שתף קטע נבחר

שיירות של לוחמים, פיתוח אמצעי לחימה ומפקד על בשטח: כך מתבססת איראן בסוריה

לוחמים מאפגניסטן, לבנון, עיראק ואיראן בפיקודו של קאסם סולימאני ובגיבוי משמרות המהפכה. שינוע אספקה דרך הים והאוויר. ההתבססות של איראן בסוריה השכנה מדירה שינה מעיני ישראל. מעקב אחר הנעשה בשטח מוכיח שיש בהחלט סיבה

  

 

בתקופה האחרונה קשה שלא להבחין בדאגה הישראלית הגוברת מההתבססות של איראן בסוריה. יעידו על כך הצהרותיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו ("דאעש יוצא, איראן נכנסת. פשוט. אנחנו מדברים בעיקר על סוריה") ושל ראש המוסד, יוסי כהן, שהתריע בפני הממשלה כי איראן מתחזקת ומעמיקה את השפעתה באזור ובסוריה. רגע לפני שנתניהו קופץ לפגישה נוספת אחת מיני רבות אצל נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, מהגורמים המשפיעים על המתרחש בסוריה, ערך תחקירן המודיעין רונן סולומון פרויקט שמנסה להתחקות אחר הנוכחות של כוחותיה בסוריה.

משמרות המהפכה במהלך לחימה בדאעש בסוריה ()
משמרות המהפכה במהלך לחימה בדאעש בסוריה
 
לוחמים מהמיליציות השיעיות בדרך לסוריה ()
לוחמים מהמיליציות השיעיות בדרך לסוריה

בלבנון, צוין בתחקיר, הנוכחות האיראנית מתבצע באמצעות כוח "קודס" של משמרות המהפכה של איראן, שבראשו עומד הגנרל קאסם סולימאני. מדובר בגוף צבאי מודיעי שפועל בשיתוף פעולה עם אגף המודיעין במשמרות המהפכה להוצאת מבצעים מחוץ לאיראן, בסיוע של משרד המודיעין, משרדים וארגונים נוספים. בסוריה, נטען, הנוכחות האיראנית מתחילה מאזור נמל התעופה הבינלאומי של דמשק, השגרירות האיראנית ובסיסי כוחות בהר קאסיון המשקיף על העיר דמשק והסמוך לארמון הנשיאות. בהקשר זה יש לציין שבעבר יוחסו לחיל האוויר הישראלי תקיפות גם בנמל התעופה הבינלאומי של דמשק וגם באזור קאסיון בהקשר של סיכול משלוחי אמל"ח לחיזבאללה.

 

 


לוחמים שיעיים בסוריה ()
לוחמים שיעיים בסוריה

"אל אלה נלווים 'משרדי אינטרסים' בשימוש כוח קודס בתחומי התעופה והתובלה כמו איראן ומהאן אייר, משרד התרבות והכוונה האסלאמית, השיכון והמדע והטכנולוגיה, המסחר והתעשייה", מסביר סלומון. "זה מתועד ברשימת הסנקציות שהוטלו על איראן בעבר ובהווה. בנוסף, מפעיל מעת לעת כוח קודס את ארגון "הסהר האדום" האיראני לצורך החדרת סוכנים של משמרות המהפכה ומשרד המודיעין וגם כדי להוביל משלוחים וסיוע צבאי דרך הים והאוויר כפי שעשה בלבנון, סודן ותימן".

 

בים, באוויר וביבשה  

על פי התחקיר, בשנים האחרונות איראן הצליחה לשנע דרך הים מכולות רבות עם אמצעי לחימה מתקדמים במסווה של משלוחים מסחריים. בין השאר, נעשה השינוע דרך חברות שקשורות לחברת הספנות הבינלאומית של איראן IRISL. במקביל, איראן החלה להפעיל רכבת אווירית לסוריה מנמלי התעופה של טהראן ובסיסי חיל האוויר האיראני ליד גבול עיראק. טיסות אלה מתבצעות על הציר האזרחי באמצעות חברות תעופה כמו "איראן אייר", מהאן אייר", אך גם באמצעות תובלה צבאית של מטוסי מטען "מולבנים" מדגם 747 תחת חברה בשם "קסם פארס אייר" ומטוסי תובלה מדגם איליושין, שאותם גם מפעילה חברת התעופה הלאומית הסורית "סיריאן אייר".


