות ייכנסו עד סוף השנה, ואותן 15 אלף הדירות שייצאו עכשיו, אנו מקווים שיהיו תוך שנה-שנה וחצי".

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד(צילום: גיל יוחנן)
 

באב"ד הוסיף לגבי מחירי הדירות: "אם תהיה צניחה פתאומית במחירי הדיור ב-30% זה ייצור בעייתיות, אבל אף אחד לא רוצה לייצר משבר. אם הם יירדו ב-10%-15% זו גם בשורה מאוד גדולה. הצעדים שנעשים היום יעשו את זה. לא יודע תוך כמה זמן, אבל אני חושב שכבר רואים סטגנציה במחירי הדיור, רואים את היציאה של המשקיעים ואני מאמין שבטווח זמן של שנה-שנה וחצי נראה שינוי במחירי הדירות.

 

"אין פה פתרונות קסם. זה לא עובד ככה. הממשלה הזאת קיימת רק שנתיים ובסוף הקדנציה צריך לתת את הדין. כל הפעולות שנעשות היום הולכות לכיוון הנכון ואת הבדיקה אם עמדנו ביעדים או לא ואם זוגות צעירים קיבלו דירות  - זה צריך להגיד בסוף".

 

בנושא מס דירה שלישית אמר: "אנו רוצים להדיר משקיעים משוק הדיור ובצדק, כי אנחנו לא צריכים לתמרץ אותם שיחזיקו חמש או שש דירות - זה מה שמוביל לעליית מחירי הדיור. אמרנו לאותה אוכלוסיה תחזירו בבקשה את הדירות הללו לשוק, ואת הכסף - תקבלו פטור ממס שבח ופעם שנייה תשקיעו בקופת גמל. אבל זה לא מה שיפתור את בעיית הדיור, זה יתן מענה נקודתי לטווח קצר. אני מעודד צעירים ללכת למחיר למשתכן. גם אם המחירים יירדו, הם לא ירדו ב-30% בשנים הקרובות ואם יירדו כך בקצב קיצוני זה יכול להיות בעייתי".

 

"כרגע מחיר למשתכן לא מדביקה את הקצב"

השמאי הממשלתי היוצא, טל אלדרוטי, שהתראיין ל-ynet, התייחס לשאלה לאן הולך שוק הנדל"ן, האם לעליות או לירידות. "להתנבא זו לא תכונה שאני ממליץ לאף אחד לעשות", אמר. "אנחנו בימים אלה בסוג של תנודתיות רבה שאנחנו מזהים בין מחירי הדיור שרוצים לעלות או לרדת. אי אפשר להצביע עכשיו על שום מגמה".

 

ומה דעתך על תוכנית מחיר למשתכן, היא עשויה להוריד את המחירים?

 

"תוכנית מחיר למשתכן עשויה, יש לה סיכוי. יש לתוכנית חסמים ומגבלות מרובים, ואנחנו נראה אם הצליחה לעמוד במטרותיה בעוד תקופה. כרגע ברור שהיא לא מדביקה את הקצב שייחלו שהיא תעמוד בו".

 

מוחים קטעו את נאומו של גלנט

שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, אמר במהלך הוועידה, כי "מה שקורה בשוק הדיור לא קרה עשר שנים. כאשר עשיתי הערכת מצב ראשונה עם כניסתי לתפקיד ראיתי שמחירי הדיור עלו בעשור ב-100%. במחיר למשתכן שר האוצר משה כחלון ואני לקחנו מיליארדים מכספי המדינה והסטנו לטובת האזרחים ולזוגות הצעירים. הממשלה נכנסה למשבר הדיור באיחור של עשור, ואת התוצאות כבר רואים בשטח: אם בשנת 2014 דיברו על הלופטים בברלין, היום הצעירים מדברים על דירות ארבעה חדרים בבאר יעקב, בראשון לציון ובלוד".

 

המחאה של פורום הדיור הציבורי בקהל ()
המחאה של פורום הדיור הציבורי בקהל
 

 

את נאום השר גלנט קטעו קריאות של פורום הדיור הציבורי, שקראו בין השאר: “גלנט אתה יוצר את משבר הדיור”.

 

לשאלה למה להקים ישובים חדשים שדורשים השקעה של לפחות פי ארבע ולפי הערכות לא רשמיות אפילו פי 30, במקום בפיתוח הנגב בערים קיימות, גלנט השיב כי “מספר הדירות בדיור הציבורי קטן בעקבות חוק הדיור הציבורי ב-30 שנה בחצי, מ-120,000 ל-60,000. היום המצב הוא שיש 8 מיליון אנשים אז הבעיה גדלה פי ארבע. בממשלה הקודמת נרכשו שש דירות בלבד. עכשיו נכנסו לעניין. בשנתיים האחרונות כבר רכשנו 1,200 יח"ד ואכלסנו עוד 600 יח"ד שעמדו ריקות. בעיות של דור לא נפתרות בשנתיים". 

 

"עלויות הבנייה עולות וכך גם מחירי הדירות"

ח"כ רועי פוקלמן (כולנו) הודיע במהלך פאנל בהשתתפותו על תוכנית שיזם עם משרד האוצר לתמרוץ יזמים ומשקיעים לבניית פרויקטים עם הקצאה של 20%-40% מהדירות להשכרה לטווח ארוך. ״אנחנו עושים היום היסטוריה בשוק השכירות בישראל", אמר. "משנות ה-70 לא דאגו לשוכרי הדירות והיום אנחנו דואגים גם לעשות סדר בשוק השכירות הקיים. 2 מיליון שוכרים בישראל זכאים לשקט נפשי במקום המגורים שלהם בלי צורך במרדף אחרי המשכנתא״.

 

מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שומרון, אמר בוועידה, כי "הפרויקט של מחיר למשתכן הוא פרויקט מאוד משמעותי של הממשלה על מנת לפתור חלק מבעיית משבר הנדל"ן. מחיר למשתכן לא בא להוריד מחירים. בשביל זה עובדים על הביקוש ומוציאים משקיעים מהשוק. מחיר למשתכן אמור לאפשר לרכוש דירה במחירים מוזלים, יש לזה השפעות סייד אפקטס וזו לא ההשפעה המוצהרת.

 

עדיאל הוסיף בהתייחסו לדירות להשכרה, כי "צריכים להשתמש ברגולציה שמעודדת דיור להשכרה. בברלין הקרקע כולה פרטית וליזמים יש תמריצים כלכליים מכוח ההטבות שמקבלים. אם רוצים פרויקט גדול צריך לייצר רגולציה בסוגיה הזו ושהדבר יהיה רנטבילי למשקיעים".

 

בפאנל שנערך תחת הכותרת "מחירי הדיור - שינוי מגמה?", אמר יקי אמסלם, מנכ"ל קבוצת אלמוג, כי "מחירי הדירות לא ירדו ולא יורדים וכנראה שגם בטווח הקרוב יבוששו מלרדת. הסיבה כי לא אין מגמה או נסיונות של מקבלי החלטות לבלום את זה, זה פשוט לא מספיק. עושים מעט מדי". אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, אמר בהתייחסו לתוכנית מחיר למשתכן, כי "20 מהשוק יקבל פתרון, אבל שאר השוק לא מקבל פתרון וכשאין פתרון מייצרים ביקושים כבושים, נראה את זה ברגע שההגרלות יסתיימו, כל אותם מאוכזבים יבינו שעדיף לעשות הכל כדי לקנות היום את הדירה, כי בגלל המחסור שנוצר, אנו בסיטואציה שהמחירים לא יירדו. עלויות הבנייה עולות וכך גם מחירי הדירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים