שתף קטע נבחר

טיפול ממוקד מטרה: איך קואצ'ינג יכול לשנות את החיים

אימון אישי הוא תחום שתופס תאוצה בשנים האחרונות. האם מדובר בתחליף לטיפולים אחרים, מה ההבדלים בין אימון לטיפול פסיכולוגי ואיך תדעו שהאימון השיג את המטרה שלו?

תחום שתופס תאוצה בשנים האחרונות הוא האימון - קואצ'ינג. שמות כמו סופר נני, אלון גל ועוד מאמנים רבים וטובים הביאו את המקצוע למרכז הבמה, וזו התמלאה אט-אט בשחקנים. עם זאת, ככל שרבו המאמנים צמחה גם הסטיגמה שלפיה אימון אינו באמת טיפול.

 

"אימון מאיים על עולם הפסיכולוגיה - שנים היה פסיכולוג, והוא היה התשובה היחידה", מסביר אבישי מתיה, מאמן למנהיגות ותקשורת. "האימון נכנס כי אנשים כנראה חיפשו תשובות מיידיות יותר ולא טיפולים של שנים. אנשים באו אליי לאימונים ואמרו שהם חיפשו מישהו שיעיר אותם ולא מישהו שישב ויהנהן. זה לא מה שהם צריכים בהכרח, הם צריכים תשובות ומישהו שיסדר להם תמונה".

  

קיראו על מקצועות טיפוליים נוספים - בפרויקט "מישהו מטפל בך"

 

קואצ'ינג. מיקוד ועבודה נקודתית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קואצ'ינג. מיקוד ועבודה נקודתית(צילום: shutterstock)

 

שיעורי בית והתבוננות פנימית

מתיה עצמו למד פסיכולוגיה במשך סמסטר אחד ועזב את הלימודים. "אני חושב שההבדל העיקרי בין אימון לפסיכולוגיה הוא שפסיכולוגיה מאוד מתעמקת בחקר הנפש. לטיפול פסיכולוגי יש קצב איטי יותר, הוא מתעסק הרבה בעבר ובהבנה של מיהו בעצם האדם שבא אליי, מהם הפצעים שחווה, הרבה פעמים דשים בזה. בפסיכולוגיה, באופן שטחי, התהליך יותר ארוך. העבודה אצלי יותר אינטנסיבית".

 

נקודה נוספת שמבחינה בעיניו בין פסיכולוג ומאמן היא המיקוד. "הרבה פעמים אנשים רוצים עבודה נקודתית, למשל על העסק שלהם, מה שלא כל כך קורה בפסיכולוגיה. אני מצדיק את זה – ייתכן שאדם בא לעבוד רק על נקודה אחת בחייו".

 

מתיה מתעכב על הציפייה לתוצאות מהירות באימון ומדגיש כי כאן יש אסכולות שונות. "בקואצ'ינג יש לא מעט מאמנים שמציעים תהליכים קצרים ומבטיחים לך תוצאות. מכיוון שאנחנו חיים בעולם דיגיטלי וזריז, אנשים לא הולכים לפסיכולוג כי הם רוצים תוצאות מהירות. אני מאמין בתהליכים לאורך זמן, שזה מאוד דומה לפסיכולוג, ואני לא מתיימר להיות אחד כזה. אני עצמי מתאמן כבר שמונה שנים", הוא מספר ומוסיף: "הרבה מאמנים הם יותר בגדר יועצים ואומרים לך מה לעשות, אבל פסיכולוג לא יגיד לך מה לעשות. ברוחי אני יותר פסיכולוג".

 

הוא מדגיש היבט נוסף בעולם הקואצ'ינג - העיסוק בהווה. העבר חשוב בגישתו, אך נתפס יותר כסיפור הרקע ולא כמרכז התהליך. "אני כמאמן מתעסק בהווה. אני כן נוגע בעבר כי הנפש שלנו התעצבה בעיקר בארבע השנים הראשונות לחיינו, ואני חייב לדעת עליו ועל הפצעים שחווה כי זה משפיע. אם אני יודע שאבא של מתאמנת נטש את אמה כשהייתה בהיריון, ו-40 שנים אחר כך זה עדיין מנהל אותה - אני יכול להבין יותר טוב".

 

דבר נוסף שמגדיר בעיניו את האימון הוא שהוא לא נגמר בפגישה. "אני נותן שיעורי בית. זה אימון שצריך לתרגל אותו בחיים האמיתיים".

 

"אימון הוא חקירה והתבוננות דרך שאילת שאלות", מסכם מתיה את תפיסתו את המקצוע. "תוך כדי זה נוצרת התבוננות, אנשים מבינים, נזכרים. המטרה היא להבין איך אני מגביל את עצמי, ואז, עם הבהירות שהולכת ומתפתחת בתהליך, אפשר לראות שיש עוד אופציות בחיים, אפשר לבחור, והחוויה היא של יותר חופש".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אימון אישי. לא במקום פסיכולוג
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים