שתף קטע נבחר

ניסיון הלינץ' בג'נין: התיאום הביטחוני מנע אסון ודאי

בצה"ל ממשיכים לתחקר את נסיבות תקיפת הנגד והחיילת שנקלעו עם רכבם בשוגג לעיר הפלסטינית. כמו באירועים קודמים בגדה, התיאום בין הקצינים הישראלים לעמיתיהם הפלסטינים הוכיח את עצמו שוב וגם הנשק שנגנב הושב לצה"ל. וגם: הסיפור על מחלץ פלסטיני, שבנו נהרג כמה חודשים לפני כן מאש צה"ל

 

התיאום הביטחוני שהציל את חיי החיילים: באוגדת איו"ש ממשיכים לתחקר את התקרית החמורה שבמהלכה חולצו שני חיילי צה"ל מידי המון פלסטיני, שתקף אותם בלב העיר ג'נין. כבר עתה ברור בצבא שלולא פעולת ההתערבות העיקשת של השוטרים הפלסטינים, האירוע היה מסתיים בלינץ' אכזרי מול המצלמות. בתוך כך, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים השיבו את הנשק שנגנב מהחיילת לידי צה"ל.

 

מתחקיר ראשוני של התקרית עולה כי נגד בשירות קבע ופקודתו, חיילת בשירות חובה, עשו דרכם משבי שומרון לעפולה כחלק ממשימה מינהלתית. השניים, מגדוד בחטיבת המילואים 6 שהגיעה בימים האחרונים לתעסוקה מבצעית בשומרון, לא הכירו את הגזרה והסתמכו על אפליקציית Waze.

 

בצה"ל יבחנו אם להעניש את איש הקבע הצעיר שפיקד על הנסיעה, וכן יבחנו את הדרך שבה שולחה הנסיעה על ידי הגורמים הממונים בגדוד. מהתחקיר הראשוני מסתמן כי הנגד והחיילת התעלמו משלט שאוסר על כניסת ישראלים לג'נין.

החיילת שהותקפה בג'נין ()
החיילת שהותקפה בג'נין

טעות בניווט הובילה את הנגד והחיילת ללב העיר הצפונית בשומרון, שהתחממה באחרונה שוב לאחר הפיכתה לעיר מקלט עבור חוליית רוצחי הרב רזיאל שבח ז"ל ליד חוות גלעד.

 

כוח של המשטרה הפלסטינית זיהה את שני החיילים בשלב מוקדם יחסית לאחר כניסתם לעיר, וביקש מהם להתלוות אליו על מנת להוציאם מג'נין בבטחה. אלא שאז החלו עשרות פלסטינים להתגודד סביב הרכב הצה"לי, ולהשליך עליו מכל הבא ליד. קצין פלסטיני ירה באוויר כדי להרחיק את המתפרעים ואף הזעיק תגבורת לאחר שההמון תקף גם את השוטרים המקומיים וניסה למנוע מהם פעם אחר פעם לצאת מהאזור עם שני החיילים.

רכבם של שני החיילים ()
רכבם של שני החיילים


"הם זרקו כיסאות ואבנים בלי הפסקה", סיפרו הנגד והחיילת בגרסתם הראשונית. "זה היה מפחיד ומבהיל. ניסינו להירגע רק אחרי שהקצין הפלסטיני שוחח עם קצין המנהל האזרחי הישראלי ונתן לנו את הטלפון שנדבר איתו ונוכל להירגע".
 

בצה"ל התכוננו לגרוע מכול ונערכו להיכנס עם כוחות לג'נין על מנת לחלץ את החיילת שנפצעה באורח קל עד בינוני ואת הנגד שנפצע באורח קל. ואולם, בסופו של דבר המנגנונים הפלסטיניים הדפו את ההמון, הוציאו את שני החיילים עם רכבם הפגוע למחסום ג'למה ומשם העבירו אותם לידי צה"ל. אתמול בשעות הערב שוחרר הנגד מבית החולים העמק בעפולה לביתו. החיילת הושארה לאשפוז.

 

באוגדת איו"ש לא אסרו את השימוש באפליקציית Waze בעקבות תקרית קודמת שבה תעו שני חיילים במחנה הפליטים קלנדיה, אך חידדו את הנהלים בנושא. לפיהם, יש לבדוק את ציר הנסיעה לפני היציאה לדרך תחת פיקוח הגורם הממונה שמשלח כל נסיעה.

 

אירועים כמו זה שהתרחש אתמול ולפני כשבועיים, כשיהודי נכנס בשוגג לכפר אבו דיס ליד ירושלים וחולץ לאחר שרכבו נשרף, קורים כמעט מדי יום בגדה. לרוב מדובר באזרחים ישראלים שנכנסים בטעות או במכוון אך בניגוד לחוק לשטחי A או B. בדרך כלל, פעולת החזרה מהירה של המשטרה הפלסטינית מסיימת את האירוע ללא הפרות סדר.

 

במערכת הביטחון אומרים כי מנגנון התיאום המשומן בין הקצינים הישראלים לעמיתיהם הפלסטינים הוכיח את עצמו גם באירוע הנוכחי. בישראל אף הדגישו כמה התיאום הוא חיוני ומשמעותי לשני הצדדים. המנגנונים הפלסטיניים רגישים מאוד לנושא ולרוב מעדיפים לתת את הקרדיט לחילוצים כאלה לצה"ל, על מנת לא להיתפש כבוגדים בקרב הציבור בגדה.

 

באחד מאירועי החילוצים שאירעו בשנתיים האחרונות ביהודה ושומרון, ובמהלכו חייל נכנס בטעות לכפר פלסטיני והותקף על ידי ההמון, התברר כי בנו של השוטר הפלסטיני שחילץ את החייל - נהרג כמה חודשים לפני כן מאש צה"ל בעת ניסיון פיגוע.

 

"הפלסטיני מרגיש נטוש מכל הכיוונים" 

גורם במנגנוני הביטחון הפלסטיניים אמר אתמול בהתייחסו לתקרית בג'נין כי "בישראל חייבים להבין שאמנם אנחנו מחויבים להסכמים ולכן אנחנו מתערבים באירועים האלה, אבל אנחנו לא 'צבא לאחד' (הכוונה לאנטואן לאחד, מפקד צד"ל) החדש של ישראל, זה לא יקרה".

 

הגורם סיפר על הקצנה הולכת ומתרחבת ברחוב הפלסטיני: "אני נמצא במנגנונים הפלסטיניים מאז יום היווסדם ומעולם לא נתקלתי בכזאת אווירה של קיצוניות שיש ברחוב הפלסטיני כפי שישנה בימים אלו. אפילו בתקופת האינתיפאדה השנייה לא הייתה בגדה המערבית כזאת אווירה עוינת ברחוב הפלסטיני".

 

הוא אמר עוד כי "התושב הפלסטיני הממוצע מסתכל סביבו - הוא רואה את ההתנחלויות מתפתחות במלוא המרץ, הוא רואה ממשלה ישראלית שלא נעה לכיוון של הסדר מדיני - זה היה כבר הרבה זמן, אלא שלזה נוספו גם ממשל אמריקני אנטי-פלסטיני וגם את מדינות ערב שאנחנו פשוט לא מעניינים אותן. הפלסטיני הממוצע מרגיש נטוש מכל הכיוונים. זה מוציא מהרחוב אנרגיות שליליות ברמה שלא היתה מאז שקמה הרשות הפלסטינית".

 

"לא היו שלטים שזאת הכניסה לג'נין"

רונן פלוט, ראש העיר נצרת עילית שבה מתגוררת החיילת, ביקר אמש בבית החולים העמק. "שוחחתי עם אמה של החיילת, היא נסערת מאוד. כולם בלחץ בגלל מה שקרה וכל אחד אומר מה יכול היה להיות אם חס וחלילה זה היה נגמר אחרת. החיילת עצמה ביקשה מכולם לתת לה מנוחה, היא עברה טראומה מאוד קשה, וביקשה שאף אחד לא ייכנס לחדר שלה - חוץ מהרופא".

 

פלוט אמר עוד: "אנחנו צריכים לכבד את האימא, היא ביקשה מאיתנו להביע את המסר הזה לכל עם ישראל. היא גם ביקשה להודות לכל עם ישראל על הדאגה לבתה ועל כך שברוך השם הכול הסתיים כפי שהסתיים. הם לא אמרו הרבה מעבר לזה, רק שאלו איך יכול להיות שאין איזשהו שער או שלטים שיהיה כתוב בהם שזאת הכניסה לג'נין".

 

מחברת Waze נמסר: "איננו יכולים להתייחס לפרטי נסיעה ספציפית, אך נדגיש כי אפליקציית Waze כוללת הגדרת ברירת מחדל ייעודית אשר מונעת ניווט דרך אזורים המסומנים כמסוכנים או אשר אסורים בכניסה לישראלים. בנוסף ישנה התראה נוספת אשר קופצת כאשר סוטים ו/או נכנסים לאזור אסור בכניסה מסוג זה".‎


פורסם לראשונה 12/02/2018 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיילת שנפצעה בניסיון הלינץ'
מומלצים