קרמבל - מאפה פירות ופירורים
רותי קינן מנפצת מיתוס ומראה כי יש קינוחים אנגליים טעימים, ונותנת שני מתכונים לקרמבל, שהוא מאפה פירות מצופה בפירורי בצק

אחד הקינוחים (שהאנגלים מכנים בשם הכללי "פודינג") הוותיקים ביותר במטבח הבריטי הוא הקרמבל, ואין פלא שהוא זוכה היום לעדנה. אפילו הצרפתים, השכנים הגאים מעברה השני של התעלה, מאמצים אותו בשנים האחרונות לתפריטם האנין.

 

הקרמבל, מאפה צנוע וחסר יומרות, מורכב משתי שכבות, פירות ופירורי בצק, שמהם שאב גם את שמו ("קרמבל" - פירורים). הפירות מעניקים לו חמצמצות,

נימוחות ועסיסיות ואילו הפירורים מוסיפים פריכות ומתיקות. הקרמבל מהווה דרך נפלאה להגשת כל סוג של פירות מבושלים בחורף, כשאפשר לאכול את הקינוח חמים, בתוספת רוטב מתוק או כדור גלידה.

 

הקרמבל המפורסם ביותר עשוי מתפוחים, אבל אפשר להכינו גם מאגסים או מרוברברה ( Rhubarb - מקלות אדמדמים הנמצאים עכשיו בשיא העונה, שמנפקים קינוחים מבושלים חמצמצים נהדרים), ומאוחר יותר גם מכל פירות הקיץ - משמשים, אפרסקים ושזיפים. 

 

קרמבל תפוחים

 

החומרים (8-6 מנות):

1 ק"ג תפוחים

1/2 כוס סוכר

מיץ מ-1 לימון

2 כפות עמילן תירס (קורנפלור)

1 כפית קינמון

לפירורים:

1 כוס קמח

1/2 כוס סוכר חום

1 כפית קינמון

100 גרם חמאה קרה

1 כף שקדים פרוסים (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות). משמנים בחמאה כלי חסין חום עמוק בגודל 20/20 או בקוטר 25 ס"מ.
  2. מקלפים את התפוחים, מוציאים את הליבה ופורסים לפרוסות דקיקות (אפשר במעבד מזון). מניחים בקערה.
  3. מוסיפים את הסוכר, מיץ הלימון, עמילן התירס והקינמון ומערבבים היטב. מעבירים לכלי האפייה ומשטחים.
  4. להכנת הפירורים, מניחים את הקמח, הסוכר והקינמון בקערה ומערבבים היטב. מוסיפים את החמאה בחתיכות ומעבדים בידיים לפירורים.
  5. מפזרים את הפירורים על התפוחים בצורה שווה. זורים למעלה את השקדים הפרוסים. אופים 50 דקות. מוציאים מהתנור, מצננים מעט ומגישים פושר או קר.

 

 

קרמבל רוברברה

 

החומרים (ל-6 מנות):

1 ק"ג רוברברה

1/2 כוס סוכר

25 גרם חמאה

1 כפית זנגביל (ג'ינג'ר) טרי, מגורר (לא הכרחי)

2 כפות עמילן תירס (קורנפלור) 

לפירורים:

75 גרם חמאה מותכת

1 כוס קמח

1/2 כוס סוכר

 50 גרם אגוזים גרוסים גס

 

אופן ההכנה: 

  1. מסירים את קצות גבעולי הרוברברה, קולפים מעט בקצה התחתון וחותכים לקטעים של 3-4 ס"מ. מניחים בסיר, מוסיפים את הסוכר, החמאה והזנגביל ומבשלים על להבה נמוכה, עד שהרוברברה רכה. מצננים, מוסיפים את עמילן התירס, ובוחשים.
  2. מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (190 מעלות). משמנים בחמאה כלי חסין חום בגודל 20/20 או בקוטר 25 ס"מ ומעבירים לתוכו את תערובת הרוברברה המבושלת.
  3. להכנת הפירורים, מתיכים את החמאה, מוסיפים את הקמח, הסוכר והאגוזים, ומערבבים היטב עד שנוצרים פירורים גסים.
  4. מפזרים את הפירורים על התפוחים בצורה שווה ואופים 25 דקות. מוציאים מהתנור, מצננים מעט ומגישים או קר.

 

גיוונים:

  • להגשה חגיגית, אפשר לאפות את הקרמבל בתבניות אישיות.
  • אפשר להוסיף לתערובת הפירות גם צימוקים, חמוציות (קרנברי) או פירות מיובשים קצוצים. נסו לתבל את התערובת גם בציפורן, אניס, הל או בתערובת חוואיג' לקפה.
  • אפשר לזרות על הפירורים אבקת סוכר, מעט קינמון ואפילו אבקת קקאו ממותקת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה קרמבל - מאפה פירות ופירורים
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מטבח עולמי
    צילם: בילי ואבירם
    אפילו הצרפתים אימצו את הקרמבל לתפריטם האנין
    צילם: בילי ואבירם
    ynet ספיישל