מה שמועבר בציר הזה הלוך וחזר הם אמצעי לחימה ולוחמים בייחוד מהמיליציות השיעיות, שמסייעות ללחימה של משטר אסד בסוריה. על פי ההערכות עברו בציר שבין טהרן ועבדאן לדמשק כ-21 אלף נוסעים וכ-5,000 טונות של אספקה. הטיסות נערכות בלילה כדי למנוע ניטור לוויני. עוד נטען כי איראן החלה להפעיל מספר נקודות כינוס ופריקה על רקע הצטברות הידיעות על תשתיות לייצור עצמי של אמצעי לחימה שאיראן בונה בסוריה ולבנון ובהם גם מפעלים לייצור טילים ארוכי טווח.

 

18 אלף לוחמים בזמן שגרה  

הפעילות האיראנית מתפרסת בארבע חזיתות. המפקדה הראשית נמצאת באזור של נמל התעופה הבינלאומי של דמשק ואמונה על מערך האספקה המוטס וכוחות שפורסים בדמשק רבתי. במרכז סוריה נטען שיש מפקדה באזור דמיר ושדות התעופה שעיראת וטי-4 במרחב של העיר חומס. ברצועת החוף בצפון מערב סוריה עולות לאחרונה עדויות על בנייה מואצת של קומפלקסים צבאיים, שעל פי פרסומים שונים קשורים לפיתוח ואחסון אמצעי לחימה.

 

משמרות המהפכה בסוריה ()
משמרות המהפכה בסוריה

לאחרונה, טוען סלומון, עושה איראן מאמץ להשיג שליטה על מעבר הגבול תנף שבין סוריה לעיראק. המטרה היא לקשר את בסיסיה ואלו של שלוחותיה בעיראק - ומהם אל הגבול המשותף לעיראק עם אזור דיר א-זור במזרח סוריה. ייתכן ובצירים אלו מעוניינת איראן להעביר אמצעי לחימה מתקדמים, כלים משוריינים שנלקחו מצבא עיראק ואוטובוסים של לוחמים.

פוטין וסולימאני. שולטים בסדר היום הסורי (צילום: AP, פארס) (צילום: AP, פארס)
פוטין וסולימאני. שולטים בסדר היום הסורי(צילום: AP, פארס)
 

סדר הכוחות שבנתה איראן בסוריה, בפיקודו של סולימאני, מורכב מיחידות עלית של משמרות המהפכה, הבאסיג', וצבא איראן המסופחות לכוח אל קודס ומונות קרוב ל-1,500 איש. בנוסף, ישנן מיליציות והתארגנויות שאיראן מעניקה להן חסות (ראה טבלה). לא מן הנמנע שגם כוחות פלסטיניים פועלים בשיתוף פעולה עם כוח קודס במשמרות המהפכה, ואלו משתלבים בכוחות ההגנה העממיים של סוריה.

 

על פי ההערכות שעולות מהתחקיר, בשגרה יש 18 אלף לוחמים מהמיליציות השונות שנמצאים בסוריה, מספר שכולל גם את אנשי חיזבאללה ואנשי צבא איראנים. ייתכן שהמספר גדל בחודשים האחרונים ברקע הפעילות המואצת של הרכבת האווירית. מבחינת מספר ההרוגים, נטען כי כולל חיזבאללה, המיליציות השיעיות האחרות ואנשי צבא או משמרות המהפכה איראניים המספר עומד על הערכה גסה מאוד של 2,600 מאז תחילת המלחמה. הרוב, כאמור, לאו דווקא איראנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוחמי משמרות המהפכה בסוריה
מומלצים