שתף קטע נבחר

אלפי יחידות דיור חדשות ביישובי הבדואים בנגב

הוועדה המחוזית דרום החליטה להפקיד תוכנית לבניית כ-4,750 יחידות דיור בתל שבע, ביחד עם תוכנית נוספת ליישוב ישמשו היקף אוכלוסיה של כ-84 אלף איש. באום בטין הופקדה תוכנית לבניית כ-4,500 יחידות דיור

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום שבמינהל התכנון החליטה להפקיד שתי תוכניות הכוללות כ-9,000 יחידות דיור ביישובי הבדואים תל שבע בצמוד לבאר שבע ואום בטין מצפון לבאר שבע ממזרח לכיבש 60. התוכניות כוללות גם את הסדרת הבנייה הבלתי חוקית ביישובים אלו.

 

אושר: 6,200 דירות בנתיבות, 2,300 במעלות חרשיחא

 

ביישוב תל שבע הוחלט להפקיד כ-4,750 יחידות דיור, בנוסף ל-3,638 יחידות הדיור המאושרות במקום. כיום מתגוררים ביישוב כ-18,670 אלף איש והתוכנית מאפשרת את הגדלת זכויות הבנייה במגרשים למבנים ולמוסדות ציבור עבור היקף אוכלוסייה של יותר מכ-84 אלף אנשים.

 

התוכנית כוללת למעשה תוספות בנייה במגרשים הקיימים בתוך היישוב. במגרשים ששטחם בטווח של 450-800 מ"ר תתאפשר הקמת שלוש יחידות דיור, במגרשים ששטחם בטווח של 800-1,000 מ"ר תתאפשר הקמת ארבע יחידות דיור ובמגרשים ששטחם עד 1,300 מ"ר תתאפשר הקמת חמש יחידות דיור.

 

תל שבע הוא היישוב הבדואי הראשון שהוקם על ידי המדינה בשנת 1968, לאחר ביטול הממשל הצבאי. עד כה היכולת של היישוב להתרחב הייתה מוגבלת והגידול המהיר באוכלוסייה הביא לבנייה לא מוסדרת ולא חוקית, ללא אפשרות לקבל חשמל, מים ותשתיות. בוועדה ציינו כי התוכנית נותנת פתרון למצוקת הדיור הקשה של צעירי היישוב באמצעות בניית יחדיות דיור כתוספת קומות או לצד המבנים במגרשים הקיימים,

 

בוועדה הוסיפו כי התוכנית מקצרת משמעותית את הליכי בנייה בזכות האפשרות להוציא היתר בנייה מכוחה מבלי להגיש תוכנית לאישור הוועדה המחוזית. כלומר, כל משפחה שתרצה להוסיף יחידות דיור במגרש שלה, תוכל להגיש לוועדה המקומית בקשה להיתר בנייה חתום על ידי אדריכל ולהוציא היתר בנייה בהליך מהיר. המשמעות היא קיצור הליכי הבנייה בכשנה וחצי עד שנתיים וחיסכון של אלפי שקלים. 

 

 (צילום: אדר' עמוס ברנדייס) (צילום: אדר' עמוס ברנדייס)
(צילום: אדר' עמוס ברנדייס)

 

באום בטין החליטה הוועדה להפקיד תוכנית מפורטת להסדרת היישוב הכוללת כ-4,500 יחידות דיור, כ-14 אלף מ"ר עבור שטחי מסחר וכ-103 אלף מ"ר למבני ציבור. הגדרת המבנים והשטחים מתייחסת להיקף אוכלוסייה של קרוב ל-23 אלף אנשים, כאשר כיום מספר התושבים עומד על כ-3,080 תושבים.

 

התוכנית כוללת תכנון מפורט בשטחים שנקבעו במסגרת שטח היישוב תוכנית המתאר, כדי לתת מענה להסדרת מבני המגורים הקיימים ולמשפחות נוספות המתגוררות כיום בצורה לא מסודרת בסמיכות לגבולותיו. בוועדה ציינו כי התכנית לוותה בהליך שיתוף ציבור ומגרשי המגורים תוכננו בהתאם לאופי ההתיישבות כיום ולפריסת המשפחות ביישוב, תוך התחשבות במערך הדרכים הקיים.

צילום מהאוויר אום בטין ()
צילום מהאוויר אום בטין
 

התוכנית קובעת את מתחמי המגורים ביישוב, מוסדות ציבור וחינוך, שטחים פתוחים, שטחי מסחר, מערך הרחובות ושטחי חקלאות. בנוסף היא מציעה הקמת רחובות עירוניים עם מדרכות רחבות ונטיעות עצים, הסדרת תחבורה ציבורית והקצאת שני מוקדים בסמוך לנחל חברון כשטחים פתוחים לטובת הציבור. התוכנית הוגשה על ידי הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב ונערכה על ידי משרד אדריכלים מנספלד קהת.  

 

יו"ר הוועדה המחוזית דרום דוד לפלר מסר כי "תוכניות אלו מצטרפות לשורה של תוכניות שאושרו השנה להפקדה ולמתן תוקף ביישובים חורה וכסייפה, הכוללות כ-7,000 יחידות דיור. מדובר בתוכניות הנותנות מענה למצוקת הדיור שאיתה מתמודדים אזרחי הנגב הבדואים, לצד הקמת אזורי תעסוקה, תעשייה ושירותים מקומיים ואזוריים. התוכניות המקודמות יחד עם הרשויות המקומיות והרשות לפיתוח ההתיישבות הבדואים בנגב, תורמות להסדרה ופיתוח של יישובים אלה".

 

מנכ"ל רשות פיתוח והתיישבות הבדואים יאיר מעיין אומר כי "סוגיית הקרקע למגורים ומסחר עבור האזרחים הבדואים נמצאת בתנופה. אנו פועלים להגדלת היצע הקרקע הן באמצעות שיווק עשרות אלפי מגרשים, הן באמצעות הגדלת הזכויות על מגרשים חוקיים והן באמצעות האצת התכנון בסיוע הוועדות". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים