שתף קטע נבחר

הבערת צמיגים ומאהל מחאה בחיפה כימיקלים: "יצטרכו לפנות אותנו בכוח"

העובדים חסמו את הכניסה למפעל בדרום, לאחר ההודעה על סגירת החברה ופיטורי כל עובדיה. הם נערכים להתבצר במקום: "מדובר בסיכול ממוקד של הפריפריה. לא נצא מכאן עד שיימצא פתרון"

 

 

על רקע הודעת חיפה כימיקלים על סגירת החברה, סגירת מפעליה בצפון ובדרום ופיטורי כלל העובדים, הקימו הערב (יום ד') עובדי חיפה כימיקלים דרום מאהל מחאה בתוך המפעל ומחוצה לו, וחסמו את דרכי הגישה אליו. מההסתדרות נמסר כי העובדים נערכים להתבצר במקום עד שיימצא פתרון למשבר.

 

העובדים הציבו מכולות בסמוך למפעל, הבעירו צמיגים והניפו שלטים הקוראים לשר לאיכות הסביבה, זאב אלקין, בו הם רואים את הגורם האחראי, להתערב באופן מיידי ולמנוע את הפיטורים הצפויים. בשעות הבוקר הפגינו עשרות מעובדי חיפה כימיקלים צפון מול שערי המפעל בחיפה, הבעירו אש במקום ודרשו פתרונות ממנכ"ל חיפה כימיקלים נדב שחר, ומראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

מאהל המחאה של עובדי חיפה כימיקלים דרום, הלילה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מאהל המחאה של עובדי חיפה כימיקלים דרום, הלילה(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

 

יהודה פרץ, יו"ר ועד העובדים דרום, אמר כי "סגירת חיפה כימיקלים דרום היא סיכול ממוקד של הפריפריה. לא ויתרנו במשך חמישה חודשים ואנו לא מתכוונים לוותר עכשיו. היום המאבק נכנס לשלב חדש ומי שירצה לפנות אותנו, יצטרך לעשות את זה בכוח".

 

פרץ הוסיף: "לא ניתן להמשיך לשחק על גבנו ולפגוע בפרנסתנו ובעתיד ילדינו. אני רוצה להודות ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, על הרוח הגבית ועל ניהול המאבק. אנו נחושים וחזקים ולא נצא מכאן עד שיימצא פיתרון אמיתי".

 

הפגנת העובדים מוקדם יותר (באדיבות דוברות ההסתדרות) (באדיבות דוברות ההסתדרות)
הפגנת העובדים מוקדם יותר(באדיבות דוברות ההסתדרות)
 

 (באדיבות דוברות ההסתדרות) (באדיבות דוברות ההסתדרות)
(באדיבות דוברות ההסתדרות)

 (באדיבות דוברות ההסתדרות) (באדיבות דוברות ההסתדרות)
(באדיבות דוברות ההסתדרות)

 

"אנחנו בחוסר ודאות מוחלט ומיואשים מהמצב"

אבירם אלמקייס (28) מדימונה הוא מפרנס יחיד ובימים אלה הוא ורעייתו מצפים לתינוק."אני ואשתי עברנו טיפולי פוריות במשך שלוש שנים ואנו מחכים בכיליון עיניים להולדת בננו", סיפר אבירם שעות ספורות לאחר שנודע לו על סגירת המפעל שבו הוא עובד זה כשנתיים בתור מפעיל.

 

"המשמעות של אובדן העבודה היא קשה. אני אומנם צעיר, אבל לקום ולחפש עבודה כשאשתי צריכה ללדת בכל רגע זה קשה. אנחנו בחוסר ודאות מוחלט ומיואשים מהמצב. מה שקורה במפעל משפיע על הבית ואשתי מאוד בלחץ מהמצב הזה. לא נעים להביא ככה ילד לעולם. אנחנו אפילו לא יודעים את מי להאשים".

 

אלי בן חמו (44), גם כן תושב דימונה, נשוי ואב לשלושה ילדים, עובד בחיפה כימיקלים למעלה מחמש שנים בתור מפקח אריזה. "זה מזעזע שאתה יודע שאתה צריך להגיע למקום העבודה ומקבל הודעה שהמפעל נסגר. אתמול עוד הייתה לנו תקווה, חשבנו שיש תוצאות טובות ושמצאו לנו פיתרון, אבל כלום", סיפר.

 

 (באדיבות דוברות ההסתדרות) (באדיבות דוברות ההסתדרות)
(באדיבות דוברות ההסתדרות)

לדבריו, "אם המפעל ייסגר, תהיה פה מצוקה כיוון שבדימונה אין עבודות. עד שיש מפעל טוב, מרוויח ותוצרת כחול-לבן, סוגרים אותו? המפעל הזה הוא גאווה, מעצמה. אני חושב שאם השר להגנת הסביבה ישתכנע ויחליט - אפשר יהיה למצוא פיתרון. הכול בידיים שלו. אנחנו בעד שמכל האמוניה ייסגר, אבל יש חלופות. אף אחד לא לוקח על עצמו אחריות".


מוקדם יותר היום הודיע יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי דרום הארץ יושבת ביום ג' (8.8) אם לא יימצא פתרון לסוגיית חיפה כימיקלים. "מספיק עם הסחבת והברברת ודי למופע האווילות שקשור לטיפול בחיפה כימיקלים. מאות משפחות וכל כלכלת ישראל משלמות על כך מחיר כבד", אמר ניסנקורן והוסיף: "אני מצפה מהצדדים, בהם נציגי הממשלה ובעלי החברה, למצוא פתרון מיידי. ההסתדרות תושיט יד לכל אפשרות שתציל את פרנסת העובדים. אם לא יימצא פתרון, ביום שלישי תהיה שביתה בכל אזור הדרום ושביתות סולידריות נוספות ברחבי הארץ".

 

במכתב ששלח סמנכ"ל משאבים בחיפה כימיקלים ניר יצחקי לארגון כח לעובדים בו חברים עובדי חיפה כימיקלים צפון צוין כי בעקבות "ההחלטות השיפוטיות שהורו לחברה לרוקן את מכל האמוניה ואסרו עליה לחזור ולמלא את מכל האמוניה הופסקה מאז תחילת חודש אפריל 2017 פעילות היצור במפעל חיפה כימיקלים אשר במפרץ חיפה".

 

 

יצחקי ציין את החלטת הממשלה שהתקבלה בתחילת חודש יולי, לפיה הפתרון לאספקת אמוניה בטווח הקצר יהיה באמצעות אוניות קטנות אשר יפרקו את האמוניה באמצעות מסוף הכימיקלים בנמל חיפה ומשם תוזרם האמוניה באמצעות צינור (מקשר ימי) למפעל. יש לציין כי את הפיתרון הזה הכתירו בעיריית חיפה כמסוכן ביותר והתנגדו לו. לאור חוות דעת של היועמ"ש של המשרד להגנת הסביבה, שפורסם ב-ynet, החלטת הממשלה הפכה ללא ישימה. "למרבה הצער, הרשויות הרגולטוריות מונעות ממנה לעשות כן (ליישם פיתרון ביניים. א"ק)".

 

בעלי חיפה כימיקלים, בעל ההון ג'ולס טראמפ, טרח לכתוב מכתב ארוך ומפורט לראש הממשלה בנימין נתניהו, שבו מסר: "בצר לנו, לאחר מאמצים כבירים הגענו לנקודה שבה לא נוכל יותר להחזיק את פעילות החברה בישראל. למיטב הבנתנו, לא נקבל אישור לחזור לפעילות בעתיד הקרוב ולכן אין לנו ברירה אלא לסגור את החברה לאלתר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות דוברות ההסתדרות
עובדי חיפה כימיקלים דרום, הערב
באדיבות דוברות ההסתדרות
מומלצים